Spanning loopt op in Rotterdam
Coalitiepartners PvdA, VVD en CDA zijn kritisch over een verdere samenwerking met D66. Zij hekelen de eigenzinnige koers van de partij.
Het besluit van D66 om niet in te stemmen met het nieuw stadion voor Feyenoord in Rotterdam doet de spanning binnen de coalitie oplopen.
D66
Coalitiepartners PvdA, VVD en CDA zijn kritisch over een verdere samenwerking met D66. Zij hekelen de eigenzinnige koers van de partij, die overleg over bijsturing van het stadionplan uit de weg zou zijn gegaan.
Bouw stadion
De bouw van Het Nieuwe Stadion hangt aan een zijden draad. Nu D66 is afgehaakt, moet buiten de coalitie een meerderheid in de raad worden gezocht. Leefbaar Rotterdam beraadt zich woensdagavond. Donderdag beslist de gemeenteraad over het nieuwe stadion.
Eigenzinnige partij
De PvdA in Rotterdam noemt D66 een 'eigenzinnige partij', het CDA verwijt de democraten 'besluitangst' en de VVD zegt niet gediend te zijn 'van dit soort trucs'. D66 zou volgens de partijen al eerder solistisch hebben opgetreden.
Risico’s te groot
D66 vindt de financiële risico's van het bijna 400 miljoen euro kostende plan voor Rotterdam te groot. De stad moet garant staan voor 165 miljoen euro en daarnaast ruim 70 miljoen uitgeven aan grond en infrastructuur.
Coalitie
,,Of het gevolgen heeft voor de coalitie, laat ik aan onze fractievoorzitter over'', zegt raadslid Tom Harreman (PvdA). ,,Vast staat dat D66 de deur heeft dicht gehouden voor gezamenlijk overleg over de Kuip. En een coalitie is toch een kwestie van samen uit, samen thuis.''
Meerderheid
VVD en CDA zeggen dat de eerste prioriteit ligt bij het zoeken naar een meerderheid voor het stadionplan. Daarna komt de vraag aan de orde of samenwerking met D66 in het college van burgemeester en wethouders nog mogelijk is.
Niet vrolijk
Volgens fractievoorzitter Maarten van de Donk (VVD) is dat vooral een vraag die D66 moet beantwoorden. ,,Wij gaan dat overleg in elk geval niet in met een open, vrolijke grondhouding. In een coalitie ga je anders met elkaar om dan D66 nu doet'', aldus Van de Donk.
Lastige partner
CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel noemt D66 'een lastige partner'. ,,We hebben alle alternatieven voor de Kuip verkend en op een gegeven moment moet je een besluit nemen. Anders ligt dit dossier over twee of vijf jaar weer op tafel. Uiteindelijk moet de stad wel worden bestuurd.''
Ervaring leert, dat dit soort project altijd eindigen in een oneindige subsidie/steunverlening van de gemeente aan de voetbalclub.
Het zou voetbalclub sieren als zij in de krant een nederige dankbetuiging plaats over de ontvangen geldmiddelen om het stadion te bouwen. Tenslotte elke rotterdammer moet hard werken om daarna een deel van dat harde werken af te geven aan de professionals van de gemeente Rotterdam.
Ga er maar vanuit dat een aantal jaren na de bouw, de financiele problemen komen. De rotterdammers mogen dan weer hun beurs gaan trekken.
Dat heb je als anderen mensen rechten claimen die anderen weer moeten betalen.