Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brandbrief G4 over privatiseren bouwtoezicht

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brandbrief naar de Eerste Kamer om de voorgenomen privatisering van het bouwtoezicht te verwerpen. De G4 vreest dat het toezicht verslechtert als een private aanbieder de controle van de gemeenten gaat overnemen.

04 juli 2017

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brandbrief naar de Eerste Kamer om de voorgenomen privatisering van het bouwtoezicht te verwerpen. De G4 vreest dat het toezicht verslechtert als een private aanbieder de controle van de gemeenten gaat overnemen.

Risicobeoordeling

De Tweede Kamer stemde in februari al in met het wetsvoorstel. Op verzoek van de Kamer was er toen een bepaling in opgenomen dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning een risicobeoordeling maakt om de gevaren van het bouwwerk in kaart te brengen. Ook zou de gemeente tien dagen voor de oplevering toestemming moeten verlenen om het in gebruik te mogen nemen. Op die manier zou ze er, volgens de Tweede Kamer, op kunnen blijven toezien dat volgens de regels wordt gebouwd.


Afgeslankt 

Het voorstel dat dinsdag in de Eerste Kamer wordt behandeld is verder afgeslankt. De G4 vreest een stelsel waarbij ze moeten ingrijpen als het misgaat, maar niet adequaat kunnen toezien op de bouw. 'Omdat er een nieuwe Kamer zit die niet goed is geïnformeerd over de wet, hebben adviesbureaus die de kwaliteitsborgers mogen leveren – en hier goed aan verdienen – rechtstreeks invloed uitgeoefend op politici. Hier is sprake van belangenverstrengeling', aldus Nico Scholten, senior expert van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw in de Volkskrant, die de brandbrief heeft gepubliceerd.   

In betere handen
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het toezicht bij specialisten uit de bouwwereld in betere handen. De privatisering van het bouwtoezicht staat sinds de Londense flatbrand opnieuw  in de belangstelling. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
Hoe kan het dat zo'n plan, zeker na een mislukte proef, toch door kan gaan?

Oh ja, minister Blok, VVD. Privatisering voor alles.
Ton van Lil / Bouwplantoetser
Plasterk heeft totaal geen benul waar het over gaat.

De dramatische aanvragen Omgevingsvergunningen die door de zo genaamde proffesionals dagelijks worden ingediend laten zien hoe het gesteld is met bouwend Nederland.

Gevaarlijke constructies, brandgevaarlijke situaties, ongezonde oplossingen komen dagelijks binnen.

En dan is er nog geen spade de grond ingegaan.

Ook tijdens de uitvoering worden veel bouwfouten afwijkingen van de vergunning tijdig ondervangen door het gemeentelijk bouwtoezicht. Het privatiseren van de zorg, die de overheid heeft vanuit de Grondwet, zoals veiligheid en gezondheid is onbegrijpelijk.

Bij privatisering gaat eigen (vaak economische) belang altijd boven het algemeen belang. Is dat wat wij in Nederland willen?
T / medewerker
Wat een walgelijke trap na krijg je van een minister op het 8 uur journaal. (4-7) Hij weet totaal niet waar hij het over heeft. Wet VTH, kwaliteitscriteria 2.1 daar moeten publieke toezichthouders aan voldoen, het bedrijfsleven ook. Nu maar snel een spoedcursus van 10 dagen om diezelfde toezichtambtenaren van amateurs naar professionals te begeleiden. Hij snapt het niet en velen in Den Haag en elders (die dollars zien) met hem. Ik zou zeggen, snel invoeren, dan zijn we er ook snel weer vanaf. Ik geef het 5 jaar, maximaal 10 jaar. Het is net als bij de tandarts, je moet er naar toe en je bent blij als het weer achter de rug is, maar kiespijn blijf je houden. Wie is de dupe, de aanvrager. Die gaat misschien wel twee keer zoveel kosten krijgen en dan lopen nog steeds feilbare mensen op de bouw. En minister voor u even speciaal: De administratie wordt niet minder maar alleen maar meer. En wie moet straks aan het college adviseren of er wordt gehandhaafd? In uw ogen en met uw woorden, diezelfde amateurs. Nogmaals een minister onwaardig. Dank u wel voor de waardering voor 116 jaar publiek toezicht in Nederland (WW 1901)
Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
Ook dit is Plasterk niet gelukt. Hij was alleen de plaatsvervanger van blok. Gefaald op OCW, gefaald op BZK. Met afstand de slechtste minister van BZK. Wat een geluk voor hem en de samenleving dat het eind in zicht is. Eigenlijk is het erg zielig: wat een langdurige afgang.
Jan
En maar blijven doorgaan met privatiseren van overheidstaken. Terwijl de nadelen evident zijn. Ook die neo-liberale houding heeft de PvdA de das om gedaan.
Advertentie