Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Overheden laten 30 procent energiebesparing liggen

In overheidsgebouwen wordt 30 procent van de energie verspild. Simpele maatregelen leveren al snel miljoenen op.

03 januari 2012

Gemeenten, provincies en andere overheden in ons land kunnen op simpele wijze tot 30 procent besparen op hun energierekening.  ‘Het laaghangende fruit is nog lang niet geplukt.’

Met gemak

Het goed afstellen van apparatuur, de energierekening eens kritisch tegen het licht houden en een energiemanager aanstellen levert al snel 15 procent op in vijf jaar tijd. Overheden die het onderhoud en beheer van hun gebouwen uitbesteden bereiken binnen 10 jaar met gemak een besparing van 30 procent.

Laaghangend fruit

 Dat blijkt uit cijfers en analyses van Energie Centrum Nederland (ECN) en Agentschap NL,  het subsidiebureau van de overheid. Woordvoerster Nicole Wegman  bevestigde dat er nog veel laag hangend fruit hangt als het om energiebesparing binnen de gebouwen van de (rijks)overheden gaat: op zich worden gebouwen steeds beter geïsoleerd maar voor het energiemanagement is relatief weinig aandacht.

 

Lichtplan

Met name in de kantorenmarkt is nog veel te halen, zo leren de cijfers van ECN.  Een energiemanager die toeziet op betere afstelling van bijvoorbeeld verwarming en airco zou al een slordige besparing van 15 procent kunnen opleveren.  Eerder werd al bekend dat de overheden miljoenen kunnen besparen  op hun verlichting door spaarlampen in te draaien en slimme lichtplannen op te stellen.

 

Zuinig

Sowieso kan de overheid veel besparen door al bij de inkoop van apparatuur te letten op het stroomgebruik. ‘Duurzaam inkopen betekent ook kijken welke apparaten zuinig zijn. Dat scheelt al heel veel geld’, aldus Wegman.

 

Waardetoevoeging

Het verduurzamen van overheidskantoren en andere nutsgebouwen  is des te belangrijker omdat Europa voorschrijft dat er vanaf 2020 alleen nog energieneutrale kantoren worden gebouwd.  Hierdoor zal de waarde van niet duurzame kantoren mager afsteken  tegen moderne geïsoleerde en goed ingerichte kantoren.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Baijer / adviseur overheden
Kijk eens naar de publicaties over CO2 uitstoot door overheden. Je zult zien dat in de voorbije jaaren in alle branches een reductie heeft plaatsgevonden maar bij de overheid niet. Conclusie lijkt me duidelijk, hier is nog veel te winnen er wordt weinig gekeken naar de eigen huishouding. Vreemd eigenlijk.



Daarnaast zal een kostenbesparingsfocus aangebracht moeten worden op het algemeen bestuur, werk en inkomen en maatschappelijke zorg op deze posten zal een klein percentage verbetering gelijk tot grote kostenvoordelen leiden (dit concludeer ik uit de uitgaven die in de kerncijfers van de VNG worden weergegeven). Goedkopere gemeenten doen dat beter. De OZB heffing kan daardoor omlaag.
Remko Koers / milieu-inspcteur tevens raadslid
Besparing kun je op drie manieren doen: door technische, organisatorische en /of gedragsmaatregelen. Begin eerst maar eens met het inzichtlijk maken van het historisch energieverbruik. Dit zal leiden tot het invoeren van maatregelen. Ga niet uit van kengetallen maar maak het energieverbruik gebouwspecifiek. Hiermee vergelijk je het met zichzelf zodat het effect van de maatregelen zichtbaar wordt. Verbruikscijfers zijn hiervoor belangrijk en vergt zoekwerk. Beschrijf de TBV's, juist als het onderhoud en beheer wordt uitbesteed: wat is je taak, wat is je bevoegdheid en wat is je verantwoordelijkheid. We noemen dat ook wel "inspanningsverplichting". kortom: hou de vinger aan de pols. Succes ermee.
Truke de Vries
Het historisch energieverbruik zal juist vooral door installaties, organisatie (activiteiten) en gedrag beïnvloed worden. Een reeks getallen zegt dan niet voldoende, lijkt me. Heb je een specifiek voorbeeld dat tot invoeren van maatregelen leidde? 't Bijhouden van de cijfers na invoeren maatregelen lijkt me heel belangrijk!
Ruud Frijstein / Innovatie
Wat ik mis in artikel en commentaren is de mogelijkheid van gemeenten om middels uitbestedingen voor energieleveranciers het initiatief te nemen en de verantwoordelijk voor de mogelijkheid om energie te managen, decentrale opwekking te realiseren en in te voeden, te besparen, te delen met de energieleverancier. Er zijn nu enkele gemeenten die hierin het voortouw nemen (Venlo, Zaanstad). Lijkt me een trend die door moet zetten.
J. Piet / accountant voor M.V.O.
Sowieso zijn gemeenten te weinig ambitieus als het om duurzaamheid gaat. Er is veel meer dan gebouwen als het om besparen gaat. Bovendien leidt duurzaam bouwen tot leegstand en dat noem ik juist onduurzaam!
gerrie
Aan alle handhavers in Nederland. Controleer eerst de gebouwen van je eigen organisatie voordat je buiten gaat vertellen hoe het moet.
t. faber / gepensioneerd
Wat een gedoe en gepuzzel voor die gemeentebesturen! Gewoon ozb, toeristenbelasting etc. verhogen. Veel makkelijker en is bovendien een routineklus.
bas / consultant
Indirect verzuimen overheden om o.a in de APV op te nemen dat winkels hun deuren automatisch moeten laten sluiten (in de winter). Burgers moeten hun huis laten milieukeuren en zien dat bij winkels de warmte wegblaast; dat is dweilen met de kraan open.
Sander / ambtenaar
In de gemeente Veenendaal brandt al 10 jaar lang vrijwel elke week de straatverlichting een aantal keer OVERDAG. Als je dit meldt aan de politieke partijen verschuilen ze zich achter de firma CITYTEC.

En Groenlinks, die dit aan het hart zou moeten gaan, reageert in zijn geheel NIET !!
Advertentie