Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam helpt woningkopers boven EU grens

Amsterdammers die een huis willen kopen, maar van wie het inkomen op de huidige woningmarkt net tekortschiet, krijgen hulp. De hoofdstad heeft voor deze potentiële kopers een regeling in het leven geroepen waarbij mensen een woning van een corporatie met korting kunnen kopen. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

24 november 2010

Winst delen
Als de eigenaar het huis dan na verloop van tijd weer van de hand wil doen, koopt de corporatie de woning terug. De winst of het verlies wordt dan gedeeld door beide partijen. De regeling, een initiatief van de gemeente, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Stichting Opmaat, gaat op voor naar schatting vijfduizend woningen.

EU-besluit

De groep lagere middeninkomens dreigt per 1 januari buiten de boot te vallen. Vanaf dat moment komen alleen mensen met een inkomen tot 33.614 euro in aanmerking voor een sociale huurwoning. Wie daarboven zit, kan vaak geen eigen woning betalen. De Koopgarantregeling geldt voor mensen met een inkomen tot 45.000 euro. Dit is het gevolg van een EU-besluit.

Doorstroming

,,Koopgarant maakt dat ook de kapper of de leraar in Amsterdam niet tussen de wal en het schip hoeft te vallen'', legt verantwoordelijk wethouder Freek Ossel uit. ,,Wij willen dat deze inkomens ook een woning kunnen kopen in Amsterdam.'' De wethouder denkt dat de regeling de doorstroming op de woningmarkt eveneens kan bevorderen.

Koopgarant

De korting die de koper krijgt op een woning is minimaal 10 procent, maar kan oplopen tot wel 25 procent. Als de corporatie het huis heeft teruggekocht, kijkt ze of ze het opnieuw verkoopt of in de verhuur doet. Woningcorporaties De Alliantie en Ymere bieden komend jaar al duizend Koopgarantwoningen aan. De verwachting is dat meer woningaanbieders zich zullen aansluiten. De regeling wordt al in andere plaatsen in het land met succes toegepast.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Minkema / onderzoeker
Opnieuw een voorbeeld van een goed-bedoeld-pakt-slecht-uit-maatregel. Bestuurders begrijpen ofwel totaal niet, ofwel juist heel goed hoe de woningmarkt in elkaar steekt, in het bijzonder de rol van de overheid daarbij.

Want geef de starter 10.000 euro extra te besteden (uit de staatsruif natuurlijk, niet van wethouder Van Ossel persoonlijk) en het enige gevolg is dat de woning voor 10.000 euro méér van de hand gaat. Hup, daar gaat weer belastinggeld naar de banken, de bouwers en/of woningbedrijven. En een hogere OZB voor de gemeente.

Want wat is deze maatregel in feite: geld van burgers wordt gebruikt om de prijs hoog te houden van de door die burgers te financieren woningen. Eerst vernaggelen gemeente en woningbedrijven de belangen van de burger door systematisch véél te weinig woningen te bouwen, en veel te dure woningen te bouwen. Als monopolisten kunnen ze immers de markt afknijpen, en doen dat al vele jaren met evident succes. Vervolgens verkwanselen ze de belangen van de burger door koste wat het kost de schandalige opgedreven prijzen zo hoog mogelijk te houden, ook al zegt de kermende en krakende markt dat die prijzen horen te dalen.

Freek van Ossel, als jij wilt dat starters weer huizen kunnen kopen, doe dan eens gauw je stinkende best om die prijzen naar beneden te krijgen! Dan dien je tenminste de belangen van de burgers die jij hoort te vertegenwoordigen. De luchtbel in de huizenprijzen verdient jouw verdediging niet; zeker niet over de ruggen van de belastingbetalende burgers.
Anoniem
Meneer Minkema, heeft u er wel eens bij stilgestaan dat het substantieel omlaag gaan van de huizenprijzen weer heel andere problematieken met zich mee brengt, die de starters ook niet helpen en die bovendien die belastingbetalende burger (in de vorm van de huiseigenaren) in de problemen brengt?
tiantian mm didi / thank you
replica handbags
Advertentie