'Gemeenten moeten kledinginzameling niet aanbesteden'
SP en ChristenUnie in Tweede Kamer stellen vragen over kledinginzameling. Gemeenten moeten het kledinginzameling gunnen aan charitatieve instellingen.
Gemeenten moeten het inzamelen van gebruikte kleding gunnen aan charitatieve instellingen. Burgers staan oude kleding af voor het goede doel, niet om de gemeentekas te spekken, vinden de Socialistische Partij (SP) en de ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer.
Gemeenten verdienen miljoenen
De fracties vinden dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) met gemeenten in gesprek moet gaan over de kledinginzameling. Uit eigen onderzoek van de Volkskrant kwam vorige week aan het licht dat gemeenten gezamenlijk enkele miljoenen euro’s per jaar verdienen aan oude kleding. Ze brengen tarieven in rekening voor het plaatsen van inzamelcontainers tot 35 cent per kilo, ongeveer de helft van wat een kilo oud textiel opbrengt.
Commerciële partijen slepen aanbesteding binnen
Ook laten gemeenten inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen, volgens de Volkskrant. Dat leidt tot prijsopdrijving, klagen charitatieve instellingen. Commerciële inzamelaars, die geen geld voor het goede doel hoeven over te houden, kunnen hogere tarieven betalen en slepen zo de aanbesteding binnen.
Geen melkkoe voor gemeenten
SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat ongewenst. ‘Als kleding een melkkoe wordt voor commerciële partijen en gemeenten, beïnvloedt dat de vrijgevigheid van burgers’, zegt hij. Van Gerven vindt hergebruik van kleding bij uitstek iets om over te laten aan goede doelen. ‘Het is niet chique om daar als gemeente geld aan te verdienen, terwijl tegelijkertijd de charitatieve instellingen daar nadeel van ondervinden.’
Burgers informeren over inzamelingwijze
Wat Van Gerven betreft moeten gemeenten de kledinginzameling gunnen aan goede doelen of in eigen hand nemen en zorgen dat het goed terecht komt. In elk geval moeten gemeenten worden verplicht om hun burgers te vertellen op welke wijze de kleding wordt ingezameld en wie daarvan profiteert, vindt het Kamerlid. De CU wil dat Mansveld met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat praten.
VNG: Eigen afweging
De VNG reageert terughoudend op de inzamelingskwestie, meldt het huisorgaan VNG Magazine. Zij wil de antwoorden van de staatssecretaris afwachten en vindt dat gemeenten een eigen afweging moeten maken over kledinginzameling en het verrekenen van de kosten daarvoor.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.