Dwarse eigenaar opzadelen met huurder
Gemeenten kunnen onwillige eigenaren dwingen leegstaande panden te verhuren. De VNG heeft daarvoor samen met de vakministeries en enkele juristen een modelverordening gemaakt.
De handreiking Leegstand te lijf is woensdag gepresenteerd op een symposium van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het Centraal Museum in Utrecht. Gemeenten die de leegstandverordening invoeren, kunnen eigenaren verplichten leegstand te melden, op straffe van een boete van maximaal 7.500 euro bij verzuim.
Als overleg over de alternatieve bestemming van een pand niets oplevert, kunnen burgemeester en wethouders dwingend een huurder voordragen. De eigenaar moet het pand dan binnen 3 maanden geschikt maken voor gebruik. Als een kantoorpand wordt verbouwd tot wooncomplex, zullen de betrokken partijen ‘in redelijkheid’ bekijken wie daarvoor de kosten draagt, aldus de VNG in haar handreiking, die op de Wet kraken en leegstand is gebaseerd.
Amsterdam werkt als een van de eerste gemeenten aan een leegstandverordening. Deze verordening, die waarschijnlijk op 1 juni zal worden ingevoerd, geldt voor twee bedrijfsterreinen, alle grote kantoorgebouwen en de recent ontruimde kraakpanden.
Leegstand moet vanaf dat moment door de eigenaren worden gemeld. Dwarse eigenaren die geen plannen voor hun lege panden ontwikkelen, krijgen zo nodig nieuwe huurders opgedrongen. Daarnaast bekijkt Amsterdam of onwillige projectontwikkelaars een vergunning voor nieuwbouw op populaire toplocaties kan worden geweigerd.
Krotbelasting
Ook de gemeente Sluis wil nog voor de zomer aan de slag. De Zeeuwse gemeente onderzoekt of ze eigenaren van lege of verpauperde panden een zogenoemde ‘leegstandsheffing’ of ‘krotbelasting’ kan opleggen. Vooral enkele leegstaande woningen en winkels in het stadje Oostburg zijn het gemeentebestuur een doorn in het oog.
Een heffing zou eigenaren sneller tot maatregelen kunnen bewegen, vertelt burgemeester Jaap Sala. ‘Het is een laatste redmiddel. We willen in eerste instantie in onze krimpgemeente samen tot goede oplossingen komen.’ Het belastingidee komt overwaaien uit Vlaanderen. Bij de zuiderburen moeten krot-eigenaren jaarlijks minimaal 2 duizend euro betalen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.