Advertentie
ruimte en milieu / Column

Het klimaat, de wetenschap en de politiek

Wie wel eens een stuk ijzer in het vuur heeft gehouden, weet dat ijzer uitzet als het heet wordt. De meeste materialen doen dat, het ene meer dan het andere. De technische term hiervoor is de uitzettingscoëfficiënt. Tin bijvoorbeeld heeft een hogere uitzettingscoëfficiënt dan koper.

10 februari 2010

Wat is nou het mooie? Staal en beton hebben exact dezelfde uitzettingscoëfficient. (Voor de liefhebbers: 12). Dankzij dit fantastische gegeven kunnen we bouwen in gewapend beton. Als staal en beton niet precies hetzelfde zouden reageren op hogere temperaturen, zou dat niet kunnen. Vergeet dan maar die betonnen bruggen met enorme overspanningen. Of spectaculaire hoogbouw in beton.

 

Dit soort gegevens – met een verstrekkende maatschappelijke impact – worden ons aangereikt door de wetenschap. Wetenschappers hebben in de loop der tijd de uitzettingscoëfficiënt van allerlei soorten materialen bepaald. Hun bevindingen staan aan de basis van veel ingenieurswerk. Die onderzoeksresultaten vinden we nu vanzelfsprekend, maar ze waren er niet van de ene op de andere dag. Wetenschap is jezelf voortdurend verbeteren. Het is twijfelen aan eigen en andermans hypotheses en onderzoeksresultaten. Twijfelen maakt dat je verder zoekt. Daardoor verschuiven wetenschappers de grenzen van wat mensen weten.

 

En dan blijken er opeens fouten te zitten in een van de (wetenschappelijke) rapporten van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De wereld is te klein. Klimaatsceptici zien er het zoveelste bewijs in dat de werkelijkheid wordt gemanipuleerd. Complottheoretici zien hun wantrouwen bevestigd: wetenschappers laten hun huik naar de wind van de politici hangen! Weer blijkt dat instituties en gezagsdragers geen vanzelfsprekende autoriteiten meer zijn.

 

Ik vind het een overreactie. De ernst van de fouten (een verkeerd jaartal over gletsjers in de Himalaya, een verkeerd percentage Nederlands oppervlak onder de zeespiegel) staat in geen verhouding tot de ernst van het klimaatprobleem. Natuurlijk, de fouten zijn – hoewel menselijk – onhandig en stom. Maar ze doen geen afbreuk aan het feit dat er een aantoonbaar verband is tussen menselijke activiteiten en de toename van CO2 in de atmosfeer, en tussen die CO2 -toename en de opwarming van de aarde. Wat de gevolgen van die opwarming vervolgens zijn, daarover bestaat onder wetenschappers discussie. En dat zal ook wel zo blijven. Daar zijn het wetenschappers voor, gelukkig.

 

Het punt is dat politici hoge verwachtingen koesteren van wetenschappers. Ze verwachten zekerheden met de robuustheid van gewapend beton. Daarop kunnen ze dan hun beleid bouwen. Politici willen dat wetenschappers problemen oplossen. Maar bij wetenschap hoort, zoals gezegd, twijfel en (verder) zoeken. Natuurlijk moeten wetenschappers hun werk goed doen en fouten vermijden, zeker als hun werk in het brandpunt van de maatschappelijke belangstelling staat. Ze moeten bereid zijn hun kennis te delen. Ze zijn immers onderdeel van de maatschappij. Maar nul fouten maken, dat kan niet. De wetenschap levert kennis en inzicht, de politiek zal keuzes moeten maken. Adviseurs leveren vervolgens de passende oplossingen.

 

Het klimaatprobleem blijft de grootste aandacht vergen. Hypes rond fouten in rapporten mogen niet doen vergeten dat een samenhangend geheel van klimaatmaatregelen noodzakelijk is, en dat we het ijzer moeten smeden nu het heet is. Wat mij betreft is daarvoor een stevige klimaatwet nodig met een consistente lijn. Geen beleid dat wisselt per hype, per incident, per jaar of per kabinet, maar waar je een langere periode van opaan kunt. Dat geeft investeerders, bedrijven en burgers zekerheid. En overigens: zelfs als zóu de opwarming van de aarde niet leiden tot klimaatverandering, dan nog zijn er meer dan voldoende andere redenen om zuinig te zijn met energie en fossiele brandstoffen.

 


Ed Nijpels
Voorzitter NLingenieurs, brancheorganisatie van advies-, management- en ingenieursbureaus

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Rakket / Klimaat deskundige
Het is zeer triest om dit artikeltje te moeten lezen! Het spijtig dat BB geen aandacht besteed aan kritische mensen over het klimaat. Een blad dat voornamelijk wordt gelezen door mensen bij de overheid en door haar beleidsmakers. Het is zeer waarschijnlijk dat Ed Nijpels een van de klimaatgelovigen is, die wederom de realiteit verdraaid. (Hij staat bekend als links liberaal, misschien is D’66 een betere partij voor hem). Het is niet goed om de waarheid te ontkennen. Het is belangrijk dat de burgers kunnen vertrouwen op een integere, betrouwbare, geloofwaardigheid overheid.
De klimaatverandering is niet het gevolg van menselijk handelen maar de klimaatverandering wordt veroorzaakt door de zon. Het ontkennen hiervan, komt de fiducie in de overheid niet ten goede.
Rens / engineer
De heer Nijpels, heeft het over enkele fouten. Dit noemen we ook wel bagatelliseren. Het gaat zeer zeker niet over enkele fouten. Ken uw feiten! Uw beschuldigd sceptici indirect van cherrypicking, maar dit kunstje moeten we dan geleerd hebben van de alarmisten. Het is triest te constateren dat u zich op geen enkele manier in deze materie heeft verdiept. Had u dit wel gedaan, dan had u veel meer feiten op kunnen noemen, waar ieder weldenkend mens twijfel bij of over heeft. Tevens wilt u het proces van politieke beslissingen weergeven a.d.h.v. rapporten en adviseurs. Wat als deze rapporten en adviseurs een eigen belang hebben? Maar ja, daar durft u niet op in te gaan (ook eigen belang?). Wetgeving wordt gelukkig nog gedaan door de Staten Generaal. Het door uw gedane voorstel zal na de volgende verkiezing dan ook niet daar in de buurt komen. Ik denk eerder aan wetgeving waarbij er toetsing is van de adviseurs en de rapporteurs.
Als laatste het woordje "hype". Hoe durft u de huidige gang van zaken als hype te bestempelen? Vele beslissingen zijn gemaakt a.d.h..v dit rapport en haar conclusie. Die beslissingen heeft ieder direct of indirect gemerkt. Nee, een hype is morgen over, als we over de klimaathype praten heeft u gelijk, want die is bijna afgelopen en dan kunnen we weer praten over echte zaken zoals het milieu verbeteren!
Erik
Heer Nijpels,

Het gaat allang niet meer om twee "foutjes".
Ga u eens informeren!
Ik houd mijn hart vast met u aan het roer van het ABP.
peter klein
"Maar ze doen geen afbreuk aan het feit dat er een aantoonbaar verband is tussen menselijke activiteiten en de toename van CO2 in de atmosfeer, en tussen die CO2 -toename en de opwarming van de aarde".
"Verband", correlatie, is wat anders dan causaliteit. En CERN in geneve gaat er bij haar CLOUD experiment vanuit, dat co2 opwarming volgt, met een chterstand van 800 jaar. Wel correlatie, geen causaliteit..
http://cdsweb.cern.ch/record/1181073?ln=en .
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het is opvallend dat de heer Nijpels aan de ene kant aangeeft dat “wetenschap twijfelen aan eigen en andermans hypotheses en onderzoeksresultaten is”. Terwijl hij elders in zijn column aangeeft dat “het een feit is dat er een aantoonbaar verband is tussen menselijke activiteiten en de toename van CO2 in de atmosfeer, en tussen die CO2 -toename en de opwarming van de aarde”.
Dat zogenaamde feit staat ter discussie. Daar zij al diverse wetenschappelijke publicaties over verschenen.
Dirk
Geloofd de heer Nijpels nou werkelijk dat de Klimaat wet op drijfzand gebouwd kan worden ?? , hij zou toch beter moeten weten.

Er is een positieve en negatieve feedback, en op theoretisch fysische basis het belangrijkste discussiepunt of CO2 concentratie verhoging een invloed kan hebben op de oppervlakte temperatuur. Op theoretische gronden zijn zowel positief als negatief te verwachten en dan is de vraag, welke is, wanneer, bij welke toestand het grootst?
Mensen zijn verantwoordelijk voor 5 % CO2 (1% argon waarvan 3,8% CO2)de rest is natuur gedreven.
MAW mensen zijn verantwoordelijk voor 0,038 x5:100=0,0019% v/d atmosfeer,waarvan de helft wordt opgenomen door de oceaan, dus resteert o,ooo95 % Co2 waarvoor de mens verantwoordelijk is, en denk je nou werkelijk dat dit de wereld op zijn kop zet ??,
Een open wetenschappelijke discussie in de openbare ruimte is veeol zinvoller.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@ d.lokhorst:

Het gaat niet om de hoeveelheid CO2, maar om het effect van de uitstoot van extra CO2 op het klimaat. Als de toevoeging van een heel klein percentage CO2 aan de totale atmosfeer toch een groot broeikaseffect (opwarming) kan veroorzaken, dan is het menselijk gedrag wel degelijk van invloed op het klimaat.
Ed Raket / Klimaatcriticus
Heer Lokhorst, hou eens op over de invloed van CO2 op het klimaat. De causale relatie is er gewoon niet !! De zon is gewoon de oorzaak van de opwarming van de aarde.

Kijk ook eens op de website klimaatfraude.info, zij zeggen het volgende: “Voor wat CO2 betreft is bekend dat deze over miljarden jaren totaal geen verband laat zien met de temperatuur en gestaag steeds lager is geworden (was 20 keer hoger dan nu). In het Ordovicium was er zelfs een ijstijd terwijl de CO2 concentratie 12 keer zo hoog was als nu”

Het is een onzindiscussie over de uitstoot van CO2 die is ingezet door Greenpeace en het IPPC. Het is zeer ernstig dat sommige politici, en u ook, als papagaaien, het IPPC en Greenpeace napraten.

We gaan gelukkig de komende periode naar een periode van koude en laten we hopen dat die milieuonzin eindelijk tot de verleden tijd gaat behoren.
Advertentie