Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen nieuwe recreatieparken meer mogelijk in Bergen

Als campings dan toch verdwijnen, dan wil wethouder Valkerink woningbouw voor eigen inwoners in plaats van recreatieparken voor toeristen.

08 maart 2022
vakantiepark

De Noord-Hollandse gemeente Bergen heeft vorige week vrijdag per direct een moratorium voor recreatieparken afgekondigd: er komen geen nieuwe recreatieparken meer bij en bestaande parken mogen niet uitbreiden.

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

Monotoon aanbod

Het aantal recreatieparken in de gemeente Bergen is in de loop der tijd de pan uit gerezen. 'De gemeente ziet als gevolg van die groei (...) een monotoon aanbod ontstaan en teloorgang van de leefbaarheid in de gemeente', zo meldt het Facetbestemmingsplan Recreatie, waarin het moratorium is opgenomen. De groei van recreatiewoningen vindt plaats ten koste van de campings. Sinds 2005 zijn dertien campings omgezet in recreatieparken. Bergen heeft nu een slordige 1.850 recreatiewoningen.

Campings opkopen

Volgens wethouder ruimtelijke ordening Klaas Valkerink (CDA) melden zich bij de gemeente veel ontwikkelaars die campings opkopen om er vervolgens een recreatiepark te bouwen. Daar valt meer geld mee te verdienen dan met reguliere woningbouw. De gemeente heeft daar nu een stokje voor gestoken. 'Het aanbod verschraalt. Straks hebben we alleen nog maar huisjesparken', zo schetst de wethouder een scenario zonder gemeentelijk ingrijpen. 'Eén soort aanbod is niet wenselijk. Bovendien gaat de overlast dan het hele jaar door.' 

Per direct

Het moratorium is vorige week vrijdag per direct ingesteld. 'Als je dat niet doet, loopt het hier direct storm', aldus Valkerink. 'We pakken de regie op de ruimte weer op. Als de campings dan toch moeten verdwijnen dan zie ik daarvoor liever betaalbare woningen terugkomen voor onze inwoners. Wij zeggen nu tegen ontwikkelaars: kom naar ons toe, dan maken we er woningbouw van.' Dat is mogelijk, omdat de campings binnen de kernen liggen. Buiten de kernen is bouwen, volgens de wethouder, zo goed als onmogelijk vanwege strikt provinciaal beleid.

Nutella-winkels

Valkerink rekent erop dat de aanpak om nieuwe recreatieparken te weren waterdicht is. 'Wij hebben dezelfde systematiek gebruikt als Amsterdam gebruikte om toeristische winkels als Nutella-winkels en M&M stores te weren', licht hij toe. Amsterdam wees op een te eenzijdig aanbod van winkels dat dreigde te ontstaan, wat standhield bij de rechter. Bergen motiveert zijn beslissing nu ook met een verwijzing naar de dreiging van een te eenzijdig aanbod.

Woningnood

In één adem met het moratorium regelt Bergen in het facetbestemmingsplan dat permanente bewoning van recreatiewoningen buiten de recreatieparken gemakkelijker wordt. Beide zaken hangen samen met de woningnood, licht de wethouder toe. Inwoners klaagden over de groei van recreatieparken terwijl voor de inwoners van Bergen geen ruimte was om te bouwen en dus om te wonen.

Illegaal verhuurd

Die woonruimte voor inwoners van de gemeente Bergen hoopt Valkerink te vergroten door gebruik te maken van de vakantiewoningen die in het verleden achter veel woningen in de gemeente zijn gebouwd. In het zomerseizoen betrokken de bewoners deze woning om hun eigen woning als vakantiewoning te verhuren. Inmiddels wordt die tweede woning doorgaans als vakantiewoning verhuurd. Volgens de wethouder gaat het om 'enkele honderden' woningen. Een deel van die woningen wordt echter illegaal verhuurd aan spoedzoekers op de woningmarkt.

DNA

Het wonen in recreatiewoningen hoort, aldus de wethouder, 'bij het DNA van onze dorpen. Het zou een goede oplossing zijn voor veel jongeren die nu geen betaalbare woning kunnen vinden. Met deze nieuwe regeling halen we deze bewoning uit de illegaliteit.' Zo hoopt de wethouder het aanbod te vergroten.

Externe deskundigen

Tot nu toe vereiste het omzetten van de bestemming van een woning van toeristische verhuur naar permanente bewoning een uitgebreide vergunningaanvraag, compleet met onderzoeken. 'Het kost veel geld om die stukken te laten opstellen door externe deskundigen', zegt hij. Bovendien duurde de procedure 26 weken. Dat kan nu binnen acht weken en bovendien kan de bewoner zelf de aanvraag doen; externe deskundigen zijn niet meer nodig. De leges waren al eerder verlaagd tot nul euro.

Definitief

De nieuwe regels voor permanente bewoning gelden tien jaar en worden dan geëvalueerd. Als de gemeenteraad het facetbestemmingsplan goedkeurt, is het verbod definitief.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Recreatiewoningen op parken en resorts zijn bedoeld voor toerisme en niet voor permanente bewoning. Het is oneigenlijk om toeristen en permanente bewoners op die parken met elkaar te vermengen. De effecten die van deze vermenging uitgaan hebben een negatieve uitstraling op een recreatiepark en worden vaak volledig onderschat. Zeker op parken met een kwalitatief matige bebouwing vormt het bovendien de opmaat voor (extra) verloedering en criminaliteit. De voorbeelden in ons land liggen voor het oprapen.
Hans Bakker
Belangrijk oorzaak van dit alles is de bevolkingsgroei. Een niet onbelangrijk deel daarvan wordt veroorzaakt door arbeidsmigratie uit MOE landen. Hier wordt goudgeld aan verdiend door de land- en tuinbouw, vleesverwerkende industrie, distributiesector en ook door recreatie ondernemers. Een leuk verdienmodelletje dat Nederland per saldo geld kost en enkelingen rijk maakt. Publieke lasten, private lusten.
Advertentie