VVD-raadslid: zwart betalen is goed
VVD-raadlid uit Doetinchem Ed de Rechteren van Hemert vindt dat het zwart uitbetalen van werkkrachten goed is voor de economie. De belastingdienst vindt van niet.
Een bouwvakker, stratenmaker of schilder zwart betalen, is geen enkel probleem. Het is goed voor de economie, schrijft Ed de Rechteren van Hemert zaterdag op de opiniepagina in De Gelderlander. De Rechteren van Hemert is gemeenteraadslid voor de VVD in Doetinchem en bouwkostendeskundige bij het Nederlands Bouwkosten Instituut (NBI).
Niet roomser dan de paus
Zwart geld wordt rechtstreeks in de economie gepompt, betoogt hij. ,,Men gaat ervan op vakantie, koopt extra kleding, een nieuwe fiets voor zijn kinderen, nieuwe meubels of gaat vaker uit eten. Dat geld blijft rondgaan." De Rechteren van Hemert beseft dat een raadslid zwart geld eigenlijk niet zou moeten aanmoedigen. ,,Maar ook raadsleden zijn niet roomser dan de paus en weten hoe de markt is."
Zwart geld geen smeergeld
Hij benadrukt dat zwart geld niet moet worden verward met smeergeld. ,,Smeergeld is er om een gunst gedaan te krijgen. Dat wijs ik volledig af. Zwart geld krijgt men door werkzaamheden te verrichten en dan contant betaald te krijgen zonder dat anderen hiervan op de hoogte zijn."
Belastingdienst tegen
De Belastingdienst laat weten tegen zwartwerken te zijn. ,,De meeste mensen betalen netjes hun belasting'', voegt een woordvoerder eraan toe. Het is niet bekend hoeveel geld de schatkist jaarlijks misloopt door zwartwerken.
Reacties: 20
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als ik de ideëen lees van deze VVD-er dan word ik daarin helaas meteen bevestigd.
Deze man maakt deel uit van een neo-liberale schimmel die de sociale samenhang kapotwoekert.
Het zal hem echter een rotzorg zijn. Na hem de zondvloed.
Die VVD-er leeft in een eigen verzonnen wereld. Hij heeft wel een erg onjuiste definitie verzonnen van "zwart geld".
Desalniettemin vind ik de meeste reacties huichelachtig. Omdat we allemaal mee doen in zekere mate aan het zwartgeldcircuit. Bouwkunidige klusjes aan huis is er een van, maar wie betaalt zijn werkster wit? Veel mensen genieten van een goedkoop biertje bij de voetbalkantine of clubhuis. Dat is goedkoop, omdat er geen omzetbelasting wordt betaald en er formeel alleen vrijwilligers achter de bar staan. Zijn dat dan vrijwilligers? Kan, maar de meesten lrijgen er een ;'vergoeding' voor. Dat geldt ook voor wedstrijdleiders en arbiters op diverse sportclubs. En heeft u zich wel eens afgevraagd of de ambulante handel (markten e.d.) hun volledige omzet opgeven aan de Belastingdienst?
Het is ook een misvatting, dat zwart werken vaker voorkomt bij de hogere inkomens. Integendeel. Hogere inkomens kennen vaak subtielere wegen om hun fiscale lasten te drukken.
Kortom, zwart werken mag niet, en daarom was het dom van deze politicus, maar wie zonder zonden is werpe de eerste steen.
Als hij zo gemakkelijk met zwart geld en zwartwerken omgaat, dan zullen zijn aangiften waarschijnlijk niet conform de werkelijke inkomsten zijn gedaan?