Advertentie
financiën / Column

De volgende epidemie

Het is een taak van de gemeenten om ratten en muizen, en ander ongedierte, in de openbare ruimte te bestrijden. Het RIVM – Jaap en zijn mensen – heeft onlangs onderzocht of het rijk en de provincies daarbij de gemeenten helpen.

17 april 2020

Vaak wordt een ziekte overgebracht door mensen, maar soms door dieren. Vooral ratten en muizen zijn berucht. Het vervelende is dat die beesten bijna overal zitten. In steden, waar veel afval op straat ligt. Op boerderijen.

Op plekken waar eten wordt bewaard, zoals in de horeca. En omdat een rat kilometers ver van zijn nest nog eten zoekt, en muizen door piepkleine gaatjes kunnen, komen die knaagdieren bijna overal. En kunnen ze dus bijna overal ziekten overbrengen. Niet alleen de pest, maar ook salmonellose, leptospirose, de ziekte van Weil, rattenbeetkoorts, de kattenkrabziekte. Het hantavirus, het seoulvirus.

En wie weet welke nieuwe ziekten de komende jaren nog meer. U raakt besmet door het inademen van besmet opdwarrelend stof, bijvoorbeeld als u de schuur veegt. Of door te zwemmen in water waarin eerder een rat of een muis heeft gezwommen. Of op een andere manier – het kan iedereen overkomen. Het is een taak van de gemeenten om ratten en muizen, en ander ongedierte, in de openbare ruimte te bestrijden. Het RIVM – Jaap en zijn mensen – heeft onlangs onderzocht of het rijk en de provincies daarbij de gemeenten helpen.

Dat blijkt vies tegen te vallen, zelfs als u er niet veel van had verwacht. Ik geef enkele voorbeelden. De bouwvoorschriften van minister Van Veldhoven van wonen staan kieren en openingen van 10 millimeter toe, al heeft een muis aan 5 millimeter genoeg om binnen te komen. Van staatssecretaris Keijzer van economische zaken mogen bedrijven in hun panden knaagdieren zelf bestrijden, en hoeven ze geen professionele bestrijding in te roepen – zelfs niet de horeca.

Minister Van Engelshoven van onderwijs vindt een officiële opleiding voor ‘rattenvanger’ niet nodig. De eisen van minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur voor waterberging zijn een feestje voor ratten. En de provincies mogen de gemeenten toestemming geven om gif te gebruiken zonder eerst vallen te zetten, maar de procedures daarvoor duren erg lang.

Het is belangrijk dat we ratten en muizen, en ander ongedierte, beter gaan bestrijden. De gemeenten moeten dat doen. Maar die kunnen dat niet alleen. Ze hebben meer hulp, betere regels, en extra geld nodig van de ministeries en de provincies. Dat krijgen ze nu niet. Daar gaan we vreselijk spijt van krijgen. Bij de volgende epidemie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Donkers / medewerker
Altijd een interessante frisse visie van Jan Verhagen.

Ik hoop dat hij nog veel coloms mag schrijven.

Er over nadenken is wel het minste wat we kunnen doen.
Bart / zzp bij overheid
Onbegrijpelijk dat het Rutte III onze volksgezondheid niet serieus neemt.



Als het kalf verdronken is dempt men de put.

Part time geschiedenisleraar Mark Rutte zou moeten weten dat elke

muizen en rattenplaag vroeg of laat een ramp veroorzaakt.
mart / ambteraar
en wat dacht je van de zwarte rat? veel slimmer (sluwer) dan de gewone bruine rat, Bestrijden met gif in de openbare ruimte mag niet (meer). Eendjes voeren in je lokale vijver; niet meer doen!
Bert / Particulier
En dan te bedenken dat je door de overheid ook nog eens wordt beperkt in de te gebruiken bestrijdingsmiddelen. En als je ziet hoeveel voedsel er in het water wordt gedumpt rondom flatgebouwen, dan is het niet verwonderlijk dat er weer een ratten-en muizenplaag is/komt.
Advertentie