Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies hebben obligaties Dexia

De provincies Limburg en Friesland bezitten obligaties van de in financiële problemen verkerende Belgisch-Franse bank Dexia

05 oktober 2011
De provincie Gelderland bezit voor meer dan 100 miljoen euro aan obligaties van de in financiële problemen verkerende Belgisch-Franse bank Dexia. Limburg en Friesland hebben ook zulke obligaties, maar voor veel lagere bedragen.

Lokale overheden
De provincie Gelderland heeft voor 102,2 miljoen euro aan obligatieleningen in bezit bij Dexia-dochter Dexia Municipal Agency, dat vooral zakendoet met lokale overheden. ,,De obligaties hebben een AAA-rating, omdat hierop aanvullende zekerheidsstelling in de vorm van onderpand is verstrekt'', aldus een woordvoerder van de provincie. Hij kon niet zeggen wat de looptijd van de obligaties is.

Limburg

Limburg bezit twee obligatieleningen van Dexia ter waarde van ongeveer 17 miljoen euro. ,,Maar die informatie is onder voorbehoud'', meldde een woordvoerder.

Friesland

De provincie Friesland bezit eveneens twee obligatieleningen van Dexia, die elk een waarde hebben van 5 miljoen euro en door de Belgische staat worden gegarandeerd. De ene lening loopt op 28 oktober af. De andere loopt nog door tot 2017.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Habets / burger
Heel eenvoudig. Ophalen die hap. Het is belastinggeld van burgers. AAA-rating of niet.
Het al oude adagium: 'waar rook is, is vuur ' geldt ook weer hier.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ophalen? Of verkopen tegen een lagere prijs?
Jan
@ Wiersma en Ton. Hoezo ophalen? Is er geen vaste looptijd van die obligaties dan? Gelden de wettelijke beperkingen voor overheden om te speculeren trouwens niet voor provincies? En waarom hebben ze hun geld niet bij de BNG gestald?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Jan. De exacte in en outs zijn mij niet bekend, maar Ik denk dat er van ophalen bij obligaties geen sprake is/kan zijn. Vandaar mijn vraagteken. Ophalen betekent in dit geval (waarschijnlijk) verlies nemen, omdat de obligaties bij Dexia ongetwijfeld zijn gekelderd.. Maar koersen kunnen ook weer stijgen als Dexia in beter vaarwater komt. Bij de keuze van de provincies voor Dexia zal het rendement ongetwijfeld een rol hebben gespeeld en wie het onderste uit de kan wil hebben krijgt soms ..........
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het drama met IJslandse banken heeft kennelijk niet voldoende ogen geopend.
Provincie-bestuurders blijven met geld van de inwoners van de provincie rommelen.
Beleggen is geen taak van die personen, het verlies nemen zal uitdraaien op het verlies verhalen op de inwoners van de provincie.
En de veroorzaker(s), die worden weggepromoveerd.
gerrie
De bestuurders kunnen weer ergens buiten Nederland1/10% meer rente ontvangen, hoewel hier in Nederland de gaten in het fietspad vallen. Wat een desastreus beleid zeg. Schaam je
Niek / jurist
Ik ken ook alle ins & outs niet maar ik vind het erg vreemd dat zo'n hoog bedrag bij 1 partij wordt weggezet. Het lijkt er op dat Gelderland geen goed treasurybeleid heeft gehad of dat het niet goed is uitgevoerd. En dat zou bijzonder zijn na de Ceteco-affaire en het Icesave debacle. De vervolgvraag is dan hoe het toezicht & controle op de financiele functie georganiseerd is in Gelderland want daar kun je ook vraagtekens bij zetten.
Advertentie