VVD wil van reisvergoeding religieuze school af
Gemeenten hoeven niet langer op te draaien voor het vervoer van leerlingen naar een gereformeerde of islamitische school buiten de regio. Dat vindt de VVD.
De partij wil een einde maken aan de reisvergoeding voor ouders die er op grond van hun godsdienst voor kiezen hun kind een eind verderop naar school te laten gaan.
Ten koste van gehandicapte
VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé vreest dat de vergoeding ten koste gaat van het vervoer van gehandicapte leerlingen naar een school die geschikt is voor hen. 'Het zou ten goede moeten komen aan kinderen die het echt nodig hebben.' Ze kent gemeenten waar kinderen met een beperking vanaf 9 jaar met de fiets of de bus naar school moeten reizen, omdat er niet genoeg geld is om iedereen te vervoeren.
Wettelijke verplichting
Gemeenten hebben nu nog de wettelijke verplichting om het leerlingenvervoer op religieuze gronden te vergoeden. Daar wil de VVD dus van af. Gemeenten moeten zelf kunnen beslissen of ze vervoer naar religieuze scholen vergoeden.
180 miljoen
Naar schatting zijn gemeenten jaarlijks 180 miljoen euro kwijt aan vervoer van leerlingen naar school. De VVD weet niet hoeveel geld gaat naar vervoer van leerlingen naar religieuze scholen. Volgens Dezentjé kan dat sterk verschillen per gemeente. Ze noemt als voorbeeld de gemeente Werkendam, die jaarlijks 45.000 euro steekt in het vervoer van een leerling naar een reformatorische school 110 kilometer verderop.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In een pluriforme samenleving is het goed (zelfs een recht) dat kinderen met die pluriformiteit kennis maken en dat lijkt mij heel wat meer toevoegen aan hun algemene ontwikkeling, geestelijke ontwikkeling en volwassen wording, dan in een min of meer afgeschermde wereld gehersenspoeld te worden met allerlei dogma's. Heeft niks met spirituele ontwikkeling te maken. Die geforceerde afscherming doet eerder vermoeden dat de gemeenschap zelf niet gelooft in de kracht van hun gekozen weg naar spiritualiteit en hemel, zoals zij dat ervaren/geloven. Dat in een ontzuild land zoveel onnodige extra kosten gemaakt worden voor orthodoxe religieuze groepen is "ongelooflijk" !
Een religie kan best een vehicle zijn naar geestelijke ontwikkeling. De orthodoxie bij vooral de monotheistische Godsdiensten is een anti-reclame voor een revival t.a.v. geloofstradities, maar dan voor waar het ooit voor bedoeld was. Geestelijke ontwikkeling binnen een liefdevolle gemeenschap, intern, maar vooral ook naar de buitenwereld toe!
Zoals Karin Amstrong al verwoordde: Heel wat "gelovigen" zouden zich bedonderd voelen als men "gelovigen" vanuit alle tradities in de hemel zouden tegenkomen.
Het is toch aardiger om na een levenlang sappelen t.a.v. verboden/geboden, om over de rand van de hemel anderen daaronder te zien roosteren. Onzaligen met een ander geloofstraditie, of zonder.