Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kolencentrale krijgt half jaar extra voor natuurvergunningen

Milieuorganisaties willen via de rechter de sluiting van de kolencentrale in de Eemshaven afdwingen, nu de Raad van State uitstel heeft gegeven voor het regelen van natuurvergunningen

16 april 2014

Greenpeace en Natuur & Milieu stappen waarschijnlijk naar de rechter om de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven voorlopig te laten stilleggen. Ze vinden dat de centrale pas mag gaan draaien als de natuurvergunning helemaal in orde is, zo laten de milieuorganisaties woensdag weten.

Naadloos over naar volle kracht
Ze reageren op een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde woensdag dat de overheid 26 weken de tijd krijgt om twee gebreken in de natuurvergunning te herstellen. In de tussentijd gaat de centrale door met proefdraaien en 'dat zal naadloos overgaan in op volle kracht draaien', verwacht Willem Wiskerke van Greenpeace. De handelwijze van RWE/Essent noemt Wiskerke 'een opgestoken middelvinger naar de samenleving'.
Twee bezwaren gehonoreerd
De Raad van State wees alle bezwaren af van onder meer de stichting Natuur en Milieu, de Waddenvereniging, Greenpeace en enkele Duitse bezwaarmakers tegen de natuurvergunningen. Twee bezwaren werden echter wel gehonoreerd: de staatssecretaris van Economische Zaken en de colleges van gedeputeerde staten van Groningen, Fryslân en Drenthe krijgen 26 weken de tijd om alsnog onderzoek doen naar de stikstofneerslag van de elektriciteitscentrale van RWE in de Eemshaven op twee Natura 2000-gebieden. Ook moeten ze nog onderzoek doen naar de gevolgen van de uitstoot van kwik op de Waddenzee.

Eerdere natuurvergunningen

In augustus 2011 vernietigde de Raad van State de eerdere natuurvergunningen die aan RWE waren verleend. Naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter hadden de staatssecretaris en de provinciebesturen onder meer beter moeten onderzoeken wat de gevolgen zijn van de stikstofneerslag van de elektriciteitscentrale op Duitse beschermde natuurgebieden. In juni 2012 verleenden de staatssecretaris en de provinciebesturen de nieuwe natuurvergunningen aan RWE.

Stikstof

De Raad van State is van oordeel dat de staatssecretaris en de provinciebesturen terecht hebben geconcludeerd dat de toename van de stikstofneerslag niet leidt tot een aantasting van de 'natuurlijke kenmerken' van de Nederlandse Natura 2000-gebieden Duinen Ameland, Duinen Schiermonnikoog, Fochteloërveen, Witterveld, Drentsche Aa en Bakkeveense Duinen. Daarbij is van belang dat in de natuurvergunningen een aantal maatregelen is voorgeschreven waarbij stikstof uit deze beschermde natuurgebieden wordt verwijderd. Ook hebben de staatssecretaris en de provinciebesturen terecht geconstateerd dat de stikstofneerslag geen schadelijke gevolgen heeft voor de natuurlijke kenmerken van de Duitse Natura 2000-gebieden, waaronder de Oost-Friese Waddeneilanden. stelt de Raad van State.

 

Significante effecten

Wel moeten de staatssecretaris en de provinciebesturen onderzoeken of de stikstofuitstoot van de elektriciteitscentrale schadelijke gevolgen heeft voor de Natura 2000-gebieden Lieftinghsbroek en Drouwenerzand. Deze Nederlandse natuurgebieden liggen op ongeveer dezelfde afstand als de natuurgebieden Fochteloërveen en Witterveld en waren in het onderzoek buiten beschouwing gelaten. Naar het oordeel van de Raad van State is zonder onderzoek echter niet uit te sluiten dat de natuurgebieden worden aangetast door stikstofneerslag. Verder zal onderzocht moeten worden of de kwikuitstoot via de lucht en het afvalwater van de elektriciteitscentrale 'significante effecten' heeft op de Waddenzee. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Als het MKB haar vergunningen niet op orde heeft worden ze hoofdelijk kapot gemaakt. Dit kan zomaar.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kan iemand Greenpeace en Natuur & Milieu stil laten leggen a.u.b.
Alfred Blokhuizen
@ Luther.



U vindt dat milieuorganisties moeten worden stilgelegd. Maar vindt u het niet belangrijker dat degeldende wetgeving wordt gehandhaafd? Gelden de de democratisch afgesproken regels opeens even niet voor u?



Het is een schande dat Greenpeace etc. de Staat er op moeten wijzen dat de vergunningen niet kloppen. Als alles gewoon netjes was geregeld, was er niets aan de hand.



Het is juist goed voor ons allemaal dat er nog organisaties zijn die erop letten dat de regels nog worden nageleefd. Anders ontstaat er een wild-west en het recht van de sterkste of kapitaalskrachtigste.
Ambtenaar / ambtenaar
Door Alfred Blokhuizen op 17 april 2014 08:48

- waarvan akte, geen woord aan toe te voegen -
Advertentie