Stikstofneerslag telt mee tot 25 kilometer
Voortaan zou voor alle emissiebronnen de maximale rekenafstand van 25 kilometer worden gehanteerd.
Vanaf vandaag is de geactualiseerde versie van de AERIUS Calculator beschikbaar. Dit rekeninstrument wordt bij aanvragen voor onder andere een natuurvergunning gebruikt om de stikstofneerslag te berekenen. Nieuw is dat de maximale rekenafstand voortaan 25 kilometer is.
Raad van State
Tot die wijziging had het kabinet vorig jaar zomer besloten: voortaan zou voor alle emissiebronnen de maximale rekenafstand van 25 kilometer worden gehanteerd. Aanleiding hiervoor was dat uit het eindrapport van het Adviescollege Meten en Berekenen (Commissie Hordijk) en een uitspraak van de Raad van State bleek dat de vorige versie van de AERIUS Calculator niet geschikt was voor vergunningverlening. Die versie gebruikte ten onrechte verschillende rekenmodellen voor bijvoorbeeld een stal en een weg. Voor een stal werd de depositie tot 20 kilometer berekend, voor de weg tot 5 kilometer. Voor andere stikstofbronnen gold er geen afstandsgrens. De Raad van State vond die verschillen niet uitlegbaar. Met de nieuwe AERIUS-versie is dit dus rechtgetrokken.
Buitenland
De grens van 25 kilometer geldt ook bij vergunningverlening waarbij de luchtkwaliteit een rol speelt en in het buitenland hanteert men vergelijkbare afstandsgrenzen. Door voor alle projecten een grens van 25 kilometer te hanteren worden alle stikstofbronnen gelijkwaardig behandeld waardoor de rekensystematiek beter uitlegbaar wordt, zo oordeelde de minister vorig jaar.
Habitattypen
Het RIVM neemt jaarlijks actuele gegevens over op in AERIUS. Dat betreft emissiebronnen, habitattypen of leefgebieden in natuurgebieden en rekenmodellen. Data komen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), TNO en de Universiteit Wageningen (WUR) en ministeries en provincies. AERIUS is een week niet beschikbaar geweest.
Monitor
Tegelijk met AERIUS Calculator is AERIUS Monitor ververst. Die laatste geeft informatie over stikstofdepositie, natuur en de relatie daartussen. Hiermee wil het RIVM gegevens over stikstofdeposities in de Natura 2000-gebieden beschikbaar maken voor beleidsmakers, bevoegde gezagen en andere geïnteresseerden.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.