Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groen gas in opkomst

Gemeenten proberen hun wagenpark steeds meer op groen gas te laten rijden, verkregen door biovergisting.

16 september 2012

Veel gemeenten zijn bezig hun wagenpark structureel te verduurzamen en laten ‘dienstauto’s’ op groen gas rijden. Tilburg loopt voorop.

Lokale klimaatambities
Het uit organisch materiaal als gft en rioolslib gemaakte biogas vermengd met aardgas helpt bij realiseren van lokale klimaatambities en draagt bij aan schonere lucht in de stad. Met hulp van afvalbedrijven. In Tilburg rijden vijftig voertuigen uit het gemeentelijk wagenpark op ‘groen gas’. Handhavingsambtenaren controleren winkels en bedrijven waarbij ze zich vervoeren in 25 kleine bestelwagens. Er zijn ook twintig kleine auto’s en twee grote bestelwagens op groen gas. De reinigingsdienst BAT beschikt over één vuilniswagen op aardgas en zeven ondersteunende voertuigen op dit gas.

Groen gas opvoeren
De gemeente gaat het percentage groen gas steeds verder opvoeren, zegt wethouder Berend de Vries (D66) van onder meer milieu en duurzaamheid. Tilburg heeft namelijk maar liefst vier niet te versmaden bronnen binnen de gemeentegrenzen. Een oude vuilstort produceert al jaren, sinds 1987, methaan uit de rottende resten van tientallen jaren oud afval. Waterschap De Dommel zit met rioolslib dat vrijkomt uit de afvalwaterzuivering en dat slib kan worden vergist.

Vergistingsinstallaties
Klap op de vuurpijl is dat afvalbedrijf Attero recent heeft aangekondigd te Tilburg een vergistingsinstallatie te bouwen waarbij het gft-afval van Tilburg en omliggende gemeenten wordt omgezet in biogas. In de planning zit ook de bouw van een tweede vergistingsinstallatie die afval van voedingsmiddelenbedrijven en ‘over de datum-producten’ van supermarkten uit de omgeving afbreekt tot het energierijke biogas.

Klimaatneutraal
‘Wij willen in 2045 klimaatneutraal zijn, dus netto geen CO2 meer uitstoten’, verklaart wethouder De Vries de ambities. Autorijden op schillen van groente en fruit draagt daaraan bij. En niet alleen het klimaat vaart er wel bij. Ook de kwaliteit van de lucht in de binnenstad verbetert. De vijftig voertuigen die nu al op groen gas rondrijden, kennen geen walmen van roet en fijnstof en stoten jaarlijks 700 kilogram van de verzurende en smogvormende stikstofoxiden (NOx) minder in de lucht.

Tien procent duurder
De groengasauto’s zijn wel tien procent duurder in aanschaf. ‘Concreet betekent dat we tussen de duizend en tweeduizend euro per voertuig meer kwijt zijn’, zegt wethouder De Vries. ‘Maar dat verdienen we ruimschoots terug in de brandstofkosten. Groen gas is 50 tot 75 procent goedkoper dan diesel en benzine.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roland
Is de elektrische auto weer uit de mode en waarom?
Advertentie