Haalt uw gemeente de VANG doelstelling?
Om de ontwikkeling van een circulaire economie te stimuleren heeft de Rijksoverheid in 2014 het programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) gelanceerd. Dit programma houdt in, dat samen met gemeenten gestreefd wordt naar een afvalscheidingspercentage van 75% in 2020, met maximaal 100 kg fijn restafval per inwoner per jaar. Die 100 kilo zou verder af moeten nemen naar maximaal 30 kg in 2025. Hierdoor zouden grondstoffen zo lang mogelijk circulair worden gebruikt waardoor onze aarde minder wordt uitgeput. Door nadrukkelijk te kijken naar slimme inzamelsystemen, een goede voorlichting en communicatie naar de inwoners en een passende handhaving, kunnen deze doelstellingen worden behaald.
Maar de karavaan is al verder getrokken. VANG is immers volledig vastgelopen in stijgende kosten en teruglopende kwaliteit van afvalstromen. Jarenlang is een hoog percentage volgehouden over de recycling van PMD; er is ons al die tijd een circulair rad voor ogen gedraaid. Door VANG is wel een 1.5 miljard aan investeringen gepleegd in de afvalindustrie, op kosten van gemeenten.
De VNG (publieke belang) heeft zich voor het karretje van de belangenorganisatie NVRD (afvalindustrie, waaronder gemeentelijke afvalinzamelbedrijven) laten spannen en probeert olv commissievoorzitter Lot van Hooijdonk (Groenlinks) onverzettelijk gedane investeringen te beschermen.
En nu? Nu we er niet meer omheen kunnen wordt "het VANG-beleid afgebouwd en vervangen door het nieuwe programma Circulaire Economie" en "het accent wordt verschoven van de nadruk op afvalscheiding naar de nadruk op kwaliteit."
Met een pleidooi voor uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid worden de problemen veroorzaakt door VNG/NVRD nu overgeheveld naar het verpakkend bedrijfsleven. Wat een blamage.
Enfin, het verpakkend bedrijfsleven moet natuurlijk ook aan de bak, maar dan in Europees verband. De ellende heeft inmiddels geleid een Afvalstoffenheffing die door het plafond gaat (zie Coelo). Laten we stoppen met het jubelen over scheidingspercentages. Scheiding van wat precies? Voor het grootste deel van onbruikbare afvalstromen die we hernoemd hebben naar "grondstoffen".