ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Wat is het Energy Hub Platform?

Toekomstbestendig energienetwerk op bedrijventerreinen.

16 januari 2025
energiehub
Beeld: ENTRNCE

Ondernemers op bedrijventerreinen staan voor een grote uitdaging: het overvolle elektriciteitsnet maakt verduurzaming en groei steeds lastiger. Hoe zorg je toch voor een toekomstbestendig energienetwerk? Energy Hubs bieden een oplossing. Het Energy Hub Platform, ontwikkeld binnen het project EIGEN, speelt hierin een onmisbare rol. Lees hoe dit innovatieve systeem werkt en wat het kan betekenen voor jouw bedrijventerrein.

Energiehubs bieden een innovatieve oplossing voor het aanpakken van netcongestie op bedrijventerreinen. Deze lokale energienetwerken zorgen voor een slimmer en efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet, door productie en verbruik van duurzame energie direct met elkaar te verbinden. Om deze energiestromen soepel en efficiënt te beheren, zijn slimme besturingssystemen essentieel. Het Energy Hub Platform, ontwikkeld door Shared Energy Platform (SEP)ENTRNCE en Firan, speelt hierin een cruciale rol. Dit systeem regelt de afstemming van energie tussen de deelnemers en zorgt voor een optimale uitwisseling van energie en capaciteit.

energy hub platform

Hoe werkt het EHP?

Een Energy Hub combineert diverse energiemanagementsystemen (EMS) van deelnemende bedrijven. Het Energy Hub Platform fungeert als de schakel tussen deze systemen. Dit gebeurt op drie manieren:

  1. Realtime inzicht
    Het platform geeft op elk moment een overzicht van energieproductie, -verbruik en -opslag.
  2. Slimme aansturing
    Het stuurt energiestromen automatisch bij, bijvoorbeeld door gebruik te maken van batterij-opslag of door piekbelasting te vermijden.
  3. Flexibiliteit
    Bedrijven behouden de vrijheid om hun eigen EMS-aanbieders en energieleveranciers te kiezen.

Waarom is het Energy Hub Platform belangrijk voor de energietransitie?

Netcongestie vormt een groot obstakel voor de energietransitie. Bedrijven die willen verduurzamen of uitbreiden, lopen tegen de grenzen van het netwerk aan. Het Energy Hub Platform maakt het mogelijk om lokaal opgewekte energie beter te benutten, waardoor:

  • Bedrijven sneller kunnen verduurzamen.
  • Elektriciteitskosten dalen door efficiënter gebruik van energie.
  • Nieuwkomers toegang krijgen tot een betrouwbaar energienetwerk.

Daarnaast biedt het platform kansen voor ontwikkelaars van zonne- en windparken. Door de betere verdeling van energie en netcapaciteit wordt het makkelijker om lokaal opgewekte energie in te passen.

De voordelen van het EHP

Wat maakt het Energy Hub Platform uniek? De belangrijkste voordelen op een rij:

  1. Kostenbesparing
    Bedrijven besparen op elektriciteit door slim gebruik te maken van duurzame energie.
  2. Verduurzaming
    Het platform faciliteert de overgang naar een lokaal, duurzaam energienetwerk.
  3. Vrijheid en flexibiliteit
    Het systeem werkt samen met diverse EMS-aanbieders en energieleveranciers.
  4. Samenwerking
    Bedrijven werken collectief aan een toekomstbestendig bedrijventerrein.

De kracht van samenwerking binnen EIGEN

Het Energy Hub Platform is ontwikkeld door Shared Energy Platform, ENTRNCE en Firan, als onderdeel van EIGEN. Binnen ons project werken zestien partijen samen aan schaalbare oplossingen voor Energy Hubs. En net als het EHP worden al onze producten beschikbaar gesteld aan alle marktpartijen die een energiehub willen ontwikkelen.

Ontdek meer over het Energy Hub Platform

Met het Energy Hub Platform krijgen bedrijven de tools in handen om samen slimme energienetwerken op te bouwen. Zo wordt verduurzaming haalbaar, betaalbaar en schaalbaar.

De software die we vanuit MOOI EIGEN ontwikkelen:

  • wordt niet door de consortium partijen toegepast, maar door partijen in de markt die diensten willen aanbieden aan bedrijventerreinen
  • waardoor het wiel niet opnieuw hoeft worden uitgevonden en kan de markt van collectieve EMSen worden aangezwengeld.
  • en kan worden voldaan aan de eisen en wensen van maatschappelijke organisaties en netwerkbedrijven
  • waarbij de gebruikers dit aan kunnen vullen met eigen ‘proprietary’ modules voor slimme voorspellingen, slimme markthandel, slimme afrekening etc.
  • vanuit de principes van OSEI, om daarmee lock-ins te voorkomen en met marktpartijen gezamenlijk dit systeem te ontwikkelen!

Auteur: Sjoerd Doumen.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.