ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Onderwijs én overheid profiteren van doordacht duurzaam integraal huisvestingsplan

Onderwijs én overheid profiteren van doordacht duurzaam integraal huisvestingsplan. PO-raad, VO-raad en VNG vragen gezamenlijk om wetswijzigingen.

Onderwijs.png

PO-raad, VO-raad en VNG vragen gezamenlijk om wetswijzigingen.

Financiering van schoolgebouwen: het blijft een lastig verhaal. Dat geldt ook voor de Routekaart Duurzaamheid die gemeenten gaan opstellen om op lokaal niveau de doelen van het klimaatakkoord te bereiken. Toch is er een gemakkelijkere weg die leidt naar meer succes op beide fronten. Een Integraal Huisvestingsplan (IHP) helpt schoolbesturen en gemeenten namelijk om weloverwogen keuzes te maken.

Juist daarom hebben de PO-raad, VO-raad en VNG een huisvestingsvoorstel naar de regering gestuurd met een aanvullend verzoek om dit voorstel in de wet te verankeren. Het IHP speelt in dit voorstel een hoofdrol, omdat het onderwijs en overheid meer ruimte én meer grip geeft om scholen beter en duurzamer te huisvesten. Het gezamenlijk voorstel van de twee sectorraden en de VNG dateert uit 2016. Medio 2018 is dit voorstel - in samenwerking met adviesbureau HEVO - geconcretiseerd. Daarmee komt er voor onderwijs en overheid een praktische leidraad beschikbaar die alle stakeholders helpt om strategische keuzes te maken op korte, middellange en lange termijn. Voorwaarde voor het invoeren én slagen van dit voorstel is dat er een aantal wetswijzigingen worden doorgevoerd waardoor scholen meer investeringsruimte krijgen en er een einde komt aan de huidige jaarcyclus van onderwijshuisvesting. Maar hoe ziet dat voorstel er in de praktijk uit?

In Schooldomein editie maart 2019 is het artikel ‘Onderwijs én overheid profiteren van doordacht duurzaam Integraal Huisvestingsplan’ gepubliceerd.

Download artikel

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.