Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hogere dwangsom voor Tata

Tata Steel IJmuiden is al vaak voor beboet voor de uitstoot van gassen, die ongezond zijn en het milieu schade toebrengen.

ANP
19 september 2022
Tata Steel
Shutterstock

Tata Steel IJmuiden krijgt voortaan fors hogere boetes voor iedere keer dat het bedrijf schadelijke stoffen uitstoot doordat steenkool onvoldoende is verhit. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) verviervoudigt het boetebedrag per overtreding, van 25.000 euro tot 100.000 euro. Bovendien eist de toezichthouder dat Tata 'per direct' maatregelen neemt om het ontstaan van zogeheten rauwe cokes te voorkomen. Slaagt het bedrijf daar niet in, dan kan het mogelijk zelfs de vergunning voor essentiële fabrieken kwijtraken. De omgevingsdienst zegt de mogelijkheden daartoe te onderzoeken, voor het geval dat Tata 'ook deze last niet naleeft'.

Directeur

Shared Service Centrum Ons
Directeur

Informatiespecialist

Yacht
Informatiespecialist

Ongezonde uitstoot

In de cokesfabrieken worden op een hoge temperatuur gassen uit steenkool verwijderd. Wat overblijft is brandstof voor de hoogovens waarin ijzererts wordt verwerkt tot ruwijzer. 'Als deze steenkool onvoldoende verhit is geweest, komen er gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen', legt de omgevingsdienst uit. Dat gebeurt regelmatig en Tata is er ook al vaak voor beboet.

Dwangsom

De hoogte van de dwangsom bedroeg eerst 10.000 euro per keer. Nadat de dienst die boete 15 keer had geïnd ging het bedrag omhoog naar 25.000 euro. Die som moest Tata twintig keer betalen. Daarmee kwam het totale boetebedrag eerder deze maand uit op 650.000 euro. Daar kan met de nieuwe last onder dwangsom nog 1,5 miljoen bovenop komen. Het toezicht op het proces wordt opgeschroefd, kondigt de toezichthouder aan.

Ongare cokes

Tata Steel tekent bezwaar aan tegen de last onder dwangsom. Volgens het staalbedrijf is de opdracht 'niet uitvoerbaar', omdat het ontstaan van rauwe cokes (ook wel geschreven als kooks) nooit helemaal uit te sluiten zou zijn. 'We hebben veel maatregelen genomen en streven er naar om ongare cokes tot een minimum te beperken. Helemaal terugbrengen naar nul lijkt niet mogelijk te zijn', reageert het staalbedrijf. Gemiddeld ontstaan volgens Tata 0,02 procent van de keren ongare cokes. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie