Advertentie
financiën / Nieuws

Toch onderzoek risico’s decentralisaties

Een D66-motie om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de financiële risico’s en uitvoeringsrisico’s van de decentralisaties werk, zorg en jeugd kan zo goed als zeker rekenen op een Kamermeerderheid. Als dat zo is, neemt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) hem over. Voor de zomer zou het onderzoek klaar moeten zijn.

20 maart 2013

Er komt zo goed als zeker toch een onafhankelijk onderzoek naar de financiële risico’s en uitvoeringsrisico’s van de decentralisaties werk, zorg en jeugd. Als volgende week dinsdag een Kamermeerderheid de door D66 ingediende motie hiertoe steunt, neemt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) hem over, zo heeft de minister toegezegd.

Voor zomer klaar

Indiener Gerard Schouw (D66) heeft er goede hoop op dat ook de regeringsfracties PvdA en VVD met zijn motie zullen instemmen. Het onderzoek zou door het Centraal Planbureau (CPB) of het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) moeten worden uitgevoerd. Het D66-Kamerlid gaat ervan uit dat het onderzoek voor de zomer gereed is.

Ondervangen risico’s

Gemeenten willen de taken werk, zorg en jeugd overnemen, maar maken zich wel grote zorgen over de financiële en organisatorische gevolgen. De taken worden straks met fikse kortingen bij gemeenten neergelegd. ‘Er bestaat onvoldoende inzicht in de uitvoeringsrisico’s en financiële risico’s van deze decentralisaties’, aldus Schouw. Het onderzoek moeten die in kaart brengen. Ook moet in het onderzoek aandacht worden besteed aan manieren waarop  de risico’s ondervangen kunnen worden.

Verdergaande motie CDA en SP

Ook het CDA heeft een – verdergaande − motie ingediend waarin de fractie samen met de SP opnieuw pleit voor een onafhankelijk onderzoek. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat de regering samen met de VNG de uitvoerbaarheid van de afzonderlijke decentralisaties nader laat onderzoeken door een onafhankelijke partij zoals de Rekenkamer of het CPB. Met de uitkomsten daarvan moet rekening worden gehouden in het wetgevingsproces, zodat de taken op een verantwoorde manier aan gemeenten kunnen worden overgedragen.

Verantwoorde overdracht

 Dat gaat minister Dijsselbloem te ver. Hij heeft de motie tot ongenoegen van Van Hijum ontraden. ‘De financiële kaders van de decentralisaties staan vast. Het onderzoek mag geen consequenties hebben. Dat is vreemd’, aldus Van Hijum. Hij benadrukt dat de hij de decentralisaties niet wil vertragen. ‘Het gaat om een zorgvuldige en verantwoorde overdacht van taken en financiële kaders.

Plasterk overstag

Op de VNG-bestuurdersdag maandag stelde Plasterk nogmaals niets te voelen voor een onafhankelijk onderzoek, waarvoor ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al maanden pleit. Tijdens het Kamerdebat van dinsdag lijkt hij alsnog overstag te zijn gegaan. Dinsdag 26 maart stemt de Kamer over beide moties.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Je zou er toch vanuit mogen gaan dat het Rijk

- voordat het tot dit soort decentralisatievoorstellen overgaat - zelf financieel vooronderzoek laat uitvoeren? Het lijkt er op dat dit helemaal niet of nauwelijks is gebeurd. Dat geeft dan andermaal te denken over de wijze waarop in sommige gevallen besluitvorming bij het Rijk plaatsvindt.
mr ing. Leen Springeling / voorzitter WMO-raad Halderberge
de risico's voor de gemeenten zijn er in de voorstellen uit Den Haag. In het bedrijfsleven kan men bedanken voor de eer als er aan een opdracht te grote risico's zitten, kennelijk kan dat in de verhouding centrale overheid/lokale overheid niet.Het zou echter de door de burgers gekozen volksvertegenwoordigers sieren als zij ook in het geplande onderzoek de , zo mogelijk, nog meer ingrijpende risico's voor de burgers willen meenemen. Decentralisatie heeft als adagium: korter bij de burgers, dus......... doe het dan ook!!!!
myconius
Technocraten houden niet van onafhankelijk onderzoek. Hun heilige geloof in fusie en schaalvergroting mag niet door feiten belemmerd worden.
Advertentie