Gemeente Den Haag sluit Klimaatakkoord met 115 partijen
De gemeente houdt vast aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn.
De gemeente Den Haag presenteert woensdagmiddag een Klimaatakkoord, dat het heeft afgesloten met 115 maatschappelijke partijen: van scholen, musea, ambassades, bouwbedrijven, ngo's, organisaties uit het maatschappelijk middenveld, tot overheidsinstanties. Dit Haags Klimaatakkoord staat in het teken van de Haagse ambitie om over zes jaar klimaatneutraal te zijn.
De gemeente houdt aan deze ambitie vast, ook al moest het eind vorig jaar vroegtijdig stoppen met de aanbesteding van warmtenetten, omdat de business case onder de huidige marktomstandigheden niet rond te krijgen is. Het Klimaatakkoord wordt vertegenwoordigd door GroenLinks-wethouder Arjen Kapteijns, en wethouder Robert Barker van de Partij voor de Dieren.
In totaal 38 klimaatdeals
Onder het Klimaatakkoord hangen 38 klimaatdeals met de verschillende ondertekenende partijen, waarover het gemeentebestuur van 2025 jaarlijks zal rapporteren. Een voorbeeld van zo'n deal is de verduurzaming van de hoofdvestiging van de Haagse Hogeschool, die gepaard moet gaan met een energietransitie in de nabije wijk Laakkwartier-Oost.
Een andere deal betreft de woningcorporaties Staedion, Hof Wonen, Haag Wonen, DUWO en Arcade Wonen, waarmee wordt verder gewerkt aan de aanleg van warmtenetten voor 50.000 sociale huurwoningen. ‘Potentieel kan deze deal een jaarlijkse CO2 -besparing van 75 kiloton teweegbrengen’, staat in het akkoord. ‘Dit is ongeveer 5 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Den Haag.’
Miniwarmtenetten
Met onder meer onderzoeks- en adviesbureaus als TNO en Royal Haskoning DHV wordt een digitaal Open Werkplatform ontwikkeld, voor het ontwerpen van warmtenetten. Met het bewonersinitiatief Miniwarmtenetten kijkt men naar de mogelijkheid van veel kleinere warmtenetten op de schaal van één Vereniging van Eigenaren, straat of flatgebouw. Ook wordt gekeken naar de bloei van de Haagse geothermiesector, omdat van de 31 Nederlandse winningslocaties voor geothermie bijna de helft zich op Haagse gemeentegrond zou bevinden.
Ook onderzoekt de gemeente met het lokale vervoersbedrijf HTM of laadpalen voor elektrische auto's voorzien kunnen worden van stroom uit het bovenleidingennet van de vervoerder. Daarnaast blijken bewoners van stadsdeel Den Haag Zuid-West relatief weinig te fietsen. Zij gaan geënthousiasmeerd worden door een samenwerking met onder andere Fietsersbond Den Haag en de ANWB.
Het KNMI is genuanceerder
De reden voor het Klimaatakkoord is dat de gemeente Den Haag haar bijdrage wil leveren aan de mondiale energietransitie, die verbonden is aan het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Volgens het Haagse akkoord ondervindt de stad ook zelf schade van weersextremen. Zo stelt het akkoord dat naar verwachting het aantal Haagse zomers en tropische dagen in 2050 op zestig ligt. ‘Dat aantal ligt nu nog op een langjarig gemiddelde van 2 tot 4 dagen per jaar in Den Haag, gemeten tussen 1991 en 2020.’ Ook krijgt Den Haag meer last van extreme buien, die gedefinieerd worden als meer dan 50 millimeter neerslag in één uur.
Het KNMI is daar genuanceerder over, getuige zijn meest recente klimaatscenario's uit 2023. Hierbij maakte het instituut gebruik van twee van de vier scenario's die het VN-klimaatpanel IPCC hanteert: een scenario met een lage toekomstige broeikasgasuitstoot dat leidt tot 1,7 graden opwarming, en een extreem scenario dat leidt tot 2,4 graden opwarming in 2050 en wellicht 4,9 graden in 2100. Voor dit laatste scenario (genaamd SSP5-8.5) zouden alle landen het Parijs-akkoord moeten opzeggen en geen enkele poging tot energietransitie meer moeten doen. In de loop van de 21e eeuw zou ook het steenkoolgebruik flink moeten toenemen.
Zomers en tropische dagen
In De Bilt komen nu elk jaar gemiddeld 28 zomerse dagen voor, met een temperatuur van 25 graden of hoger. In het lage uitstootscenario kan dat groeien naar 40, volgens het extreme scenario tot 89 in 2100. Tropische dagen, van 30 graden of meer, komen in De Bilt nu vijf dagen per jaar voor. Dat betekent dat De Bilt in het huidige klimaat opgeteld elk jaar gemiddeld 33 dagen kent die 25 graden of warmer zijn. In het lage scenario kan het huidige aantal van vijf tropische dagen toenemen tot ruim 8 of 9 dagen, in het extreme scenario tot gemiddeld 30.
Wat betreft de extreme neerslag in Nederland: tussen 1991 en 2020 kwam dit type zware bui voor in 17 procent van de jaren, berichtte het KNMI vorig jaar. In het lageuitstootscenario is dit percentage over ruim zeventig jaar nog gelijk, óf groeit het naar 20 procent. In het hogeuitstootscenario wordt voor het jaar 2100 het percentage geschat op ruim 20 procent of een kleine 30 procent.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.