Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Friesland pakt illegale winning aardwarmte aan

Bij het aanboren van aardwarmte zijn steeds meer ondeskundige bedrijven actief. Friesland gaat reguleren en handhaven.

03 juli 2012

De provincie Friesland gaat de wildgroei van illegale aardwarmtesystemen aanpakken. Regulering en handhaving moet grondlagen en grondwater vrijwaren van vervuiling en beschadiging. ‘Behalve professionele bedrijven zijn er ook minder deskundige boorbedrijven actief’.

Klimaatvriendelijk
Het gebruik van aardwarmte neemt in Nederland de laatste jaren sterk toe. Het gaat om een soort omgekeerde koelkast die gebouwen in de winter met grondwater verwarmt en er ’s zomers mee koelt. Het is een zeer klimaatvriendelijk systeem.

Bodem lek geprikt
Bij onoordeelkundige installatie kunnen water en bodem echter vervuilt raken met chemicaliën. Ook gebeurt het dat waterdichte aardlagen worden lek geprikt waardoor het grondwater weg kan lekken. De aanleg van de zogenoemde open systemen - waarbij grondwater wordt opgepompt - is dan ook vergunningsplichtig bij de provincie. Friesland heeft volgens juridisch medewerker Jan Luinstra rond de 150 vergunningen afgegeven.

Illegaal aangelegd
Naar schatting van Luinstra telt de provincie ook nog eens een zelfde aantal illegaal aangelegde systemen. ‘Behalve het gevaar van vervuiling weten de eigenaren ook niet precies wat er al in de bodem ligt. Soms gaat het zelfs zover dat twee buren hun pompen zo dicht naast elkaar slaan dat ze elkaar hinderen’

Minder deskundig boren
Om de wildgroei aan te pakken gaat de provincie niet alleen handhaven maar ook certificeren. ‘We hebben niet de menskracht om alles te controleren wat er in de grond gebeurt. Doordat we met gecertificeerde bedrijven gaan werken hopen we dat de minder betrouwbare installateurs er vanzelf uitvallen. Behalve professionele bedrijven zijn er ook minder deskundige boorbedrijven actief’.

Ook gemeenten verantwoordelijk
De provincie gaat samenwerken met gemeenten in de regulatieslag. Burgers die een ondieper warmtesysteem aanleggen - waarbij geen grondwater wordt gebruikt -  vallen vanaf volgend jaar onder verantwoording van de gemeenten. ‘We zijn allemaal voorstander van het gebruik van aardwarmte, maar het moet wel een beetje in overleg gebeuren’.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

KWO / Tekstschrijver
Het Crystal gebouw maakt gebruik van Koude Warmte Opslag (KWO). Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Lees dan dit artikel: Koude warmte opslag wordt steeds meer toegepast bij nieuwbouw en is de nieuwe oplossing om energie te besparen. Maar wat betekent KWO of WKO precies? Lees dit artikel:http://www.textje.nl/koude-warmte-opslag/ en ontdek de voordelen en nadelen van koude warmte opslag.
Bouke
Het hier beschreven systeem heeft helemaal niets met aardwarmte te maken! Voor aardwarmte boor je een paar kilometer diep om aardwarmte van ca 150 graden Celsius te gebruiken. Dit systeem is energetisch zeer rendabeler, maar super kostbaar en kwetsbaar. Hier zullen er echt geen driehonderd van in Friesland zijn. Het hier besproken systeem gaat waarschijnlijk over vertikale warmtewisselaars i.c.m. warmtepompen. Deze zijn al vergunningplichtig. Dat de provincie de term aardwarmte hier gebruikt voor warmtewisselaars en/of warmte- en koudeopslag geeft te denken! (Of heeft de redacteur van BB eigen interpretaties van het verhaal gemaakt?)
Peet / milieu
Inderdaad is de juiste term een KWO ofwel koude warmte opslag-systeem. Maar lees eens regelmatig stukjes in BB. Het blijkt dat erg vaak de vlag niet dekt ten behoeve van een smeuige kop. Dit geeft wel te denken over het niveau en je vraagt je af of je net als in de Televaag af moet vragen wat het waarheidsgehalte is.
Advertentie