Hoogte korting ambtenarenpensioen ongewis
Het ABP laat zich nog niet uit over de omvang van de verlaging voor ambtenarenpensioenen. Een verlaging met 15%, waar de VNG voor waarschuwde, sluit het uit.
Het ABP laat zich nog niet uit over de mogelijke omvang van de verlaging van de ambtenarenpensioenen. Maar een verlaging met 15 procent, waarvoor de VNG eerder waarschuwde, sluit het in zwaar weer zittende pensioenfonds op voorhand uit.
Maatregelen
Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft donderdag slechte kwartaalcijfers bekend gemaakt. De dekkingsgraad blijkt in het derde kwartaal met 90 procent fors lager te liggen dan de 112 procent in het tweede kwartaal. De dekkingsgraad geeft een indicatie voor de vermogenspositie van een pensioenfonds. Is deze lager dan de wettelijk toegestane 105 procent, dan moet het pensioenfonds maatregelen nemen.
Gepensioneerden
De stand van de dekkingsgraden op 31 december 2011 is daarbij doorslaggevend. Is de dekkingsgraad dan nog niet op het vereiste niveau, dan is het nagenoeg uitgesloten dat de pensioenen volgende jaar de inflatie volgen. Het verlagen van de pensioenen van gepensioneerden en van de pensioenrechten van mensen die werken komt zelfs in beeld als de dekkingsgraad in het laatste kwartaal van dit jaar niet flink aantrekt.
Extra premie
ABP-vicevoorzitter Xander den Uyl laat weten dat om de pensioenen te kunnen verhogen, de dekkingsgraad van eind oktober 105% of hoger moet zijn. ‘De kans is groot dat we dat gat tussen 90% en 105% in een maand tijd niet meer kunnen dichten. De pensioenen kunnen dan volgend jaar niet meegroeien met de gemiddelde loonstijging. We bekijken dan ook of we extra premie moeten gaan vragen. Of we nog andere maatregelen moeten nemen, hangt af van de dekkingsgraad op eind december. Als de dekkingsgraad niet verbetert, moet ABP de pensioenen eventueel gaan verlagen. Dat gebeurt dan uiterlijk na 15 maanden, dus op 1 april 2013’, aldus Den Uyl.
Verlaging
Over hoe fors die verlaging zal uitpakken, doet de ABP op dit moment geen uitspraken. In de media wordt gespeculeerd dat het gaat om een verlaging van 4 à 5 procent. De genoemde percentages neemt het ABP niet voor rekening. ‘Het blijft koffiedik kijken. Onze vice-voorzitters doen daar geen uitspraken over’, zegt ABP-woordvoerster Jos van Dijk. Een verlaging met 15 procent, waarvoor het College voor Arbeidzaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2009 waarschuwde toen het dekkingspercentage in januari dat jaar op 90 procent lag, is volgens haar echter zeker niet aan de orde. ‘Sinds 2009 hebben we een herstelplan ingezet. Op dat herstelpad richting 2013 lopen we, zoals het er nu voor staat, 5 procent achter’, aldus Van Dijk. Dat gat moet dus worden goedgemaakt en niet de volle 15 procent.
Rentestand
Op 1 januari 2012 wordt gekeken welke maatregelen het ABP moet nemen. Het lijkt erop dat de rente voorlopig laag blijft. En die lage rentestand is volgens de pensioenfondsbeheerders nu juist de voornaamste oorzaak van de lage dekkingsgraad. Er zijn grofweg drie herstelmaatregelen: de premies verhogen, geen inflatiecorrectie toepassen of afstempelen. Met dat laatste wordt bedoeld het verlagen van de opgebouwde pensioenrechten. Veel pensioenfondsen hebben in hun herstelplannen om de dekkingsgraad weer op peil te brengen, reeds extra herstelpremies opgelegd en indexeren niet. Dat betekent dat in veel gevallen alleen korten van pensioenen overblijft als maatregel.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Er moet politieke druk worden uitgeoefend om het destijds gewijzigde systeem van renteberekening weer heringevoerd te krijgen. Dan zou een deel van de problemen opgelost kunnen worden!
Een hoeveel is er nog beschikbaar voor het redden van mijn eigen gespaarde pensioentje? Nada, alleen maar hogere premies, langer werken, afwaarderen enz. And the reason is: VERGRIJZING!! Laat mij niet lachen. Hoelang laten wij ons nog voor de gek houden door de witteboordencriminelen in den Haag, bij het ABP, in Brussel en bij de banken?