Advertentie
financiën / Nieuws

Rabobank laat maar 105 gemeenten over

Wanneer meer gekeken zou worden naar waar mensen wonen, werken en recreëren, dan zouden er functionele steden ontstaan, volgens de Rabobank.

31 maart 2013

Minister Plasterk zou bij de nieuwe bestuurlijke inrichting van Nederland gebruik moeten maken van het uitgangspunt van de functional urban regions, gebieden met een sterke samenhang op het gebied van wonen, werken en recreëren. Rabobank Nederland komt dan tot maximaal 105 gemeenten.

Ruimtelijk patroon
De afdeling Kennis en Onderzoek van de Rabobank neemt het ruimtelijk patroon van het woon-werkverkeer, de verhuizingen en bestedingen als uitgangspunt bij het maken van een nieuwe kaart van Nederland. Als de huidige gemeenten aan de hand van die ‘dagelijkse maatschappelijke processen’ worden samengevoegd, sluit de ruimtelijke schaal van de fusiegemeenten daar volgens economisch geograaf Frits Oevering van de Rabobank perfect bij aan. 

Gemeentegrenzen niet belangrijk
Waar mensen hun huis hebben staan zegt volgens hem lang niet alles meer. ‘Onze dagelijkse activiteiten spelen zich voor een belangrijk deel buiten die woongemeente af’, zegt hij. ‘De maatschappij beweegt zich los van de structuur van Thorbecke. Gemeentegrenzen spelen in onze netwerksamenleving nauwelijks nog een rol: meer dan de helft van de werkzame beroepsbevolking werkt buiten de woongemeente, meer dan 40 procent van de bestedingen aan mode, luxe- en vrijetijdsartikelen vindt plaats in winkels buiten de woongemeente en theater-, bioscoop- en museumbezoekers doen een derde van hun bestedingen in andere dan hun woongemeente.’

Leefarealen
Op basis van openbare CBS-gegevens over bovengenoemde bewegingen en eigen data van de pinbetalingen van bankklanten, maakte Oevering een nieuwe gebiedsindeling die is ‘ontdaan van emotie.’ De mate van gerichtheid op een kern gebruikte hij als criterium om te komen tot homogene gemeenten ‘nieuwe stijl’. Door gemeenten toe te kennen aan de kern waarvan zij de sterkste invloed ondervinden, zijn eenduidige regio’s af te bakenen. ‘Leefarealen’ in de woorden van Oevering.

Passende schaal
‘Nieuwe gemeenten met een passende schaal kunnen worden gevormd op basis van de grote gemeenten die functioneren als kern en de kleinere gemeenten die daarop zijn georiënteerd. Daarbij bepaalt het aandeel dat een kern in het totaal aan stromen van mensen, goederen, diensten en informatie moet hebben het aantal nieuwe gemeenten en daarmee Bestuurlijke herinrichting hun gemiddelde omvang en de mate waarin woon-werkverkeer, verhuizingen en bestedingen binnen die nieuwe gemeente plaatsvinden’, zegt hij.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 6, 2013.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Interessante bijdrage van de Rabobank aan deze discussie. Wat let gemeenten?
Eppo Burger
Wat een flauwekul. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat een kleine progressieve stad als Wageningen door een grote bijbelgordelgemeente als Ede kan worden overgenomen. Een zeer kwalijke zaak!
Nick / concerncontroller
Meneer Oevering maakt een indeling 'die ontdaan is van emotie', maar uitgaat van pinbetalingen.

Zo kun je er ook naar kijken.......

Gelukkig zijn er ook nog mensen die ook naar andere aspecten kijken en ook die waar emotie bij aan de orde is.
Egbert / x
Zolang als de Rabobank zich bezig houd met dit soort onderwerpen, begrijp het Bestuur van Rabo niets van hun feitelijke taak. In het vere verleden was de Rabobank een betrouwbare Boerenleenbank. Maar nu anno 2013 willen de bankbesturen over alles en nogwat meepraten, om zo hun eigen gebrekken van imorele activiteiten te verdoezelen. Politiek wordt wakker! Je vraagt je af wie keert het tij!
Niels / Ambtenaar
Nou, ik ben in ieder geval blij dat anderen de visionaire gaten opvullen die ze bij de overheid laten vallen...Komt er in ieder geval nog een zinnige bijdrage in deze discussie.
Geert / Projectleider
Eindelijk! 'ontdaan van emotie' klinkt kil, maar uiteindelijk gaat het om een goede, efficiente overheid. Niemand wil teveel belasting betalen. De tijd van Swiebertje dat we de burgemeester kunnen aanspreken op kwajongensstreken is langzamerhand wel voorbij, dus juist goed dat we niet blijven hangen en de discussie eens 'ontdoen van emotie'. Je ziet gewoon dat gemeenten onder de 10.000 hun taken niet goed meer aankunnen. Ik heb liever goede wegen en scholen dan dat er per se een gemeentehuis binnen 2 kilometer moet zijn.
Kritikus / Geen Hagenees
Banken veroorzaken crisis op crisis. Ook de Rabobank dreigt triple A te verliezen.



En wat doet de directie? Die gaat ongevraagd de regering helpen bij herindelingsvraagstuk !



Hoezo prioriteiten stellen ?
henk
waar bemoeit de rabo bank zich mee? nu snap ik waarom mijn bankkosten zo hoog zijn
Singelsma / Ambtenaar
Het bestuurlijke paradijs! Een bestuurlijke reorganisatie, ontdaan van emotie op grond van planologische idealen en pin pas frequenties. Maar waarom niet gelijk alle gemeenten en provincies integreren in de prefectuur Nederland? Er is nu eenmaal geen logische bestuurlijkemaatvoering in het tijdperk van de e-governance. De enige keus is die tussen het technokratische model, zie boven, of een model op grond van identiteit, wie wil bij wie horen en in een gemeenschap lezen. Ernest Renan heeft daar nog wel eens een aardig boekje over geschreven.
Niels / Ambtenaar
als plassterk het zo zou doen/begeleiden, ben ik voor!
Advertentie