Post-corona-effect in winkelstraat voorbij
De al eerder ingezette stijging van de winkelleegstand zet door. In het eerste kwartaal van 2024 liep die op tot gemiddeld 6,4 procent.
Het post-corona-effect in de Nederlandse binnensteden is voorbij. De winkelleegstand die op het hoogtepunt van de pandemie op 7,5 procent uitkwam, daalde daarna gestaag tot 6,0 vorig jaar. Maar in het eerste kwartaal van 2024 is die alweer tot 6,4 opgelopen. In stadscentra ligt de leegstand met 8,3 procent nog beduidend hoger, zo leert onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.
Een op de tien
Nog steeds zijn het vooral de centra van middelgrote steden (70.000-100.000 inwoners) waar het moeizaam gaat. Daar staat meer dan een op de tien winkels leeg. Koplopers zijn Lelystad (meer dan 20 procent leegstand, mede dankzij de concurrentie van outlet-centrum Batavia Stad) en Hengelo en Helmond. De leegstand van circa 18 procent in die laatste twee steden komt volgens Colliers vooral door concurrentie van de nabijgelegen, aantrekkelijker binnensteden van Enschede en Eindhoven.
Langdurig
Wat het probleem verergert, is dat een toenemend percentage van de winkels langdurig leeg staat. Van de helft van de 2.500 leegstaande winkels in middelgrote steden heeft zich al langer dan een jaar geen nieuwe huurder gemeld. Bij 450 zaken duurt de leegstand al meer dan drie jaar. Dat probleem speelt met name in Hengelo, Helmond en Apeldoorn.
Uitzonderingen
Er zijn ook gunstige uitzonderingen. In Leeuwarden en Eindhoven daalde de leegstand, vooral door massaal ingezette transformatie van winkelpanden naar woningen.
Type winkels
Intussen gingen ook de veranderingen in het type winkels door. Het aantal kledingwinkels, bezorg- en afhaalzaken en lunchrooms loopt sterk achteruit. De sterkste groei zit in nagelstudio’s, tattoo- en piercingshops en fastfood.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.