Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten twijfelen over tarieven stadsverwarming

Na Tilburg en Almere heeft ook de gemeente Lelystad besloten om voor haar inwoners onderzoek te doen naar de tarieven van de stadsverwarming. Maandag heeft ook de grootste oppositiepartij in Rotterdam, Leefbaar Rotterdam, het college opgeroepen ook een onderzoek in te stellen naar het tarief van de stadsverwarming.

28 april 2009

Monopolie
In 2007 constateerde de Algemene Rekenkamer al dat de tarieven voor stadsverwarming ondoorzichtig zijn en dat energiebedrijven hun monopoliepositie mogelijk misbruikten. De afnemer kan immers toch niet wisselen van leverancier. In 2008 startte Tilburg een onderzoek naar mogelijk onterechte doorberekening van infrastructurele kosten aan de consument bij de stadsverwarming.

 

Potje
Almere reserveerde een potje van driehonderdduizend euro voor juridische steun voor haar inwoners in de strijd tegen de exploitant van de stadsverwarming, NUON. Zowel in Tilburg als Almere steggelen gemeente en energieleveranciers nog met elkaar. Almere kan nog niet zeggen wanneer er een rechtzaak komt.

Warmtewet
Begin dit jaar is Warmtewet aangenomen, met terugwerkende kracht per 1 januari 2007, die zegt dat consumenten voor stadsverwarming niet meer hoeven te betalen dan voor gas en elektra. Toch is daarmee de kous niet af. Op initiatief van de gemeenteraad heeft nu ook B en W van Lelystad besloten een onderzoek te doen naar tarieven van de stadsverwarming en mogelijk juridische steun te bieden aan haar inwoners. Net als in Almere gaat het in Lelystad om NUON.

 

Rotterdam
Afgelopen maandag volgde de fractie van Leefbaar Rotterdam het voorbeeld van Almere en Lelystad op. Het Rotterdams college wordt gevraagd of er niet ook in Rotterdam te veel is betaald voor de, deels door de gemeente gepropageerde, stadsverwarming. Ook wordt het college gevraagd of zij bereid is, ‘desnoods via een proces, de leveranciers te dwingen het teveel betaalde te restitueren?’. Het college heeft de vragen nog niet beantwoord.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Brian Coe / zelfstandig
Zelf woon ik in Almere en het aardige is, dat alternatief is er wel, namelijk elektrische verwarming! Nu zult u misschien zeggen dat dat toch peperduur is, maar als ik mijn laatste jaarafrekening erbij neem (deze week) dan blijkt dat ik voor 1 kWh stadsverwarming 9,928 ct aan variabele kosten kwijt ben(27,58/GJ) terwijl dat voor 1 kWh elektrisch (gemiddeld, dubbeltariefmeter) 7,32 ct is ofwel ruim 26 procent goedkoper. Dat is toch bizar! En het wordt nog extremer als ik de stadsverwarming eruit kieper en dan ook de vaste kosten(324,24/jaar) kwijt ben.
(verbruik elektrisch 1731 kWh, leverancier Main energie, verbruik warmte 20 GJ, leverancier Nuon, voor warm water geldt een vergelijkbaar verhaal)
Met deze tariefstelling prijst stadsverwarming zich volledig uit de markt
Almere, de Nuon stadswarmte tarieven moeten drastisch omlaag en Nuon moet minstens 30% van de variabele kosten aan alle stadswarmtegebruikers teruggeven!
Frans Appels / Klant Essent
Stadsverwarming is een mooi iets. Echter niet als je afhankelijk bent van 1 leverancier en die leverancier wordt tegen je zin overgenomen door een grotere, milieuvervuilende organisatie. Waar zijn de rechten van stadsverwarming gebruikers. In onze megawijk hebben wij door de stadsverwarming geen gasleidingen, dus geen alternatieve verwarmingsbron. Wellicht dat iemand van het openbaar bestuur mij daarover kan informeren.
Advertentie