Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Concessie aanvragen voor aardwarmte omslaan hele provincies

De aanvragen voor het mogen winnen van aardwarmte worden steeds groter: het ministerie van Economische Zaken kreeg vorige maand een conccessie aanvraag voor een gebied zo groot als de hele provincie Friesland

08 mei 2012

De aanvragen voor een concessie om aardwarmte te mogen opsporen worden steeds groter: Bij het ministerie van Economische Zaken kwamen in april twee aanvragen binnen voor een gebied van tegen de 4.000 vierkante kilometer elk. Eén ervan beslaat de hele ondergrond van de provincie Friesland, de andere omvat delen van Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland.

Duurzame energie

Het benutten van aardwarmte wordt volgens belangenorganisatie Platform Geothermie een steeds belangrijkere vorm van duurzame energie. Per kilometer diepte stijgt de temperatuur van het grondwater met grofweg 30 graden Celsius. Vooral tuinders pompen dit warme water van honderden meters diepte  op om er hun kassen mee te verwarmen. Zij hebben meestal een concessie die de grootte van hun perceel niet overschrijdt.

Vele kilometers diepte

Maar op grotere diepte zijn ook andere meer grootschalige partijen op zoek naar goede warme waterlagen. Zij kunnen  tot vele kilometers diepte proefboringen doen. ‘Het kan dan gaan om commerciële partijen, maar heel veel geld is er bij de huidige aardgasprijzen niet mee te verdienen,’ aldus voorzitter Victor van Heekeren van het platform. ‘Het kunnen ook ideële organisaties zijn die grootschalige duurzame energie willen gaan opwekken’.


Mijnbouw
Omdat alles onder 500 meter diepte onder mijnbouw wetgeving valt, moet voor het zoeken en boren een vergunning bij het Rijk worden aangevraagd. De provincies hebben bij het verlenen van de concessie daarbij een adviserende rol. Bij het mogelijk plaatsten van boortorens gelden de gewone procedures die via de WABO lopen.


Aanvragers nog niet bekend

Wie de grote aanvragen hebben gedaan en waarom, dat weten zowel de provincies als het platfrom niet.  Van Heekeren:  ‘Het ministerie publiceert de aanvraag in de Staatscourant waarna andere belangstellenden zich binnen 13 weken kunnen melden. Pas als d eze termijn is verstreken worden de namen van de aanvragers bekend gemaakt’.


Geen zorgen over omvang

Over de opvallende grootte van de aanvragers maakt Van Heekeren zich vooralsnog  geen zorgen. ‘Het is echt niet zo dat elke particulier die straks warmte wil winnen daarvoor een heffing zal moeten betalen aan de concessiehouder. Dat mag wettelijk niet eens.’

Grootschalig is duur
Hij begrijpt wel dat de aanvragers grootschalig denken. ‘Het gaat om grote dieptes, het kost veel geld om de warmte boven te krijgen en vervolgens goed te benutten. Je kunt er huizen meer verwarmen of een energiecentrale mee draaien. Beide toepassingen vergt een grote professionele organisatie.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie