Advertentie
financiën / Nieuws

Salaris BNG-bestuurders volgens PvdA te hoog

De laatste herziening van het beloningsbeleid van BNG zou uit 2009 stammen, de PvdA via de minister een nieuwe herziening waarbij de salarissen dalen afdwingen. De BNG Bank is volledig in handen van de overheid.

14 september 2016

Het topsalaris van het bestuur van Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) moet omlaag. Die oproep doen meerdere PvdA-gemeenteraadsfracties en Tweede Kamerleden Henk Nijboer en John Kerstens woensdag. De twee Kamerleden hebben Kamervragen gesteld aan de minister van Financiën over de hoge beloning. Carel van Eykelenburg, de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van BNG, zou op jaarbasis meer dan zes ton verdienen.

Nieuwe herziening beloning
De laatste herziening van het beloningsbeleid van BNG zou uit 2009 stammen, de PvdA via de minister een nieuwe herziening waarbij de salarissen dalen afdwingen. De BNG Bank is volledig in handen van de overheid. De hoge salarissen zijn onder meer PvdA-raadsleden uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen en Leeuwarden een doorn in het oog. De PvdA’ers willen een normale vergoeding voor de bankbestuurders, passend bij een semipublieke instelling met een maatschappelijke functie. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. Laurijssens / controller
De huidige beloning is eenvoudig terug te vinden op de website van BNG (jaarverslag 2015). Zij houden zich idd niet aan de Balkenendenorm maar aan de Banken CAO. Wat mij wel bevreemd is dat de beloning anno 2009 nog gemaximeerd was op € 310.000 (inclusief flexibel deel) en dat de voorzitter anno 2015 ondertussen ruim 5 ton ontvangt (+63%).
veestapel
over half jaar verkiezingen, pvda is weer links en de VVD rechts.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Misschien iets gemist maar pensioen MPplus MinFin plus Kamerlid plus Shell commissariaat plus Ing Commissariaat en nog wat lager hangend fruit., Kennelijk hebben inkomens twee kleuren rood......O ja, AOW en Kok was de naam.
Floor de Wit
Doe eerst eens iets aan de bestuurders in het onderwijs en de woningsector. Allemaal 2 tot veel X Balkenende. Oh, wacht, dat zijn PvdA-ers. Dan mag het gewoon van de asocialedemocraten.
faber
In 2006 heeft minister Zalm de BNG gedwongen 1miljard euro aan superdividend uit te keren. De bank moest daarvoor ruim 400 miljoen lenen op se kapitaalmarkt. Dit alles bedacht en goedgepraat door Bernard ter Haar, nu DG op het ministerie van Sociale Zaken toen topambtenaar op het ministerie van Financiën. Daar hebben de belangrijkate klanten van de BNG, se Nederlandse gemeenten, meer last van gehad dan ze nu hebben van dat hoge salaris.
Janet / beleidsadviseur
Wat een rare reacties op dit bericht. Het salaris is gewoon veel en veel te hoog en of je nu rechts of links bent, dat moet gewoon zo snel mogelijk naar beneden. Het is toch een publieke baan? Nou, naar beneden dus zonder afbouw maar gewoon direct. Dit slaat nergens op.
H. Wiersma / gepens.
Jaren geleden en ook daarna nog werden reeds besluiten genomen over de Balkenende norm e.d.

Echter steeds weer blijkt er nog gehannes te zijn over te hoge salarissen in de publieke sector. Het wordt nu toch wel eens tijd dat de bevoegde overheidsinstanties drastisch ingegrijpen en (zo nodig met terugwerkende kracht) sancties opleggen.

Overigens pleit ik er al jaren voor om ook de private sector eens goed onder de loupe te nemen. Via in sommige absurd hoge topsalarissen, opties en bonussen worden soms bedrijven leeggeroofd, zonder dat aandeelhouders daar nog enig grip op kunnen krijgen. Recente cijfers van het CBS geven voldoende handvatten.
Gerrit Janssen / juridisch adviseur
Het zou verstandiger zijn om te pleiten voor een hoger tarief inkomstenbelasting voor inkomen vanaf bijvoorbeeld € 100.000 voor ieder inkomen. Met alleen een pleidooi tegen hoge salarissen in de publieke en semipublieke sector wordt er gediscrimineerd en vertrek uit de overheidssector aangemoedigd. Juist daar is ook behoefte aan kwaliteit en er mag geen sprake zijn van een vorm van demotie als je voor de publieke of semipublieke sector werkt. Bovendien is dat ook veel gunstiger voor de inkomsten van de rijksoverheid.
Advertentie