Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Apeldoorn wil wonen recreatieparken mogelijk maken

Het Apeldoornse gemeentebestuur wil voor bepaalde maatschappelijke groepen een tijdelijke bewoning in vakantieparken toestaan. Bij drie kleinere parken gaat de gemeente onderzoeken wat ervoor nodig is om ze permanent als woonlocatie aan te wijzen.

06 november 2019

Het Apeldoornse gemeentebestuur wil voor bepaalde maatschappelijke groepen een tijdelijke bewoning in vakantieparken toestaan. Bij drie kleinere parken gaat de gemeente onderzoeken wat ervoor nodig is om ze permanent als woonlocatie aan te wijzen.

Vitaal

Dat staat in een koersdocument dat het college van burgemeester en wethouders deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. In de Veluwse regio hebben 11 gemeenten een gezamenlijk programma opgetuigd, Vitale Vakantieparken, om de regionale huisjesparken gezonder te maken. Veel parken in de regio doen het prima, maar andere functioneren nog nauwelijks als recreatieterrein, maar fungeren als opvangplek voor arbeidsmigranten, mensen in financiële problemen, of acuut woningzoekenden, en worden vaak permanent bewoond. De gemeente Apeldoorn schat dat er binnen de gemeentegrenzen zo’n 1600 mensen permanent wonen op een vakantiepark of camping.

Optreden

Maar terwijl andere gemeenten op de Veluwe hard optreden tegen permanente bewoning, kiest Apeldoorn een meer integrale benadering: sommige groepen hebben, bijvoorbeeld na een scheiding of financiële tegenslag, door een gebrek aan woningen weinig andere mogelijkheden dan het wonen op een vakantiepark. Voor die groepen moet bewoning op vakantieparken mogelijk worden, voor maximaal een jaar. Het gaat dan specifiek om spoedzoekers of ‘overbruggers’, die een tijdelijke woning nodig hebben vanwege een verbouwing, echtscheiding of die wachten op de oplevering van een woning. ‘Licht kwetsbare’ mensen, die even op adem moeten komen, moeten gebruik kunnen maken van speciaal aangewezen pauzewoningen.

Woonbestemming

Voor een drietal parken wil de gemeente onderzoeken in hoeverre ze een woonbestemming kunnen krijgen. Het gaat daarbij om kleinschalige recreatieparken, waarbij de woningen vrijwel alleen door de eigenaren worden gebruikt, en die maar weinig van eigenaar wisselen. Het college benadrukt dat het in eerste instantie gaat over een pilot: het samen met de eigenaar onderzoeken of een woonbestemming mogelijk en gewenst is. ‘De uitkomst van die pilot kan ook “nee” zijn.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Welke ambtenaar, wethouder of familie van heeft hier een vakantiehuisje? De waarde van zo n object zal zomaar verdubbelen en dan spreekrecht snel over twee ton.
H. Wiersma / gepens.
Niets is bij de Overheid tijdelijker dan tijdelijk (o.a. kwartje Kok, sommige bouwwerken via de ruimtelijke ordening e.d.). Als toerist is het bovendien niet prettig om tussen 'vaste' tijdelijke bewoners te recreëren.

Gemeenten hebben op basis van vigerende wetgeving wel de mogelijkheid om permanente bewoning toe te staan, mits deze parken voldoen aan de daarvoor in de wetgeving gestelde criteria.

Liesbeth Brouwer / projectondersteuner bij Min. van LNV
Goedemiddag,

Ik ben op zoek naar een vakantiewoning met woonbestemming. Mijn voorkeur gaat uit naar

Apeldoorn.

Graag wil ik op de hoogte gehouden worden over evt. vorderingen en mogelijkheden.



Met vriendelijke groet,

Liesbeth Brouwer

Paul / projectleider
permananet wonen beteknt ook diensten verlenen...en orde handhaven enzo



Ander idee is misschien om parkbestemmingen om te zetten in echte woonwijken
Hans / afdelingsmanager
Dit schept ook een precedent voor onteigeningstitels: er mag onteigend worden voor volkshuisvesting, maar niet voor recreatie.Waar komt de grens dan te liggen?
Advertentie