‘Gemiddeld steeg huis nog in waarde’
Veel mensen verwachten volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ten onrechte dat de woz-waarde van hun woning is gedaald. Landelijk stegen de huizenprijzen gemiddeld 0,5 tot 1 procent.
De VNG roept gemeenten op, de stijging van de woz-waarde ‘goed en tijdig’ te communiceren met de burgers, liefst nog voor de nieuwe wozbeschikkingen vanaf februari 2010 bij ze op de deurmat ploffen. Die informatieverstrekking moet ‘decepties en bezwaarschriften’ voorkomen. Door de huidige situatie op de onroerendgoedmarkt en de berichtgeving in de media verwachten veel mensen immers dat de woz-waarde van hun onroerende zaak is gedaald.
Van een daling is volgens de VNG echter zeker niet altijd sprake. ‘Sterker nog, tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2009 was nog sprake van een gemiddelde landelijke stijging van 0,5 tot 1 procent. Veel mensen krijgen volgend jaar dus juist een wat hogere woz-waarde’, aldus de VNG. De VNG baseert die getallen op recente gemeentelijke rapportages.
Verschillen
De burger zal de woz-waarde van 2010 – met prijspeildatum 1 januari 2009 – vergelijken met die van 2009. In de eerste helft van 2008 was volgens gegevens van het Kadaster nog sprake van een prijsstijging. Die stijging wordt niet geheel ongedaan gemaakt door de daling in de tweede helft van 2008. Het gevolg is dat de woz-waarde per 1 januari 2009 gemiddeld net iets hoger uitpakt. De VNG plaatst wel de kanttekening dat er grote verschillen zijn tussen regio’s en gemeenten: er zijn gemeenten die een gemiddelde daling van 7 procent rapporteren, maar ook gemeenten met een gemiddelde stijging van 8 procent.
Hoewel er regionale verschillen zijn – buiten de Randstad is er iets vaker sprake van daling – zijn binnen de regio’s grote onderlinge verschillen tussen gemeenten. ‘Dat hangt vooral samen met de samenstelling van de woningvoorraad. Er zijn vooral problemen bij de verkoop van woningen in het duurste marktsegment en bij woningen die opgeknapt moeten worden. Een gemeente met veel woningen in deze categorieën zal dus eerder een gemiddelde daling laten zien, terwijl gemeenten met vooral courante woningen van goede kwaliteit gemiddeld nog wel een stijgende waarde kunnen rapporteren’, aldus de VNG.
Goede communicatie helpt volgens de gemeentelijke koepel om het onbegrip weg te nemen. Die weg werd vorig jaar ook met succes bewandeld. De verwachting was ook toen dat veel mensen te hoop zouden lopen tegen de woz-beschikking 2009. Uiteindelijk maakte 3,4 procent van de belanghebbenden bezwaar, nagenoeg hetzelfde percentage als in 2008. ‘Mede dankzij goede voorlichting door gemeenten’, stelt de VNG.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.