Aanpassing waterheffingen voorlopig van de baan
De 21 waterschappen zijn het onderling niet eens over hoe de waterheffingen moeten worden aangepast. Daarom wordt verdere besluitvorming erover waarschijnlijk opgeschort tot na de waterschapsverkiezingen van volgend voorjaar.
De 21 waterschappen zijn het onderling niet eens over hoe de waterheffingen moeten worden aangepast. Daarom wordt verdere besluitvorming erover waarschijnlijk opgeschort tot na de waterschapsverkiezingen van volgend voorjaar.
Economische prikkels
Afgelopen juni presenteerde de Unie van Waterschappen een nieuw stelsel van waterheffingen. Daarbij was het uitgangspunt dat vervuilers en bedrijven die bovengemiddeld van de inzet van de waterschappen profiteren ook meer voor die diensten gaan betalen. Via dergelijke economische prikkels hoopte de unie het waterbewustzijn in Nederland op te krikken. Het nieuwe stelsel spruitte voort uit een advies van de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB).
Kritiek van buiten
Het nieuwe stelsel was ook buiten de waterschappen niet onomstreden. De Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) noemde het voorstel eerder ‘onacceptabel’. Natuurorganisaties die tot nu toe amper voor het schone water in de door hen beheerde gebieden betaalden, zagen de heffingen met een factor vijf of zes stijgen. Ook de in de LTO verenigde agrarische ondernemers wilden eerst beter onderzoek naar de gevolgen van de overgang.
Geen verrassing
Het uitstel van de besluitvorming komt niet als een verrassing. Een eerste bijeenkomst leidde in oktober al tot ‘uitgebreide, open en vruchtbare beeldvormende discussie’. Nu stelt de unie dat ‘de besturen van de waterschappen op dit moment niet gelijk denken over de urgentie van de aanpassingen en de wijze waarop het belastingstelsel zou moeten worden aangepast.' Daarom wil het uniebestuur de besluitvorming erover minstens een half jaar uitstellen. Op de algemene ledenvergadering van 14 december zullen de 21 waterschappen over het voorstel stemmen.
Nieuw besturen, nieuwe voorzitter
Na de verkiezingen van 20 maart zullen bij de waterschappen nieuwe algemeen besturen aantreden, die het dossier dan opnieuw moeten oppakken. Ook zal de discussie verder plaatsvinden onder leiding van een nieuwe voorzitter. De huidige unievoorzitter Hans Oosters begint volgend voorjaar als commissaris van de koning in Utrecht.
Breng waterschappen onder bij toekomstige regio's of districten. Fuseer gemeenten en hef provincies op. Breng functie 1e Kamer onder in afzonderlijke afdeling van Raad van State. Beperk aantal leden 2e Kamer. Tijd voor een nieuwe Thorbecke en een snelle bolide!