Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam investeert 78 miljoen in verduurzaming

Amsterdam gaat investeren in het verduurzamen van de stad. Zo zijn er plannen om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken, en woningen sneller te isoleren. De stad gebruikt daarvoor 78 miljoen euro uit het klimaatfonds, dat eind vorig jaar beschikbaar werd gesteld.

11 juni 2021
zonnepanelen-installeren.jpg

Amsterdam gaat investeren in het verduurzamen van de stad. Zo zijn er plannen om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken, en woningen sneller te isoleren. De stad gebruikt daarvoor 78 miljoen euro uit het klimaatfonds, dat eind vorig jaar beschikbaar werd gesteld.

Zonnepanelen

De gemeente stelt aan corporaties een subsidie beschikbaar om ook op de 'ingewikkelde' daken zonnepanelen te kunnen plaatsen. Daarmee moeten in de komende 2,5 jaar 32.000 zonnepanelen versneld geplaatst worden op daken die anders pas over een aantal jaar aan de beurt zouden komen.

Naast zonnepanelen gaat de gemeente warmtenetten aanleggen om 10.000 woningen op aan te sluiten en dus van het gas af te koppelen. Verder worden er veertig gemeentepanden verduurzaamd, 10.000 woningen van corporaties geïsoleerd en 3000 woningen gerenoveerd.

3800 extra banen

De plannen moeten de komende vijf jaar voor 3800 extra banen zorgen. Dat zijn banen in sectoren als de techniek en bouw. Aan Amsterdammers die omzet of werk verloren zijn door de coronacrisis biedt de gemeente omscholing. Zo gaan werkgevers en verschillende opleidingsinstituten samen leer-werktrajecten en gerichte opleidingen ontwikkelen.

Verbreding arbeidsmarkt

'We willen starters en zij-instromers stimuleren om te kiezen voor een carrière in de duurzaamheidssector', zegt wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken). 'Hiermee verbreden we ook meteen de Amsterdamse arbeidsmarkt, die hierdoor minder afhankelijk is van toerisme en flexwerk en die de lokale economie versterkt.' (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wietske
DIT is water naar de zee dragen en geld in de sloot gooien, zolang er niet wordt gewerkt aan reductie van gebruik van energie. Niet meer elektrisch, maar minder!

Niet meer accu,s, maar minder. Niet meer onnodige elektrische prullaria, maar minder! Komop Amsterdam.. kom eens met een echt plan!
2C
Nou, de prioriteiten lijken weer op orde te zijn in de kneiterlinkse hoofdstad: zonnepanelen plaatsen plus woningen aardgasvrij maken, terwijl kades instorten en woningen in de binnenstad door paalrot wegzakken.
Alex
@rechtsdoorzee, misschien dat het volgende college wel de "rechtse" provinciaal structureel inhuurt via de participatiewet om deze kades en de woningen te stutten. 2 vliegen in één klap voor zowel rechts en links. De "boze" rechtse laagopgeleide man kan weer gaan werken in Nederland in plaats van zijn hand op te houden bij de "linkse" gemeenteambtenaar, en de arbeidsethos van deze mannen gaat dan weer wat verbeteren. Op internet schelden is namelijk geen arbeidsethos hebben.
2C
@John. Opvallend dat u uw vooroordelen duidelijk etaleert in uw reactie en het hebt over 'provincialen', 'laagopgeleide boze mannen', arbeidsethos, enz. Spreekt niet veel intelligentie uit. In de praktijk is er juist een groot tekort aan vakmensen, die bijv. kades en woningen kunnen stutten en het is dan ook onwaarschijnlijk dat deze mensen de hand zouden ophouden bij gemeenteambtenaren of via de participatiewet o.i.d.
H. Wiersma / gepens.
Zouden Overheden al weten waar ze over 20 - 25 jaar met de afvalberg van afgeschreven zonnepanelen (inclusief cadmium, lood, chemische stoffen en niet afbreekbaar floatglas) naar toe moeten?
Advertentie