Adviseurs ruimtelijke ontwikkeling gevraagd
Bijzonder initiatief: leer-werktraject Ruimte voor Groei
De opgaven in het ruimtelijk domein zijn enorm, terwijl er een tekort is aan professionals die deze uitdagingen aan moeten pakken. Om bij te dragen aan de oplossing van dit probleem werkt de Bestuursacademie mee aan een bijzonder initiatief.
Oplossing voor het groeiende tekort aan professionals in het ruimtelijk domein
De stikstof- en wooncrisis, energietransitie en Omgevingswet; overheidsprofessionals in het ruimtelijk domein hebben het er maar druk mee. Te druk, want de capaciteit in dit domein is beperkt. Er is een groot tekort aan beleidsmedewerkers en -adviseurs en het vinden van de juiste kandidaten is lastig. Daarom startte de Vereniging Brabantse Gemeenten (VBG) het initiatief Ruimte voor Groei op. Een ontwikkeltraject waarmee carrièreswitchers op hoog niveau worden omgeschoold tot adviseur ruimtelijke ontwikkeling. Bij het aannemen van kandidaten wordt verder gekeken dan het cv. De focus ligt op motivatie, talenten, potentie en persoonlijkheid. Alles over het vakgebied leren de zij-instromers namelijk vanzelf in de praktijk en in de opleiding die Bestuursacademie Nederland voor hen verzorgt.
Het leer-werktraject Ruimte voor Groei
Het traject begint met het werven van geschikte kandidaten. Daarin neemt Berenschot het voortouw met een arbeidsmarktcampagne, Q&A-sessies en speciale meet&greet-dagen. Geïnteresseerden kunnen zichzelf aanmelden voor het éénjarige leer-werktraject. Vervolgens worden op basis van persoonlijke krachten de meest geschikte kandidaten geselecteerd. Vanaf de eerste dag werken zij mee in een gemeentelijke organisatie, zodat ze direct veel leren in de praktijk. Ze worden hierin ondersteund door een ervaren buddy met een enorme dosis vakkennis. Ook staat er altijd een externe coach voor ze klaar om te sparren over hun ervaringen en ontwikkeling. Ondertussen volgen ze de door ons samengestelde opleiding. Hierin leren ze alles over de werking van gemeenten en provincies, wet- en regelgeving en ruimtelijke ordening, maar ook over onderwerpen als milieu en het schrijven van beleidsstukken. Na dit brede programma kunnen de kandidaten zelfstandig aan de slag op de werkvloer en zo hun collega’s bijstaan in het realiseren van de complexe ruimtelijke opgaven.
Waarom je als carrièreswitcher een goede aanvulling bent voor het ruimtelijk domein
Inmiddels hebben 25 gemeenten in Noord-Brabant posities vrijgemaakt en gingen er in mei en september al twee groepen zij-instromers van start. Tot nu toe zijn de deelnemende gemeenten en kandidaten erg positief. Dat komt juist door de ‘nieuwheid’ van de kandidaten in het vakgebied. Om de volgende redenen voeg je als zij-instromer waarde toe in het ruimtelijk domein:
- Je biedt collega’s nieuwe perspectieven op vraagstukken, omdat je nog geen ‘bagage’ hebt.
- Je wordt meteen volledig ondergedompeld in de Omgevingswet, die voor je ervaren collega’s ook nieuw is. Veel van deze collega’s hebben hier nog geen opleiding over gevolgd, dus zij leren van jouw kennis.
- Je doet tijdens je opleiding hele actuele kennis op, die je kunt inbrengen in je team en werkt aan leerzame praktijkopdrachten die je organisatie ook vooruithelpen.
Interesse in het leer-werktraject Ruimte voor Groei?
Het mogelijk maken voor iemand om zijn droomhuis te bouwen of regelen dat er een prachtig stuk natuur wordt aangelegd; je werk in het ruimtelijk domein zie je terug en dat maakt het werk zo mooi. Lijkt het jou leuk om vanuit dit vakgebied iets bij te dragen aan de maatschappij? Wees niet onzeker of je wel kunt overstappen en meld je aan voor het traject Ruimte voor Groei. Want alles wat je nog niet weet, leer je tijdens dit leer-werktraject. Van ons en van je collega’s bij de gemeente die erom bekend staan dat ze oog hebben voor elkaar.
Heb je vragen of wil je meer informatie? Onze adviseurs helpen je graag. Mail ons of bel.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.