‘Aardgasvrije plannen Purmerend zijn onhaalbaar’
De plannen die Purmerend heeft om woonwijken aardgasvrij te maken zijn onhaalbaar, vertellen (oud-)ambtenaren van de gemeente anoniem aan NRC. Er zouden verder zorgen zijn over de betaalbaarheid en wethouder Paul van Meekeren (duurzaamheid, D66) zou vorig jaar al geweten hebben dat de plannen onhaalbaar waren.
De plannen die Purmerend heeft om woonwijken aardgasvrij te maken zijn onhaalbaar, vertellen (oud-)ambtenaren van de gemeente anoniem aan NRC. Er zouden verder zorgen zijn over de betaalbaarheid en wethouder Paul van Meekeren (duurzaamheid, D66) zou vorig jaar al geweten hebben dat de plannen onhaalbaar waren. De gemeente blijft erbij dat het project haalbaar is.
Deadline
Purmerend maakte als eerste Nederlandse gemeente 88 bestaande particuliere woningen aardgasvrij, maar de vervolgfase ging stroever. 1.100 gebouwen moesten van het gas worden afgekoppeld en uiterlijk 28 september 2021 moesten genoeg bewoners hun huis aardgasvrij willen maken, maar die deadline werd niet gehaald. Van Meekeren verplaatste de deadline naar 31 januari 2022 en gaf de coronacrisis als reden.
Non-actief
De plannen zouden volgens sommige ambtenaren dienen om het project en de positie van Van Meekeren nieuwe elan te geven, vertellen vier ambtenaren in het NRC-artikel. Een projectleider schatte in dat de planning niet haalbaar was en die werd al na vier maanden op non-actief gesteld. ‘Dat was een politieke afrekening’, zegt een van de ambtenaren.
Reactie
'Het project aardgasvrij is haalbaar', reageert de gemeente. 'De uitvoeringsstrategie – die is vastgesteld door de gemeenteraad - is uitvoerbaar. Het feit dat de planning vier maanden is doorgeschoven zegt niets over de haalbaarheid of uitvoerbaarheid van het project. Er was bij het vaststellen van de uitvoeringsstrategie enig optimisme over de doorlooptijd van de voorbereidingen bij bewoners, dat bleek te optimistisch. Redenen zijn corona, digitale bewonersbijeenkomsten en de aansluitmethodiek.'
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Precies. 100% correct. Dat is inderdaad een van de hoofdoorzaken. O.a. te veel juristen in het openbaar bestuur, ook in de top, die wellicht alles weten hoe bestuurlijke processen juridisch moeten worden gefixt, maar geen kennis en benul hebben van de onderliggende zaken, die vaak technisch (zoals op het gebied van energie) of andersoortig van aard zijn. Het is een plaag en dit probleem moet eens aan de kaak worden gesteld. Zie ook dit recente artikel in Trouw:
"Het leger juristen in overheidsdienst maakt Nederland onbestuurbaar"
https://www.trouw.nl/opinie/het-leger-juristen-i …
Inderdaad met het gezonde verstand van veel politici is het grondig mis. Hun denken wordt beheerst door droomdenken, wishfull thinking. Daarmee overrulen zij de ambtelijke staf die op basis van de Beginselen van Behoorlijk Bestuur en op basis van kwaliteitsprogramma's als het IAK moeten staan voor kwaliteit en integriteit van de bestuurlijke besluitvorming.
Zij hebben geen enkel benul van organisatieopbouw, van het afpellen van plannen om de essenties van prioriteiten en planningen te doorgronden. Ook niet van opschalingsprocessen, zaken waar ß opgeleiden en anderen in het bedrijfsleven veelvuldig mee te maken hebben.
De ellende is dat zij denken dat zij de wijsheid in pacht hebben, zij zijn de aansluiting met de complexiteit van de samenleving volledig uit het oog verloren. De kabinetten Rutte laten zien dat dat niet alleen een ziekte bij links is.