Zondag blijft een rustdag
Al zijn steeds meer winkels open op zondag, voor de Nederlander blijft de zondag toch voornamelijk een dag om uit te rusten, zo blijkt uit onderzoek van I&O-research.
Al zijn steeds meer winkels open op zondag, voor de Nederlander blijft de zondag toch voornamelijk een dag om uit te rusten, een beetje te hangen, wandelen, familie bezoeken, naar de kerk gaan of om te sporten. Pas op de zevende plaats komt winkelen als tijdsbesteding op de zondag, zo blijkt uit onderzoek van I&O-research onder ruim 3000 Nederlanders.
Niet radicaal veranderd
Bij de behandeling van de Winkeltijdenwet 2013 zegde minister Kamp toe om in 2016 de effecten van de ruimere openstellingsmogelijkheden op zondag te evalueren. Die evaluatie wordt nog voor de zomer verwacht. Uit het onderzoek van I&O kunnen al de nodige conclusies worden getrokken. Zo blijkt dat de toegenomen zondagopenstelling het winkelgedrag niet radicaal heeft veranderd. De zondag blijft een dag om uit te rusten.
Winnaars en verliezers
Wel zijn er volgens de onderzoekers winnaars en verliezers aan te wijzen. Vooral de supermarkten profiteren van de ruimere openingsmogelijkheden. Winkels die toeloop hebben van jongeren, tweeverdieners en toeristen profiteren daarnaast ook van de zondagopenstelling. Verliezers zijn winkels die extra kosten hebben aan personeel voor de zondag, terwijl de omzetstijging te beperkt is om deze kosten te dekken. En voor niet-supermarkten geldt dat de extra toeloop op zondag over het algemeen heeft geleid tot minder verkopen op de maandag en op koopavonden.
Vast onderdeel
Winkelen mag dan pas op de zevende plaats komen van zondagse activiteiten, voor een deel van de Nederlanders is het wel een vast onderdeel van de zondag geworden. Ruim een derde van hen (37 procent) gaat minimaal een keer in de maand op zondag naar de supermarkt, een op de tien zelfs iedere zondag. Slechts 17 procent van de Nederlanders vindt dat de alle winkels op zondag gesloten behoren te zijn, zo blijkt uit het onderzoek van I&O-research. Veertig procent vindt het prima dat winkels open zijn, maar zegt er zelf geen gebruik van te maken.
Lees hier het hele onderzoeksverslag.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Logisch toch? daar hoef je geen economie voor te hebben gestudeerd. Als ik een nieuwe jas nodig heb en die op zondag koop, koop ik die niet op een doordeweekse dag. Omzetstijging? nee. Hogere personeelskosten? ja.
Geconcludeer kan worden dat een liberale minister van economische zaken met toepassing van zijn denkbeelden over vrijheid bij winkelopeningstijden winkeliers onnodig op kosten jaagt.
De 800.000 toeristen zorgen voor een goede economie en werkgelegenheid, uit respect voor de levensbeschouwelijke visie van de bevolking wil ik wat later open
Ik mag dat niet,er is dus geen sprake van naastenliefde wel van religieuze discriminatie