Advertentie
financiën / Nieuws

Zeewolde waarschuwt huiseigenaren voor Woz-bureaus

De gemeente Zeewolde waarschuwt huiseigenaren voor Woz-bemiddelingsbureaus die gratis bezwaar maken tegen de Woz-bepaling. 'De gemeente betaalt hen een hoge onkostenvergoeding. De tarieven zullen daardoor juist weer omhoog gaan. Maak dus zelf bezwaar.'

15 maart 2013

De gemeente Zeewolde adviseert huiseigenaren eerst zelf bezwaar te maken tegen de Woz-bepaling voor ze een gespecialiseerd bureau inschakelen. Dat jaagt de gemeente namelijk op kosten. ‘En dat leidt weer tot een hogere ozb-tarieven in de toekomst.’

Uiteindelijk betaalt iedereen iets meer
Volgens de gemeente zeggen de bureaus dat ze gratis bezwaar maken tegen een te hoge Woz-waarde, maar verdienen deze bureaus in werkelijkheid hun boterham door de onkostenvergoeding die de gemeente hen betaald als een bezwaar gegrond wordt verklaard. Die onkostenvergoeding is genormeerd en zo hoog dat de no-cure no-pay bedrijven ervan kunnen leven. ‘Het is een soort moreel beroep op de huiseigenaar. De gemeente betaalt de onkostenvergoeding, dus uiteindelijk betaalt iedereen iets meer uit eigen portemonnee. Als de gemeente meer moet uitgeven, zullen de tarieven op termijn omhoog moeten’, zegt een woordvoerder. Dat is niet handig en zelfs jammer en onnodig, want bezwaar maken is altijd gratis, stelt de gemeente.

Maak eerst zelf bezwaar
Zeewolde adviseert huiseigenaren eerst zelf bezwaar te maken, want dan zijn er geen kosten voor de gemeente. Volgens een van de bureaus handelt de gemeente hiermee niet in het belang van huiseigenaren, want de slagingskans is hoger als de bezwaarmaker met een taxatierapport en een juridisch specialist aankomt. Maar de gemeente heeft die ervaring niet, ‘Een particulier heeft net zoveel recht bezwaar te maken als een bureau en dat behandelen we net zo serieus. Het is niet bewezen dat de opbrengt groter is als je een bureau inschakelt. We gaan dan niet meer ons best doen. En een huiseigenaar kan net zo goed formuleren als een bureau. Mocht een bezwaar worden afgewezen, dan kan een huiseigenaar altijd nog een bureau inschakelen.’

Waarschuwingen
De gemeente stuurt met de Woz-bepaling een belastinggids mee, waarin huiseigenaren ook worden gewaarschuwd voor de zogenaamd gratis bureaus en aangemoedigd zelf bezwaar te maken. Op de website is onlangs ook een waarschuwing gezet.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter
Is dit nieuws? Je kunt beter melden welke gemeente de inwoners nog NIET heeft gevraagd om de WOZ-bureaus te mijden.
Jan / adviseur
In dit land wordt je altijd bestolen, linksom of rechtsom. Simpeler kan ik het niet maken.
Pierre / integral vergunningverlener
In artikel 7:15 Awb is onder andere bepaald dat de kosten die belanghebbende heeft moeten maken uitsluitend worden vergoed op verzoek van de belanghebbende. Door het overmaken van dat bedrag aan de bezwaarmaker en niet aan het bureau ondervang je dit probleem.

Geef ook duidelijk aan hoe iemand bezwaar kan indienen, dan zijn geen bureaus nodig voor het indienen van een bezwaarschrift. Denk bijv. aan model bezwaarschriften.
A Telgenhof / controller Stadsontw. Assen
Wel heel bijzonder dat een gemeente zich druk maakt over het op kosten jagen van gemeenten door burgers. Dat doen gemeenten nl al sinds jaar en dag bij burgers en bedrijven. En daar heb ik ze nog niet over gehoord. Gemeenten verhogen onzorgvuldig de WOZ waarde en willekeurig de OZB-percentages. Dit alles om met een paar 'administratieve' handelingen de begroting sluitend te krijgen. Ik heb ze bij dit beleid nog niet gehoord over het op kosten jagen van burgers. De toename in kosten voor burgers en bedrijven gaat ver boven het inflatiepercentage uit.

Als een gemeente zorgvuldiger omgaat met een WOZ taxatie gaan burgers niet zo massaal in bezwaar. Het uitwijken naar bureau's komt vooral voort uit gebrek aan vertrouwen in gemeenten een goede taxatie te doen en een goed financieel beleid voeren.

Deze bureaus nemen de rompslomp voor burgers weg. En dat kan ik van gemeenten niet zeggen, helaas. Kortom, eigen schuld gemeenten!

Peter
@Pierre: Als de belanghebbende een machtiging heeft afgegeven om de vergoeding direct over te maken aan het bureau, heeft de gemeente geen keuze. Je kan als gemeente natuurlijk wel een kopie van de uitspraak (ook) aan belanghebbende sturen zodat de burger weet hoe duur de afhandeling van zijn bezwaar is geweest.
PeterV
@André; blijkbaar weet jij niet hoe gemeenten werken. De gemeente taxeert ieder jaar haar volledige bestand aan onroerend goed. Dit gebeurt voor de woningen aan de hand van gerealiseerde verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Het zomaar verhogen van de WOZ-waarde gebeurt dus niet. De WOZ-waarde is gebaseerd op de marktgegevens. Het sluiten van de begroting is ieder jaar ook voor een gemeente een gevecht. Hoe meer kosten een gemeente moet maken voor de zogenaamde WOZ-bureautjes , hoe meer inkomsten er moeten worden gegenereerd. Dus in zoverre is de OZB dan een sluitpost, omdat dit één van de weinige inkomstenbronnen is waarop de gemeente zelf invloed heeft.

Tot slot is het geen rompslomp om bezwaar aan te tekenen. Veelal voldoet een kort briefje waarin aangegeven wordt dat de WOZ-waarde te hoog is en waarom men dat vindt. In de meeste gemeenten is het zelfs mogelijk om zonder formeel bezwaar aan te tekenen in gesprek te gaan. En dat is volledig GRATIS!
Ron / adviseur
@PeterV

Als de gemeenten inderdaad zouden reageren op bezwaar makende burgers zoals je schildert, dan zouden de bureau's niet nodig zijn.

Ik begrijp ook dat gemeenten het door jou geschilderde beeld willen vasthouden. Helaas stelt men zich maar al te vaak op als "arrogante betweters" en wordt de belastingplichtige gedwongen om professionele hulp in te schakelen. Vaak gebeurt dat pas als de burger, na meerdere jaren en meerdere malen bezwaar te hebben gemaakt, merkt dat zijn bezwaar niet serieus is behandeld!!
Advertentie