Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Btw-heffing frustreert gemeentelijk klimaatbeleid

De gemeenten in Nederland vrezen voor hun klimaat en duurzaamheid-doelstellingen, nu de belastingdienst energiecorporaties verplicht tot het afdragen van btw.

30 oktober 2014

De gemeenten in Nederland vrezen voor hun klimaat en duurzaamheiddoelstellingen, nu de belastingdienst energiecorporaties verplicht tot het afdragen van btw. Voorloper Eindhoven onderzoekt de lokale gevolgen ervan en overweegt ‘gepaste politieke actie richting Den Haag.’

Eenvoudig sommetje
Voor medewerker Donald van de Akker van het Klimaatverbond Nederland is het een eenvoudig rekensommetje: de marge op het winnen van zonnestroom is voor deelnemers aan energiecorporaties nu al zo klein dat het heffen van btw op de afname van stroom de nekslag voor veel van deze lokale samenwerkingsverbanden zal betekenen. 'Als dit doorgaat zullen er rond de 300 projecten die in pijpleiding zitten niet doorgaan', zo voorspelt hij namens de meer dan 150 bij het verbond aangesloten gemeenten, provincies en waterschappen.

Geen dak, toch zonnestroom

Met ‘dit’ doelt hij op de bekendmaking van de belastingdienst om energiecorporaties btw te laten betalen en te laten heffen. Deze corporaties zijn bedoeld om huurders en andere inwoners ’zonder eigen dak’ toch de kans te geven zonnepanelen aan te schaffen. Zij kopen daarvoor panelen bij de corporatie, die deze vervolgens op een (gemeentelijk) dak legt. De corporatie levert de energie vervolgens terug aan de leden.

Dubbel betalen dreigt

Tot deze week was het onduidelijk of de corporaties btw zouden moeten afdragen. De gedachte was dat de leden al btw betaalden over de aankoop van de panelen en dus niet ook nog belasting over de stroom hoefden neer te leggen. ‘Op basis van het energieakkoord kon je verwachten dat er een vrijstelling zou komen, omdat de leden anders dubbel zouden betalen. En ook was het van af het begin duidelijk dat het verdienmodel met btw nooit rond zou komen', aldus Van de Akker.

Gemeentelijk klimaatbeleid in de knel

Nu de belastingdienst toch ‘ de oude regels strikt lijkt te gaan handhaven’, komen veel gemeenten beleidsmatig in de knel. ‘De medewerking van particulieren is onmisbaar voor het behalen van de klimaat en energiedoelstellingen van de gemeenten. De corporaties spelen daarin een hoofdrol, omdat veel mensen wel willen maar geschikt dak hebben. Nu haakt deze groep waarschijnlijk gefrustreerd af'.

Financiële schade 

De financiële schade lijkt voor gemeenten volgens hem te overzien. Daarvoor is het nog te vroeg, er zijn nog weinig concrete investeringen of toezeggingen gedaan. ‘De meeste corporaties zijn nog niet opgericht of hebben een andere financieringsconstructie die hier minder gevoelig voor is’.

Eindhoven schaalt niet meer op

Eén van de plaatsen waar al wel een flink experiment loopt is de gemeente Eindhoven. Daar opende de wethouder in maart van dit jaar het eerste onderdeel van het zogenoemde project zonneparken. Dat zou moeten uitgroeien tot een grote corporatie met particuliere leden. Juist dit project kreeg als eerste van de belasting te horen dat btw-afdracht verplicht zal worden. De betrokken energiecoöperatie Morgen Groene Energie (MGE) liet in een persbericht al weten van opschalen af te zien.

Energieakkoord: complex en nadelig

De gemeente Eindhoven stelt dakruimte beschikbaar en werkt actief mee aan de realisatie van Zonneparken, maar voorziet inderdaad problemen als de heffing doorgaat. ‘De gemeente Eindhoven streeft naar een energieneutrale stad en duurzame energie is hier (uiteraard) een belangrijk middel in. Het energieakkoord zou deze ambitie moeten versterken, maar lijkt nu door de complexe regelgeving of in dit geval zelfs nadelige regelgeving niet bepaald een stimulans’, aldus woordvoerder Mikke Leenders in een reactie.

Gepaste actie

Reden voor de gemeente om te onderzoeken hoe de regeling precies zal worden uitgevoerd en wat de lokale gevolgen zullen zijn. Leenders: ‘Als het inderdaad negatief uitpakt en het project Zonneparken komt in gevaar, dan zullen we zeker gepaste (politieke) actie richting Den Haag ondernemen.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johannes / ambtenaar
Ja dat zou lekker worden, mensen eerst stimuleren om massaal (collectief) zonnecollectoren aan te schaffen, wat al niets oplevert aan energie besparing.( pas na een jaar of 7). En dan ook nog eens de belastingdienst die om de hoek komt kijken. Hadden ze dat van te voren niet kunnen bedenken, sukkels.
Nico / zzp
Wanneer leert de gemeente het eens? Als je ondernemer gaat spelen moet je gewoon belasting betalen (btw) en later vennootschapsbelasting over de winst. Net zoals iedere andere ondernemer in Nederland.
Herman Nijskens
Wel de BTW terug vragen op de investering maar niet afdragen over de opbrengst??



Nederland kent al veel te veel uitzonderingen met rondpompen van geld en fraudegevoeligheid tot gevolg.



De energiebelasting maakt zonnepanelen rendabel, ten koste van economisch verlies voor iedereen.
Ben
Het zou de reageerders sieren het stuk wat zorgvuldiger te lezen en zichzelf eens te verdiepen in hoe we als Nederland er voor staan met verduurzaming van onze energievoorziening. De publicatie van het European Environment Agency (http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/poli … )laat zien dat we het enige land zijn in Europa dat op alle doelstellingen achterloopt; een schande. Volgens het Energieakkoord willen we in 2020 dat een miljoen huishoudens zelf duurzame energie opwekt. Dat gaat niet lukken omdat elke fiscale vergroening de afgelopen 10 jaar vakkundig de nek is omgedraaid behalve voor de zonnepaneelbezitters die ze op eigen dak hebben geplaatst. En dan nog is het zo dat we die zogenaamde salderingsregeling alleen aan inzet vanuit de Tweede Kamer te danken hebben. En wat de energiebelasting betreft, die is ooit ingevoerd om als prikkel voor energiebesparing en om duurzame energie te stimuleren (lees het vooral na: pagina 3 van de desbetreffende Memorie van Toelichting).

Dan de casus Eindhoven. Het is niet de gemeente maar een energiecoöperatie (gedreven door vrijwilligers!) die het initiatief heeft genomen. Crux is dat men twee keer BTW in rekening moet brengen en afdragen. Over het zonnepaneel aandeel dat coöperatieleden verwerven én over de aan coöperatieleden geleverde zonnestroom. De zogenaamde “postcoderoosregeling”. Een zo ingewikkeld gedrocht dat het op de schop moet en er een échte stimulans komt voor mensen die collectief met duurzame energie aan de slag willen.

Het is ergerlijk dat voortdurend de verduurzaming van de energievoorziening in een kwaad daglicht wordt gesteld, zo ook hier weer in de reacties. Het is wel duidelijk welk belang er dan speelt. Lees vooral het boek van Noud Köper: “Verslaafd aan energie”. Een eyeopener.

Advertentie