ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Waar maakt zelflevering al het verschil?

Twee succesvolle nationale voorbeelden.

29 augustus 2024
zelflevering
Beeld: Shutterstock

Zelflevering: hoe je als lokale of regionale overheid aan jezelf energie kunt leveren. In een vorig artikel zijn we uitgebreid ingegaan op wat zelflevering is en hoe het werkt voor lokale en regionale overheden. Maar hoe ziet dit er nu in de praktijk uit? In dit artikel zal ik het principe van zelflevering verder uitdiepen en laat ik je twee voorbeelden van zelflevering zien. 

AGEM: voorloper op het gebied van zelflevering 

AGEM pioniert op het gebied van zelflevering en werkt al ruim vijf jaar samen met acht Achterhoekse gemeenten. Aanvankelijk kocht AGEM haar energie op de termijnmarkt in, maar nu gebruikt ze de EPEX Spot groothandelsmarkt. AGEM richt zich steeds meer op het lokaal opwekken en benutten van hernieuwbare energie. Hierdoor verkleint AGEM de hoeveelheid energie die ze aanvullend moet inkopen van de groothandelsmarkt, vermindert ze de afhankelijkheid van externe bronnen en vergroot ze de zelfvoorzienendheid. 

AGEM heeft een duidelijke ambitie: de energievoorziening van de regio verduurzamen en onafhankelijker worden van de groothandelsmarkt. De realisatie van een gemeenschappelijk gemeentelijk zonnepark is een belangrijke mijlpaal op deze weg. Ook het Biozon-project draagt inmiddels bij aan AGEM’s groeiende portfolio van hernieuwbare energiebronnen die worden aangewend voor de elektricteit die op de aansluitingen van de gemeenten wordt geleverd. 

OVEF: lokale zelflevering door 18 Friese gemeenten, het waterschap en de provincie  

Lokale en regionale overheden stellen zich steeds vaker de vraag: hoe kunnen we de samenwerking in de regio in het kader van de regionale energiestrategie nog beter benutten? Sinds 1 januari 2024 is er nog een mooi praktijkvoorbeeld dat hier op aansluit. Het samenwerkingsverband tussen 18 Friese gemeenten, de provincie en het waterschap, OVEF. OVEF streeft ernaar zoveel mogelijk energie uit eigen opwek te benutten (en zo weinig mogelijk in te kopen op de groothandelsmarkt). Daarvoor wordt onder andere de opwek uit het Windpark Hiddum Houw, eigendom van een gemeente en het waterschap, aangewend. Daarnaast worden diverse zonneparken bij waterzuiveringsinstallaties benut. Ook is het plan om gebruik te maken van de elektriciteit die wordt geproduceerd door de omzetting van afval in energie door het Friese afvalverwerkingsbedrijf Omrin.  

Het unieke aan OVEF is dat het collectief van overheden meer energie opwekt dan ze verbruiken, wat op jaarbasis resulteert in een overschot. Zo bewijst OVEF dat een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen in de regio nu al kan leiden tot mooie duurzame resultaten. 

OVEF heeft de ambitie om de gelijktijdigheid van opwek en verbruik verder te optimaliseren, onder andere door gebruik te maken van flexibiliteit en met technologie zoals batterijopslag. Daarmee verbetert OVEF de CO2 prestaties en is ze een waardevolle referentie voor andere regio’s die de mogelijkheden van zelflevering verkennen. 

Jouw energietransitie begint hier 

Nu je hebt gezien dat meerdere overheden zelflevering al in de praktijk toepassen, vraag je je wellicht af: hoe kan mijn overheid dit toepassen? En wat moet er geregeld worden? 

Voor meer gedetailleerde antwoorden en inzichten over hoe je deze transitie kunt starten, nodig ik je uit om het artikel over zelflevering in de praktijk te lezen. Hier ga ik dieper in op veelvoorkomende vragen rondom zelflevering en leg ik uit hoe het voor jouw situatie kan werken. 

Als je meer interesse hebt in hoe zelflevering in de praktijk uitpakt, dan raad ik je aan om de case study van Agem Gemeentelijke Energie te downloaden. Hierin delen we hoe zij zonder Europese aanbesteding als energieleverancier voor acht Achterhoekse gemeenten opereren. 

Auteur: Gerard Adema, country manager NL.

Meer weten?

Mocht je andere vragen hebben na het lezen van deze bijdrage of je wil meer weten over een van de onderwerpen, plan dan hier een gesprek in. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick van Elk
Is dit -eindelijk- een begin van de in 2009 aangenomen motie Spies over zelflevering? (De samenwerkingsovereenkomst uit 2007 tussen Eneco en De Windvogel, waarop deze motie gebaseerd was, ging nog veel verder...)