Advertentie
financiën / Nieuws

Meer gemeenten met grondproblemen

Steeds meer gemeenten komen onder curatele te staan vanwege tegenvallende inkomsten uit grondexploitatie, zegt de Raad voor financiële verhoudingen.

20 februari 2013

In zes van de zeven gemeenten die dit jaar onder curatele van de provincies zijn geplaatst, vormt tegenvallende grondexploitatie de hoofdreden. ‘Dat is anders dan tien jaar geleden’, zegt Gerber van Nijendaal van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv).

Preventief toezicht
Het gaat om de gemeenten Ten Boer, Apeldoorn, Delfzijl, Beuningen, Gemert-Bakel en Nuenen. De problemen waarin de Groningse gemeente Bellingwedde is geraakt, zijn ook deels grondgerelateerd. ‘Voorheen werden gemeenten vooral onder preventief toezicht gesteld vanwege slecht financieel beheer, achterstallig onderhoud of een onverwachte schadeclaim’, zegt hij.

Grootste verlies genomen
De Rfv is bezig met een onderzoek naar de reden voor het aanvragen voor artikel 12-steun sinds 1997. Volgens Gijs Oskam, financieel specialist bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), hebben gemeenten van het verwachte verlies van 4,5 miljard euro inmiddels ruim 3 miljard euro afgeboekt. ‘Er hangt nog wel wat boven de markt, maar het grootste verlies is genomen’, verwacht hij. Van Nijendaal verwacht dat er nog meer dan 1,5 miljard euro zal moeten worden afgeboekt. De aannames die dat bedrag van 1,5 miljard onderbouwen – een einde aan de waardedaling van de grond en op termijn een geleidelijk herstel – zijn volgens hem te rooskleurig. De tegenvaller zou daarom wel eens het dubbele kunnen zijn: 3 miljard euro dus.

Sluitende begroting blijft niet lukken
‘Ik maak me bovendien sterk dat gemeenten alle risico’s én in beeld én gekwantificeerd hebben. Veel gemeenten met grondexploitatieproblemen hebben hun begroting voor 2013 nog sluitend weten te krijgen en die van 2014 misschien ook nog wel, maar dat blijft niet lukken’, zegt hij. Van Nijendaal sombert wat dat betreft in commissie. Neem de waarschuwende woorden van de provincie Overijssel, waar dertien gemeenten geen sluitende begroting 2013 blijken te hebben. De Overijsselse gemeenten hebben in toenemende mate moeite de begroting op orde te houden. Vooral de financiële gevolgen van de ingenomen grondposities in relatie tot de schuld vormen voor een aantal gemeenten een probleem.

Onzekere inkomsten
Daarnaast maken onzekere inkomsten het voor de gemeenten steeds moeilijker de begroting op orde te houden. ‘Gemeenten verkeren financieel in zwaar weer. Daarbij gaat het om een deugdelijk financieel beleid en niet alleen of het optelsommetje klopt. Het beleid moet gebaseerd zijn op structurele dekkingsmiddelen en niet op onzekere verwachte inkomsten. Daar wringt in deze tijd nogal eens de schoen’, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Ineke Bakker. Ook andere toezichthouders, zoals die in Limburg en Gelderland, spreken een zelfde soort bezorgdheid uit over de houdbaarheid van de gemeentefinanciën op de langere termijn.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Inderdaad, Wethouders trachten de problemen zoveel als mogelijk uit te stellen en te verschuiven. Dan kunnen de polticie over 4 of 8 jr zeggen, "nee het was mijn voorganger en niet ik". Het gaat dan allemaal veel gemakkelijker. Tja de huidige monopoliepositie ( Wet Voorkeursrecht Gemeenten, Onteigeningswet), ware allemaal nodig omdat de Gemeenten het veel beter wisten dan het particulier bedrijfsleven. Zie wat een onnozele arrogantie, op kosten van de (ja weer) belastingbetaler ofwel de vermogende zorgbehoeftigen, die in de zorginstellingen geconfronteerd werden met een stijging van hun jaarlijks tarief van meer dan 100 % ( van ca € 11.000 naar € 22.000). Tja dat zijn de prestataties van onze gekozen volksvertegenwoordgers.
Eppo Burger
De totale verliezen op grondspeculaties door alle gemeenten samen is m.i. 19 miljard euro. In vergeiljking met de marktprijs is men nog lang niet klaar met afschrijven, men is net begonnen de realiteit onder ogen te zien!
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Volksvertegenwoordigers die buiten het spoor staan. Zich bezig houden met het volk de ogen dicht te strooien, zich verschuilen achter de vele blunders! Een walgelijk zwalkend belijd dat de bevolking uitkleed op alle fronten. Machtsmisbruik ,vriendjespolitiek ,corruptie en fraude praktijken. Bestuurders die het niet meer kunnen bolwerken, en overlopen ! Het grote voorbeeld! Gemeente Hoogeveen, de gemeenteraad verkiezingen staan weer voor de deur. De posters en de vlaggen weer uit de kast ! Het CDA nodigt het Hoogeveense volk op de koffie, heel toepasselijk ! Inmiddels zijn de laatste jaren er al genoeg op de koffie gekomen door dat Hoogeveense CDA . Een onbetrouwbare club, die langzamerhand een bedreiging, gevaar vormt voor de samenleving ! Wethouders die zich bezig hielden met zeer dubieuze praktijken, en de bevolking ontlopen. Raadsleden die ver buiten hun boekje gaan, en elkander beschermen.! Laten we er niet om heen draaien, in feite zijn het gewoon een stelletje boeven, die beschermt worden door ons recht systeem ! Politie , justitie en het OM dat buiten het spoor staat, en oogluikend deze bandieten beschermd ! Hoezo recht systeem, het volk heeft geen recht meer! Het volk word onderdrukt , tot het bot uitgekleed, genaaid en bestolen. Mensenrechten worden geschonden ! Langzamerhand zal het volk ontwaken, en met deze politieke puinhoop afwerken. De volksvertegenwoordigers! Een zielige vertoning. Vriendelijke groet. H. Okken. Klokkenluider misbruik praktijken Alescon, corruptie gemeente Hoogeveen.
gerrie
Er is geen hond die zo'n dure grond wil financieren. Die domme bestuurders geloven echt in sprookjes. Het sprookje van de eigen zak goed vullen, want dat kunnen die over het hek getilde paarden. En de Mkb maar belasting betalen voor dit soort tovenaars die nog nooit gewerkt hebben.
Advertentie