Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kabinet geen voorstander van ‘drugsluikje’

Het afschaffen van de identificatieplicht bij milieustraten om inleveren van drugsafval te vergemakkelijken of het instellen van een ‘drugsluikje’ om afval van drugsproductie te dumpen valt niet te rijmen met de topprioriteit van dit kabinet: de aanpak van drugscriminaliteit als grootste aanjager van ondermijnende criminaliteit. Dat schrijft minister Grapperhaus in antwoord op Kamervragen van D66 en 50PLUS.

06 mei 2019

Een ‘drugsluikje’ om afval van drugsproductie te dumpen of het afschaffen van de identificatieplicht bij milieustraten voor het inleveren van drugsafval valt niet te rijmen met de topprioriteit van dit kabinet: de aanpak van drugscriminaliteit als grootste aanjager van ondermijnende criminaliteit. Dat schrijft minister Grapperhaus in antwoord op Kamervragen van D66 en 50PLUS.

Faciliteren strafbare feiten
‘Een ‘drugsluikje’ zou leiden tot het vanuit de overheid faciliteren van strafbare feiten en heeft daarmee een zeer onwenselijke gedoogconstructie tot gevolg’, aldus Grapperhaus. De vragen werden gesteld nadat het Brabantse D66-Statenlid Femke Dingemans begin februari het idee had geopperd dat drugscriminelen voortaan zonder zich te hoeven identificeren hun drugsafval bij de milieustraat kunnen inleveren. Vroeger kon dat wel, zei Dingemans destijds tegen Omroep Brabant. ‘Beheerders van milieustraten vertellen me dat de jerrycans en hennepafval gewoon werden afgeleverd.’

'Nu durven ze niet'
Dingemans stelde vast dat dumpingen toenemen. ‘Al die dumpingen leiden tot hoge kosten voor de grondeigenaar, enorme milieuverontreiniging en bovendien tot gezondheidsrisico’s voor mens en dier.’ Omdat criminelen hun afval nergens legaal kunnen dumpen zou dat in de milieustraat moeten kunnen, ‘Nu durven ze dat niet, dus waarom niet terug naar de milieustraat zonder identificatieplicht.? Ook de provincie Noord-Brabant pleit al langer voor laagdrempelige milieustraten. De campagne ‘Een dumper is een stumper’ moet de dumpingen helpen tegengaan.

'Drugsluikje houdt ondermijning in stand'
Maar met het afschaffen van de identificatieplicht of een drugsluikje waar drugscriminelen anoniem hun afval kunnen inleveren, zou vanuit de overheid een illegaal productieproces van verboden middelen juist vergemakkelijkt worden, reageert de CDA-minister. Zo wordt volgens hem een wereld in stand gehouden waarin misdaadorganisaties onze samenleving dreigen te ondermijnen met nietsontziende criminele activiteiten. ‘Ik sta dan ook een aanpak voor waarin de overheid hier niet aan bijdraagt, maar hier stevig tegen optreedt.’

Geen productie, geen afval
De aanpak van drugsdumpingen is onderdeel van de bredere, integrale aanpak van synthetische drugs. ‘Voor een effectieve aanpak van de drugscriminaliteit zetten we in de eerste plaats in op de voorkant van de keten: wanneer er geen drugs geproduceerd kunnen worden, is er immers ook geen drugsafval meer dat gedumpt kan worden.' Deze aanpak wil  het kabinet verstevigen en bestendigen. De minister geeft weliswaar schoorvoetend toe dat er aanwijzingen zijn dat het hardere optreden tegen drugsgrondstoffen criminelen noopt om over te stappen op andere productiemethoden die nog meer drugsafval met zich meebrengen. ‘Dit neemt echter niet weg dat het verstoren van het proces aan de voorkant een belangrijk onderdeel blijft van een effectieve aanpak van de drugsproductie en –handel.’


De minister schrijft verder dat op basis van de registraties in het Europees Monitoring Systeem 292 dumpingen zijn aangetroffen in 2018. Hij komt tot de volgende uitsplitsing:

Noord Nederland:             5

Oost Nederland:              49

Midden Nederland:          11

Noord Holland:                  5

Amsterdam:                       4

Den Haag:                       18

Rotterdam:                       21

Zeeland West Brabant:    54

Oost Brabant:                   63

Limburg:                           62


Kosten voor decentrale overheden

De aantallen geregistreerde dumpingen bij de politie zijn lager dan het echte aantal, omdat niet alle aangetroffen dumpingen daar worden gemeld. Verder ontwaart de minister een ontwikkeling naar alternatieve manieren van dumpen die minder vaak aan het licht komen. Met de versterkte integrale aanpak van samenwerkende (overheids)partijen moeten de drugsdumpingen worden teruggedrongen. Gelet op de verantwoordelijkheden in het voorkomen van mogelijke schade voor volksgezondheid en milieu komen de kosten voor rekening van regionale en lokale overheden, schrijft Grapperhaus. Wel hebben de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat voor 2019 en 2020 twee ton beschikbaar gesteld voor directe opruimkosten op particuliere grond.

Discussie losmaken
Dingemans hoopte gemeenten in ieder geval tot nadenken te stemmen met haar voorstel en een discussie los te maken. ‘En ik ga graag met gemeenten in gesprek die een andere mening over het bestrijden van drugsafval hebben.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De overheid had nimmer gedoogpolitiek moeten voeren t.a.v.illegale kweek en verkoop van drugs. Dit heeft niet alleen een prijsopdrijvend effect van drugs waardoor er jaarlijks via allerlei dubieuze transferkantoortjes voor 16 miljard verdwijnt naar belastingparadijzen als Turkije, Marokko, Dubai en EU-lid Spanje. Als dit jaarlijks niet was verdwenen hadden we wellicht de BTW en pensioengerechtigde leeftijd niet hoeven te verhogen. Het was veel beter geweest om dit van overheidswege kweek en verkoop in eigen beheer te houden zodat de lokale overheid ook wat meer inkomsten heeft, de lokale belastingen wat omlaag kunnen, de koopkracht hierdoor iets omhoog kan en de kwakkelende middenstand hier ook weer profijt van heeft. Bovendien kan de onderbezette politie zich ook wat meer gaan richten op andere politietaken, waardoor alles weer wat veiliger wordt.
Paul / projectleider
Tja linksom of rechtsom betalen we sowieso...



Jammer dat het afval niet verkoopbaar is, dan loste het probleem zich vanzelf op (circulair enzo)
Richard / Beleidsmedewerker
bedrijven die criminele activiteiten ontplooien kunnen hun afval bij de milieustraat afleveren en bedrijven die geen criminele activiteiten uitvoeren moeten het betaald door commerciele bedrijven laten ophalen.



Dus als ik als legaal bedrijf chemisch afval heb van niet-criminele activiteiten dan kan ik, als ik me als crimineel voordoe bij de milieustraat flink in de kosten beparen!



Wel nog even wat geld reserveren voor de begrafenis/crematie van de medewerkers op de milieustraat die als gevolg van dit zeer gevaarlijke chemisch afval komen te overlijden.



Kortom een fantastische oplossing van gedeputeerde Dingemans! Hulde!



K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Geef de productie en handel van die drugs vrij die niet schadelijker voor de gezondheid zijn dan de drug alcohol.

Je neemt de criminelen hun handel af en het verlost je ook van een deel van het afvalprobleem.

Het levert je bovendien nog inkomsten uit belasting op ook. Iedere volwassene die zich suf wil blowen of snuiven zoekt dat zelf maar uit.
Bert
In Brabant zijn er ingenieuse ideeën.
Has
De afvalproducten zouden goede grondstoffen voor de chemische industrie zijn indien ze goed gescheiden worden gehanteerd...
Manu / Beleidsadviseur
Belastingheffing is 'kleurloos' (ook inkomsten uit criminele activiteiten zijn belast) waarom zou de inzameling van afval dat dan niet kunnen zijn?

Het milieubelang dient hier m.i. vele malen zwaarder te wegen dan het belang om die geringe belemmering die de legitimatieplicht voor de productie van drugs betekent, in stand te houden.

Als meneer Grapperhaus de nodige miljoenen zou weten te regelen voor OM, justitie, boa's en politie, had hij uiteraard een punt. Maar helaas staat het gehele apparaat waarmee aan de 'topprioriteit' van het kabinet invulling zou moeten geven totaal niet in de weg aan de vrolijke productie van drugs en dus wordt de maatschappij opgezadeld met hopen illegaal gestort drugsafval.

gedoogbeleid / parlementair journalist
Onze minister van justitie zou om te beginnen eens kunnen erkennen dat de dumping van drugsafval gewoon een gevolg is van de officieuze gedoogpolitiek. Justitie roept dat chemische drugs (pillen) aangepakt moeten worden, maar anderzijds vindt half nederland het normaal dat op een festival er volop van die pillen worden geslokt. Sterker nog, de GGD heeft een gesubsidieerde drugstest om je pillen te laten testen. Hetzelfde gaat op voor de hennepteelt. Moord en brand schreeuwen over witwassen en ondermijning, bijna elke dag ergens een woningbrand vanwege een hennepplantage die illegaal electriciteit aftapt, maar aan de andere kant honderden koffieshops (=drugswinkels) gedogen.
Advertentie