Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nederlander positiever gestemd over vluchteling

Een meerderheid van Nederlanders vindt dat het rijk gemeenten zou moeten kunnen verplichten om vluchtelingen op te nemen.

26 juli 2023
Oekraïense vluchtelingen
Shutterstock

Nederlanders zijn in 2022 milder gaan denken over de opvang van vluchtelingen. Eén op de drie inwoners stelde zijn mening erover bij, waarvan het merendeel (69 procent) ten positieve.

Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

JS Consultancy
Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

Werkgeversadviseur WSP Midden Holland

Yacht
Werkgeversadviseur WSP Midden Holland

Meer draagvlak

Dat blijkt uit onderzoek van Citisens. Volgens het bureau kunnen gemeenten meer draagvlak voor lokale opvang creëren dan vaak op basis van het primaire sentiment onder burgers mogelijk lijkt. Voor tegenstanders van opvang is het vooral van belang dat hun gemeente aandacht schenkt aan de langere wachtlijsten voor huurwoningen die zouden kunnen ontstaan. Verder hebben ze zorgen over de cultuurverschillen met vluchtelingen en over hun veiligheid. Voorstanders van opvang hechten met name waarde aan goede communicatie van hun gemeente over dit onderwerp en aan psychologische begeleiding van de vluchtelingen. 

Dwingen

Veel gemeentebesturen staan negatief ten opzichte van de opvang van vluchtelingen. Met de Spreidingswet wil het rijk lokale overheden in extremis kunnen dwingen de huisvesting ter hand te nemen. Uit het onderzoek van Citisens komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) in het eerste kwartaal van 2023 negatief dacht over vluchtelingen en ruim één op de drie (36 procent) positief. Maar neem je als gemeente hun zorgen serieus, dan blijkt 18 procent van de tegenstanders positiever naar lokale opvang te kijken.

Milder

Ook is de Nederlander in 2022 in z'n algemeenheid iets milder over vluchtelingen gaan denken. Volgens Anne van de Meerakker van Citisens kan hierbij een rol spelen dat de opvang in de praktijk  tot weinig problemen leidt, afgezien van die in een aanmeldcentrum als Ter Apel. Opvallend is ook hoe de Nederlander denkt over de oplossing van de huidige opvangcrisis: een krappe meerderheid vindt dat het rijk gemeenten tot opvang van vluchtelingen moet kunnen dwingen. 

Lees het hele verhaal deze week in BB14 (inlog).   
 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Pure leugens. Bah.
Bob de Jong
Haha, absolute en pertinente onzin.
Nico Bos
Vreemd, waarom moet ik hier lezen wat mijn mening is en waarom wordt mij nooit wat gevraagd? En hoezo 1 op de 3 inwoners, (moet zijn panelleden), hebben ze er maar 3 ondervraagd in Utrecht :-). En welke organisatie heeft er betaald voor dit fake onderzoek dat probeert de hedendaagse opinie te manipuleren met toepassing van deze knullige framing techniek?
Wat vallen we weer door de mand met die "Citisensmethode", die slim vooraf wat "inwonersprofielen" selecteert uit hun database.
Hans Bakker
Veel inwoners en gemeentebesturen begrijpen echt wel dat, zolang we een systeem hebben waarbij iedereen, waar ook ter wereld, een poging kan wagen om asiel aan te vragen in Ter Apel, snapt dat de mensen ook moeten worden opgevangen. Het sentiment gaat over wat Nederland met dit systeem bereikt en wat de neveneffecten ervan zijn. Het is een soort ganzenbord of monopoly geworden waarbij degenen die het sterkst en rijkst zijn de grootste kans hebben om met een al dan niet verzonnen vluchtverhaal asiel te verkrijgen. Het is inmiddels het meest disfunctioneel systeem denkbaar voor hulp aan vluchtelingen. Ineffectief, niet doelmatig, duur etc. Het aantal vluchtelingen wereldwijd is onbegrensd. Veel gemeentebesturen en inwoners begrijpen ook dat Nederland een bijdrage moet leveren aan vluchtelingen opvang, De discussie - ervan uitgaande dat dat zo is - zou moeten gaan over hoe we dat het beste kunnen doen. Als voormalig IND ambtenaar, ruim twintig jaar geleden maar er is nog niets veranderd, zou ik opteren voor het jaarlijks selecteren van een X aantal. Wat mij betreft mogen dat er 50.000 zijn. Maar dit peperdure disfunctionele circus, met boterzachte toetsing van vluchtverhalen, dat moet zo snel mogelijk stoppen.
P. Smit
Ik loop toch al een poosje mee maar had nog nooit van Citisens gehoord...
Advertentie