ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Onderwijscampus Deurne: minder m2 school, meer rust

Uniek samenwerkingsverband tussen middelbare scholen.

Willem Bierings, facilitair manager.
Willem Bierings, facilitair manager.

IVO Deurne is een uniek samenwerkingsverband tussen vier middelbare scholen. Twee van die scholen en het voormalige Stafbureau zijn sinds begin dit jaar onder één dak gehuisvest, in een duurzaam nieuw gebouw op de eigen onderwijscampus. Facilitair manager Willem Bierings, die van A tot Z bij de nieuwbouw betrokken was, vertelt wat deze vernieuwende samensmelting heeft opgeleverd.

Langverwachte nieuwbouw 

Het Alfrinkcollege en het Sprongcollege beschikten tot voor kort ieder over een eigen gebouw. Net als de directie en de afdeling Bedrijfsvoering. Vanuit zijn functie weet Willem maar al te goed hoeveel onderhoud dat met zich meebracht: ‘Er was altijd iets te doen. De oude gebouwen - soms meer dan 50 jaar oud - waren slecht geïsoleerd. Te heet in de zomer en te koud in de winter. Daarnaast was de techniek niet meer up-to-date. De medewerkers keken dus reikhalzend uit naar het nieuwe gebouw. Dat is comfortabeler en dankzij de materiaalkeuzes relatief onderhoudsvrij. Voorzien van duurzame systemen en oplossingen, en daardoor bijna energieneutraal. Maar er is ook gedacht aan hergebruik van materialen. Neem bijvoorbeeld de oude stoeptegels waar ik als kind op liep toen ik hier naar school ging. Die zijn gebroken en verwerkt in de gevel. Zo blijft een stukje historie bewaard.’

Door hergebruik blijft een stukje historie bewaard.

Een mooie optelsom 

‘Omdat we in de nieuwbouw over minder vierkante meters school beschikken, dachten we dat het drukker zou aanvoelen’, vertelt Willem. ‘Maar dat is helemaal niet zo. Er heerst juist veel meer rust, en dat is het resultaat van een optelsom. Zoals de overzichtelijke indeling bijvoorbeeld. Door de rug-aan-rug-ligging van de scholen blijven de leerlingenstromen gescheiden. Daarnaast zijn de theorielokalen geclusterd op de tweede verdieping en de praktijklokalen op de eerste verdieping en de begane grond. Ook de goede akoestiek draagt bij aan de rust. Waren de oude schoolgebouwen echte klankkasten, nu zijn er maatregelen genomen om het geluid te dempen. En tot slot het kleurgebruik. Samen met de architect kozen we voor elke school één hoofdkleur. Dat zorgt er meteen voor dat er toch ruimte is voor een eigen identiteit per school.’ HEVO heeft ons in het gehele proces ondersteund in advies en bouwmanagement.

De aula vormt het kloppende hart van de school waar alles samenkomt.

Fraaie blikvangers 

Willem was daarnaast betrokken bij de inrichting en de inkoop: ‘Je krijgt te maken met heel veel verschillende leveranciers. Maar in het eindresultaat is daar verrassend genoeg niets van te zien, dat is echt een eenheid. De leerlingen vertellen me vaak hoe mooi ze de nieuwe aula en de meubels vinden. Ze maken gretig gebruik van de nieuwe banken en poefjes. Dat is geweldig om te zien. Het is overigens ook mijn favoriete plek. Hier komt alles samen: kleur, inrichting, materiaalkeuze, akoestiek. Neem nou die petrolblauwe tribunewand, die er in contrast met het essenhout echt uit knalt. En geen enkele lijn is symmetrisch, een technisch hoogstandje van de architect. Een andere blikvanger vind je buiten. De gevel heeft een parelmoer-effect. De kleur verandert als je voorbijloopt, een bijzondere aanblik.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op of kijk op onze site.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.