Overheden laten 30 procent energiebesparing liggen
In overheidsgebouwen wordt 30 procent van de energie verspild. Simpele maatregelen leveren al snel miljoenen op.
Gemeenten, provincies en andere overheden in ons land kunnen op simpele wijze tot 30 procent besparen op hun energierekening. ‘Het laaghangende fruit is nog lang niet geplukt.’
Met gemak
Het goed afstellen van apparatuur, de energierekening eens kritisch tegen het licht houden en een energiemanager aanstellen levert al snel 15 procent op in vijf jaar tijd. Overheden die het onderhoud en beheer van hun gebouwen uitbesteden bereiken binnen 10 jaar met gemak een besparing van 30 procent.
Laaghangend fruit
Dat blijkt uit cijfers en analyses van Energie Centrum Nederland (ECN) en Agentschap NL, het subsidiebureau van de overheid. Woordvoerster Nicole Wegman bevestigde dat er nog veel laag hangend fruit hangt als het om energiebesparing binnen de gebouwen van de (rijks)overheden gaat: op zich worden gebouwen steeds beter geïsoleerd maar voor het energiemanagement is relatief weinig aandacht.
Lichtplan
Met name in de kantorenmarkt is nog veel te halen, zo leren de cijfers van ECN. Een energiemanager die toeziet op betere afstelling van bijvoorbeeld verwarming en airco zou al een slordige besparing van 15 procent kunnen opleveren. Eerder werd al bekend dat de overheden miljoenen kunnen besparen op hun verlichting door spaarlampen in te draaien en slimme lichtplannen op te stellen.
Zuinig
Sowieso kan de overheid veel besparen door al bij de inkoop van apparatuur te letten op het stroomgebruik. ‘Duurzaam inkopen betekent ook kijken welke apparaten zuinig zijn. Dat scheelt al heel veel geld’, aldus Wegman.
Waardetoevoeging
Het verduurzamen van overheidskantoren en andere nutsgebouwen is des te belangrijker omdat Europa voorschrijft dat er vanaf 2020 alleen nog energieneutrale kantoren worden gebouwd. Hierdoor zal de waarde van niet duurzame kantoren mager afsteken tegen moderne geïsoleerde en goed ingerichte kantoren.
Daarnaast zal een kostenbesparingsfocus aangebracht moeten worden op het algemeen bestuur, werk en inkomen en maatschappelijke zorg op deze posten zal een klein percentage verbetering gelijk tot grote kostenvoordelen leiden (dit concludeer ik uit de uitgaven die in de kerncijfers van de VNG worden weergegeven). Goedkopere gemeenten doen dat beter. De OZB heffing kan daardoor omlaag.