Advertentie
financiën / Nieuws

'Gemeenten moeten kledinginzameling niet aanbesteden'

SP en ChristenUnie in Tweede Kamer stellen vragen over kledinginzameling. Gemeenten moeten het kledinginzameling gunnen aan charitatieve instellingen.

15 januari 2013

Gemeenten moeten het inzamelen van gebruikte kleding gunnen aan charitatieve instellingen. Burgers staan oude kleding af voor het goede doel, niet om de gemeentekas te spekken, vinden de Socialistische Partij (SP) en de ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer.

Gemeenten verdienen miljoenen

De fracties vinden dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) met gemeenten in gesprek moet gaan over de kledinginzameling. Uit eigen onderzoek van de Volkskrant kwam vorige week aan het licht dat gemeenten gezamenlijk enkele miljoenen euro’s per jaar verdienen aan oude kleding. Ze brengen tarieven in rekening voor het plaatsen van inzamelcontainers tot 35 cent per kilo, ongeveer de helft van wat een kilo oud textiel opbrengt.

Commerciële partijen slepen aanbesteding binnen

Ook laten gemeenten inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen, volgens de Volkskrant. Dat leidt tot prijsopdrijving, klagen charitatieve instellingen. Commerciële inzamelaars, die geen geld voor het goede doel hoeven over te houden, kunnen hogere tarieven betalen en slepen zo de aanbesteding binnen.

Geen melkkoe voor gemeenten

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat ongewenst. ‘Als kleding een melkkoe wordt voor commerciële partijen en gemeenten, beïnvloedt dat de vrijgevigheid van burgers’, zegt hij. Van Gerven vindt hergebruik van kleding bij uitstek iets om over te laten aan goede doelen. ‘Het is niet chique om daar als gemeente geld aan te verdienen, terwijl tegelijkertijd de charitatieve instellingen daar nadeel van ondervinden.’

Burgers informeren over inzamelingwijze

Wat Van Gerven betreft moeten gemeenten de kledinginzameling gunnen aan goede doelen of in eigen hand nemen en zorgen dat het goed terecht komt. In elk geval moeten gemeenten worden verplicht om hun burgers te vertellen op welke wijze de kleding wordt ingezameld en wie daarvan profiteert, vindt het Kamerlid. De CU wil dat Mansveld met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat praten.

VNG: Eigen afweging

De VNG reageert terughoudend op de inzamelingskwestie, meldt het huisorgaan VNG Magazine. Zij wil de antwoorden van de staatssecretaris afwachten en vindt dat gemeenten een eigen afweging moeten maken over kledinginzameling en het verrekenen van de kosten daarvoor.

  

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Dillingh / Beleidsadviseur afval
Aanbesteden is niet in het belang van de charitatieve instellingen. In dat geval zullen de commerciële inzamelaars de aanbestedingen winnen. Gevolg zal zijn dat de charis nog minder geld hebben voor hun doelen. Lijkt me niet slim. Maak van textiel geen afval meer, dan hebben gemeenten daar ook geen inzamelaar meer voor.
Flip Zolderman
Linke soep, dit gebied - ik herinner me nog de artikelenreeks die Vrij Nederland ooit heeft gewijd aan de maffiose praktijken van de zogenaamde charitatieve kledinginzamelaar Humana. Van de opbrengst verdween miljoenen in de zakken van een paar slimme gasten, en maar een zeer klein percentage ging naar goede doelen. Dus voor de verontwaardiging hier losbreekt...
Jan / adviseur
Populistisch gebral van de SP is bekend, maar van de CU verwacht ik een genuanceerder standpunt. Gemeenten verdienen niet aan inkomsten uit textiel. Dat komt in het potje van de afvalstoffenheffing. Dat is een gesloten boekhouding. Ergo: bij inkomsten uit textiel hoeft de heffing niet (veel) omhoog of kan zelfs naar beneden. En dat betreft dus rechtstreeks de kosten die de burger heeft. Die heeft er dus voordeel bij!
Petra
Waarom is dit nu opeens nieuws? Gemeenten krijgen al wel 20 jaar geld van kledinginzamelaars voor het mogen plaatsen van bakken en/of het inzamelen van zakken........
Advertentie