Cao gemeenten 2019-2020 definitief
Gemeenteambtenaren kunnen per 1 oktober een loonsverhoging verwelkomen. Een meerderheid van de gemeenten heeft voor de nieuwe cao gemeenten 2019-2020 gestemd. De nieuwe cao voor 160.000 gemeenteambtenaren is na de bekrachtiging door het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten definitief.

Gemeenteambtenaren kunnen per 1 oktober een loonsverhoging verwelkomen. Een meerderheid van de gemeenten heeft voor de nieuwe cao gemeenten 2019-2020 gestemd.
De nieuwe cao voor 160.000 gemeenteambtenaren is na de bekrachtiging door het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten definitief. Gisteren al werd bekend dat de grootste ambtenarenvakbond FNV kon instemmen met het akkoord, nadat 93,6 procent van de leden hun steun had uitgesproken voor het in juni overeengekomen principeakkoord - 5,7 procent stemde tegen, de rest blanco.
Tegenstemmen
Ook bij de gemeenten is er sprake van een breed draagvlak. Een overgrote meerderheid stemde voor: 230 van de 235 uitgebrachte stemmen. Vijf gemeenten stemden tegen. Aangesloten organisaties konden een adviserende stem uitbrengen: van de 64 organisaties stemden 60 voor en 4 tegen.
Een redelijk aantal gemeenten – 45 – en 15 aangesloten organisaties hebben volgens de VNG aangegeven het eigenlijk niet eens te zijn met de afspraak over een werkgeversbijdrage: de gemeentelijke werkgevers betalen een bijdrage aan de vakbonden van 21 euro per voltijdsmedewerker per jaar. Het merendeel van die gemeenten vindt echter dat bezwaar niet zwaarwegend genoeg om het cao-akkoord tegen te houden. Drie gemeenten stemden juist wel tegen vanwege die werkgeversbijdrage.
Loonstijging
Belangrijkste afspraak in het cao-akkoord is een stapsgewijze loonsverhoging van 6,25 procent. Per 1 oktober stijgen de lonen met 3,25 procent, volgend jaar gevolgd door nog eens drie verhogingen, telkens met 1 procent er bovenop – op 1 januari, 1 juli, en 1 oktober. Bovendien ontvangen ambtenaren die bij het sluiten van het principeakkoord (28 juni 2019) in dienst waren, tegelijk met de eerste loonsverhoging een eenmalige uitkering van 750 euro.
1. de achterstand met rijks- en provincieambtenaren is aanzienlijk en wordt nog groter.
2. het resultaat is slechter dan het gemiddelde akkoord bij het bedrijfsleven.
3. hoeveel stemmen zijn er eigenlijk uitgebracht t.o.v. het aantal leden?
4. De Haas kan het beste vandaag nog het hazenpad kiezen en had veel eerder moeten worden vervangen.