Kitebuggies stranden
Zonder adequaat onderzoek naar de natuurwaarden en de effecten van het racen met kitebuggies kunnen het college van B en W en Gedeputeerde Staten deze sport niet toestaan op een strand dat onder de Natuurbeschermingswet valt.
In de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland ligt een kuststrook van ongeveer twintig kilometer lengte. Van deze strook is het zogenoemde Verklikkerstrand het breedst. Het is één van de weinige plekken aan de Nederlandse kust waar het strand aangroeit in plaats van afkalft. Daardoor is het strand onder meer geliefd bij zeehonden (die voor het strand op zandbanken liggen) en bijzondere vogels als de drieteenstrandloper. Het gebied is erkend als beschermingszone en volgens de Europese Commissie van groot belang voor de Atlantische biogeografische regio.
Dit brede, rustige stuk strand is ook in trek bij kitebuggysporters, die zich op een soort skelter laten voorttrekken door een vlieger en met snelheden van soms wel tachtig kilometer per uur over het strand razen. B en W van Schouwen-Duiveland hebben het anderhalve kilometer lange Verklikkerstrand aangewezen als exclusieve plek voor de kitebuggysport.
De Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland vindt dat een ongelukkige keuze en vraagt de gemeente respectievelijk provincie handhavend op te treden tegen kitebuggysporters. De gemeente zegt op grond van de algemene plaatselijke verordening niets te kunnen ondernemen en krijgt daarin gelijk van de rechtbank. B en W gaan niet in op het verzoek van de Gedeputeerde Staten om - op grond van de Natuurbeschermingswet - een vergunning aan te vragen voor de kitebuggysport op het aangroeistrand. Volgens wethouder Ad Verseput heeft de gemeente de sport goed onder controle en zijn er goede afspraken gemaakt met de kitebuggysportvereniging. Het verzoek van Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland aan Gedeputeerde Staten om de Natuurbeschermingswet te handhaven, heeft evenmin succes. GS willen niet handhaven en wijzen het bezwaar hiertegen af.
Volgens GS hoeft er niet worden gehandhaafd, omdat er uitzicht bestaat op legalisatie. Het is namelijk niet uit te sluiten dat het racen met de kitebuggies in het beheerplan Voordelta zal worden aangemerkt als 'bestaand gebruik'. Dit beheerplan moet worden opgesteld in het kader van het natuurbeschermingsprogramma Natura 2000.
Omdat deze verwachting niet wordt gestaafd door adequaat onderzoek, vindt de Raad van State dat er geen concreet uitzicht op legalisatie bestaat. Ook het oordeel van GS dat het effect van het racen op de genoemde natuurwaarden 'nul' is, vindt de Raad van State bij gebrek aan nader onderzoek onvoldoende om niet tot handhaving over te gaan.
Gedeputeerde Staten hebben na de uitspraak van de Raad van State onmiddellijk contact gezocht met de gemeente. Volgens wethouder Ad Verseput gaan B en W nu 'waarschijnlijk' een vergunning aanvragen en laten ze daarvoor de effecten op de natuur onderzoeken. Verseput is een beetje ongerust dat de onderzoeksplicht nu voor alle zomerse evenementen aan de stranden gaat gelden. Gert Jan Buth van de Natuur- en Vogelwacht vindt die ongerustheid niet nodig. 'Wij richten ons niet op incidentele evenementen, maar willen alleen het Verklikkerstrand beschermen.'
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.