Lansingerland onder toezicht provincie om grondverliezen
Nog voor het eind van dit jaar komt er opnieuw een onderzoek naar de financiële positie van gemeentelijke grondbedrijven, aldus minister Schultz.
Gemeente Lansingerland wordt zo goed als zeker onder preventief toezicht van de provincie gesteld. Dat meldt minister Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer. Nog voor het eind van dit jaar komt er opnieuw een onderzoek naar de financiële positie van gemeentelijke grondbedrijven, aldus Schultz.
Verlies Lansingerland 5000 euro per inwoner
In Lansingerland bleek het verlies als gevolg van de tegenvallende grondexploitatie onlangs hoger dan eerder gedacht: de gemeente houdt nu rekening met een verlies tot 286 miljoen euro. Per inwoner van gemeente is dat circa 5000 euro, een record.
Meerjarenbegroting niet sluitend
Uit de brief van Schultz – in antwoord op Kamervragen van de SP en mede namens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken – blijkt dat de gemeentelijke meerjarenbegroting voor de jaren 2015-2017 nog niet sluitend is. Bovendien is het negatieve eigen vermogen van circa 30 miljoen euro nog niet aangezuiverd. Omdat de gemeente hiertoe ook binnen de meerjarenbegroting geen mogelijkheden ziet, zal zij zo goed als zeker onder preventief toezicht van de provincie worden gesteld, aldus de minister.
Provincie ziet toe op maatregelen
De gemeente moet met nadere maatregelen komen om de financiële positie te verbeteren, meldt Schultz in de brief. ‘De provincie (Zuid-Holland, red.) zal als toezichthouder deze maatregelen toetsen om vast te stellen of die zullen leiden tot structureel en reëel evenwicht en een aanzuivering van het negatieve eigen vermogen.’
Algemene reserves met 1,1 miljard gedaald
Uit onderzoek van vorig jaar bleek dat gemeenten tussen 2009 en 2011 al 2,9 miljard euro verlies op bouwgrond hadden genomen en dat ze naar verwachting nog een verlies moeten nemen van 1 à 1,5 miljard euro. Mede door de verliezen op bouwgrond is de totale algemene reserve van alle gemeenten in Nederland samen sinds het begin van de crisis met naar schatting 1,1 miljard euro gedaald.
Negen gemeenten nu onder toezicht
Het merendeel van de gemeenten blijkt dat goed op te kunnen vangen en slaagt er jaar op jaar in een sluitende begroting te presenteren, meldt Schultz. Negen gemeenten staan op dit moment onder verscherpt provinciaal toezicht, waaronder twee artikel 12 gemeenten.
Nieuw onderzoek geen steekproef
Het nieuwe onderzoek naar de grondposities is niet, zoals eerdere jaren, op een steekproef gebaseerd, maar op gegevens van alle gemeenten in Nederland. De resultaten van het onderzoek worden vóór de jaarwisseling aan de Tweede Kamer aangeboden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.