Inzamelen plastic helpt milieu amper vooruit
Het huidige systeem van het inzamelen van plastic levert nauwelijks winst op voor het milieu, zo blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Het door gemeenten ingezamelde plastic is van zo matige kwaliteit, dat een groot deel alsnog moet worden verbrand.
Het huidige systeem van het inzamelen van plastic levert nauwelijks winst op voor het milieu, zo blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Het door gemeenten ingezamelde plastic is van zo matige kwaliteit, dat een groot deel alsnog moet worden verbrand.
Plasticsoep
Met het recyclen van plastic zou de totale CO2-uitstoot volgens de onderzoekers hooguit met 0,15 procent worden teruggebracht. ‘Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plasticsoep.'
Lage marktprijs
Het merendeel van het gerecyclede kunststofafval bestaat nu uit ‘mix’ (een samenstelling van allerlei verschillende soorten plastic) en ‘folies’, waarvoor de toepassingsmogelijkheden beperkt zijn. De marktprijs is laag en soms zelfs negatief, terwijl de recycling van kunststof uit gescheiden huishoudelijk afval nog erg kostbaar is. Daardoor zijn de kosten van inzameling nu hoger dan de marktprijs.
Voorraadvorming
Een verdere toename van recycling, zoals veel gemeenten beogen, leidt volgens de CPB slechts tot een nog grotere stroom van een product met beperkte afzetmogelijkheden. Dit kan weer leiden tot voorraadvorming, of het alsnog verbranden van het gescheiden afval. Daarmee komt de milieuwinst onder druk te staan. Door beter te sorteren kan de kwaliteit van het ingezamelde plastic omhoog. ‘Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst.'
Vervuiling afvalstromen
Bijkomend effect van het sturen op restafval van huishoudens (door tarifering of het lastiger maken om restafval kwijt te raken) is dat de kans op vervuiling van overige afvalstromen, zoals groente- en tuinafval, toeneemt. Plastic in compost vormt volgens het CPB een belangrijke bron voor plastic in het oppervlaktewater en daarmee de plasticsoep.
Statiegeld
In plaats van nog meer afval te scheiden adviseert het CPB om het statiegeldsysteem uit te breiden. Dit leidt tot vermindering van zwerfafval, en daarmee tot reductie van de plasticsoep. Kunststof zwerfafval bestaat voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Uitbreiding van het statiegeldsysteem geeft gebruikers een prikkel om afval in te zamelen in plaats van weg te werpen in de leefomgeving. Of de baten ervan opwegen tegen de kosten is volgens het CPB niet onderzocht.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inclusief statiegeld, zodat we de stuitende 'discussie' hierover ook achter ons kunnen laten.
Over de inhoud:
"Met het recyclen van plastic zou de totale CO2-uitstoot volgens de onderzoekers hooguit met 0,15 procent worden teruggebracht."
Wordt het verminderde gebruik van virgin material door gebruik van hernieuwde grondstoffen alleen in CO2 uitgedrukt of heeft het besparen op gebruik van aardolie nog andere voordelen? Ik ben van mening van wel!
"‘Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plasticsoep."
Nee, hèhè! Het inzamelen van huishoudelijk PMD is iets heel anders dan de bestrijding van zwerfafval. Wat er uit de autoraampjes en van de fiets wordt gegooid heeft niets te maken met wat we allemaal aan gebruikte verpakkingen thuis organiseren en in de oranje zak/container stoppen. De conclusie van het CPB dat er geen directe relatie te leggen is klopt, maar deze relatie was sowieso al niet aanwezig.
Het wordt hoog tijd dat de verpakkende industrie zich verantwoordelijk gaat voelen voor de PMD-keten. Nu ligt de hele verantwoording, inclusief de financiële geheel bij de gemeenten. Dat moet anders: gemeenten zijn alleen maar inzamelaars, de rest van de keten zou niet onze verantwoording moeten zijn
De milieuwinst zou laag zijn. Oké, maar als we geen plastic inzamelen heb je milieuschade. Een slak in de goede richting gaat nu eenmaal harder, dan een haas in de verkeerde richting.
Dat de technieken voor het nascheiden van de verschillende soorten plastics en de technieken voor het recyclen van de verschillende soorten plastics heel hard gaat, wordt niet genoemd.
Dat er allerlei onderzoeken zijn in allerlei branches om plastic beter te kunnen recyclen, wordt ook niet genoemd. Een voorbeeld van onderzoeken kun je vinden op: https://www.circulairondernemen.nl/bibliotheek/d …
Dat je met dit soort berichtgeving het draagvlak enorm ondermijnt en het weer terugbrengen van het draagvlak jaren gaat kosten, is kennelijk niet belangrijk.
De opmerking over de relatie met de plastic soep problematiek is zo dom, dat ik daar verder geen woorden aan vuil wil maken.
De wethouder in mijn huidige woonplaats wilde voor restafval voortaan per zak laten betalen, onder het mom 'de vervuiler betaald' en 'het is goed tegen zwerfafval....'
Loze kreten: het moet natuurlijk zijn: de aanbieder betaald, en: rommel in de berm gooien blijft gratis en dan zelfs voordeliger.
We zijn nog niets! verder dan enige decennia geleden; Den Haag voerde een 'plastic-afval' dag, na verloop van tijd lag er een enorme berg op de Loosduinseweg en wat daarmee te doen? Alles ging de verbrandingsoven in...
Gelukkig is nog inspraak mogelijk...