Nijmegen duur voor eigenaar huis
Nijmegen verhoogt dit jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) het meest van alle grote gemeenten: een stijging van bijna 10 procent.
Nijmegen verhoogt dit jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) het meest van alle grote gemeenten: een stijging van bijna 10 procent. Gemiddeld betaalt een huiseigenaar 232 euro, maar Nijmeegse huiseigenaren zijn gemiddeld 444 euro kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) onder de 36 grootste gemeenten van Nederland.
Exit afvalstoffenheffing
Voor eigenaren van woningen bedragen de ozb-tarieven van deze grote gemeenten in 2015 gemiddeld 0,12 procent van de economische waarde. Nijmegen heeft het hoogste tarief (dubbel zo veel als het landelijk gemiddelde). Nijmegen wil de kosten voor het beheer van huishoudelijk afval voortaan betalen uit de ozb. Voor huurders is Nijmegen daarom een goedkope plaats om te wonen. Zij betalen al geen rioolheffing. Het stadsbestuur – een college van SP, GroenLinks, PvdA en De Nijmeegse Fractie – heeft bovendien besloten de vaste reinigingsheffing de komende drie jaar af te bouwen. Woningeigenaren betalen via de ozb-stijging de rekening. Het is toegestaan de afvalstoffenheffing af te schaffen. Volgens de landsadvocaat kan worden verdedigd dat hier geen belasting afhankelijk van winst, inkomen of vermogen wordt geheven. Arnhem verlaagt van alle grote gemeenten de ozb juist het– met 7,6 procent. Arnhem kiest ervoor een groter deel van de kosten van afvalinzameling en -verwerking te dekken uit de reinigingsheffingen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.