Advertentie
financiën / Nieuws

Prinsjesdag 2023: Meer geld tegen ondermijning, voor jeugdbescherming

Het kabinet trekt 112 miljoen extra uit tegen ondermijning van de rechtstaat en jaarlijks 50 miljoen voor jeugdbescherming.

18 september 2023
Voorbereidingen voor prinsjesdag, Lange Voorhout Den Haag
ANP/Jeffrey Groeneweg

De georganiseerde, ondermijnende criminaliteit heeft een grote impact op de samenleving. Hoeders van de rechtstaat, zoals journalisten en advocaten, worden bedreigd door criminelen. Zij moeten vrij hun werk kunnen doen. Daarom investeert het kabinet fors in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Te vroeg gepubliceerd

Dat laat het kabinet weten in een persbericht op de website Rijksoverheid.nl. Althans, het gaat waarschijnlijk om een te vroege publicatie. Het betreffende persbericht, met als publicatiedatum dinsdag 19 september 2023 om 15.35, verscheen korte tijd op de website en verdween daar na enkele minuten weer.

Structureel 112 miljoen extra

Het kabinet geeft aan structureel 112 miljoen extra beschikbaar te stellen om het stelsel bewaken en beveiligen te verbeteren en uit te breiden. ‘Om te voorkomen dat criminele organisaties de overhand krijgen werken we samen met zowel politie, het Openbaar Ministerie en de rechtsspraak als private partners en voeren we beleid op alle niveaus; internationaal, nationaal en lokaal’, zo zal de regering morgen officieel bekendmaken. De aanpak berust volgens het bericht op 4 pijlers: het voorkomen dat kwetsbare jongeren terechtkomen of verder afglijden in de criminaliteit; het verstoren van het verdienmodel en doorbreken van criminele netwerken;  bestraffen van daders en het beschermen van de mensen die dagelijks in de frontlinie van de aanpak staan.

Daarnaast wil het kabinet vasthouden aan de ingezette Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 om de digitale dreiging van criminelen en andere landen het hoofd te bieden.

Investeren in jeugdbescherming

Voor de jeugdbescherming trekt het kabinet het komend begrotingsjaar 23 miljoen extra uit. Met dit geld moet onder andere de werkdruk voor de professionals in de jeugdbescherming worden verlaagd. Er wordt ingezet op het aantrekken van nieuwe jeugdbeschermers als ook op het behouden van bestaande jeugdbeschermers. Met als doel dat jeugdbeschermers meer tijd krijgen om kwetsbare kinderen en gezinnen beter te helpen. Na dit jaar gaat het kabinet structureel jaarlijks 50 miljoen euro uittrekken voor de jeugdbescherming.

Instroom, doorstroom en uitstroom

Er is ook geld beschikbaar om de instroom, doorstroom en uitstroom van migranten naar Nederland te stimuleren. Daar is ruim 4 miljard euro voor beschikbaar. Legale migratie moet worden verbeterd door zorgvuldig te belissen op verblijfaanvragen. Ook wil het kabinet werken aan een stabiele opvangcapaciteit om schommelingen in de instroom van asielzoekers beter aan te kunnen. Deze vaste capaciteit bij het COA wordt stapsgewijs uitgebreid naar 41.000 plekken. Gemeenten worden ondersteund in het realiseren van opvangplekken.

Daarnaast is de verwachting dat de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor Oekraïense ontheemden met een jaar verlengd wordt. In 2024 is 3,2 miljard euro begroot voor de gemeentelijke en particuliere opvang voor ontheemden uit Oekraïne.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie