Atelier moet Drenthe mooier maken
De provincie Drenthe en gemeenten gaan samen op zoek naar mogelijkheden om de ruimtelijke inrichting te verfraaien. Hiertoe richten zij het Atelier Mooi Drenthe op.
Het Atelier Mooi Drenthe gaat in januari 2010 officieel van start, en staat onder leiding van landschapsarchitecte Els van der Laan. Het is de bedoeling dat plannenmakers in werkateliers goede en fraaie ruimtelijke oplossingen bedenken voor te ontwikkelen projecten. Als definitie geldt hierbij dat wordt gestreefd naar ‘samenhang in landschappelijke, beeld- en cultuurhistorische kwaliteit’.
In eerste instantie gaat het om bovenlokale en regionale projecten, maar ook de inrichting van bijvoorbeeld dorpsranden of rondwegen kan in de ateliers aan de orde komen. Gemeenten, waterschappen en de provincie bepalen komende tijd samen de agenda. ‘Ruimtelijke kwaliteit is een speerpunt in ons collegeprogramma’, zegt desgevraagd gedeputeerde Anneke Haarsma (Ruimtelijke ontwikkeling, PvdA). ‘Verder hebben gemeenten en provincies door de nieuwe Wet ruimtelijke ordening een andere rol gekregen. De provinciale toets bij bestemmingsplannen is verdwenen, waardoor provincies proactief moeten opereren.’
Steun
Aanvankelijk stonden niet alle twaalf Drentse gemeenten te trappelen om mee te doen. De vrees bestond dat de provincie het Atelier Mooi Drenthe zou gaan gebruiken om haar stempel te drukken op de ruimtelijke koers van individuele gemeenten. ‘Maar inmiddels is er brede steun. Het atelier opereert onafhankelijk en is om die reden ook fysiek buiten het provinciehuis gevestigd’, beklemtoont Haarsma. De gedeputeerde stelt dat Drenthe er niet op uit is om de huidige situatie waar mogelijk te bevriezen: ‘Onze provincie is heel gaaf.
Er is veel van de eigen identiteit bewaard gebleven. Maar we gaan geen hek om Drenthe zetten. We gaan juist kijken wat er allemaal mogelijk is met behoud en misschien zelfs wel versterking van het landschap. Hopelijk putten gemeenten hier ook inspiratie uit. Ontwikkelend, verbeeldend en inspirerend – dat zijn in dit verband de belangrijke toverwoorden.’
Verrommeld
Intussen werkt Drenthe ook aan de concrete aanpak van verrommelde locaties. Zo werd vorige week 474.000 euro uitgetrokken voor de inpassing van drie bestaande bedrijventerreinen en voor drie landschapsprojecten. Ook hierbij wordt intensief samengewerkt met gemeenten, die zelf ook een kleine vijf ton uittrekken.
Atelier Mooi Drenthe is een proef voor twee jaar. De provincie heeft er 720.000 euro voor uitgetrokken. Het fraaier inrichten van Nederland is een van de hoofddoelstellingen van Haarsma’s partijgenote minister Cramer (Vrom). Verscheidene provincies en gemeenten zijn druk bezig om hieraan invulling aan te geven. Zo stelde de provincie Noord-Brabant 7 miljoen euro beschikbaar om verrommelde locaties aan te pakken. Dit bedrag werd na een internetverkiezing onder gemeenten verdeeld.
Rijksgeld voor mooi Nederland
Minister Jacqueline Cramer (Vrom, PvdA) trekt komend jaar 6,5 miljoen euro uit voor ‘inspirerende en vernieuwende projecten en plannen die Nederland mooier maken’. Overheden, stichtingen, belangenverenigingen en ondernemers die op een innovatieve manier vorm geven aan een fraaier inrichting van het land, maken kans op subsidie. De voorstellen worden beoordeeld door een commissie onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.
Deze tweede tender van de Innovatieregeling Mooi Nederland is gericht op compacte verstedelijking, energielandschappen en integrale ontwerpen voor wegen en hun omgeving. De projecten moeten anderen kunnen inspireren. Bij de eerste tender van de regeling werden eerder dit jaar 224 projecten ingediend, waarvan er 26 zijn gehonoreerd. De tweede tender loopt van 1 maart tot 1 juni 2010. Voorafgaand hieraan organiseert VROM in januari 2010 informatiebijeenkomsten in Zwolle, Eindhoven en Den Haag.
Zie ook www.vrom.nl/ipmooinederland
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.