Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten storten zich op bouwsubsidie

Gemeenten hebben zich opnieuw massaal gestort op de subsidiepot voor woningbouw die wegens de crisis beschikbaar is. Er zijn in de tweede ronde ruim elfhonderd aanvragen ingediend met een waarde van iets boven de 250 miljoen euro.

10 november 2009

Selectie
De bouw van de in totaal 37.500 woningen die gemoeid gaan met deze plannen, zou voor 1 juli 2010 kunnen beginnen. Een selectie is echter nodig omdat het beschikbare budget 150 miljoen euro bedraagt. Ook de eerste ronde was ruim overtekend. De minister beslist voor 15 december welke aanvragen worden goedgekeurd.

 

Werkgelegenheid
In totaal is een bedrag van 395 miljoen euro subsidie ter beschikking voor woningbouw en monumenten. Zo wil het kabinet de terugval van de woningproductie en de werkgelegenheid door de crisis beperken. Over de inzet van de derde en laatste ronde valt begin 2010 de beslissing.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Noniem / Optant
Prachtig dat landelijk de bouwsector wordt ondersteund met subsidies. Echter: ik ben zelf optant voor een kavel in gemeente Hengelo (Ov), en de gemeente voelt, zo lijkt het, absoluut geen druk van de crisis. Zo staat de prijs van bouwgrond op duizelingwekkende hoogte!
Als de minister de bouwsector verder wil ondersteunen, zou hij de gemeenten moeten dwingen het prijspijl voor bouwgrond te verlagen.
In ons bouwplan, hebben alle optanten geklaagd over de grondprijs, en de eersten zijn voor zover ik weet al afgehaakt. De gemeente veegt onze bezwaren echter van tafel met de meest lullige argumenten (bijv.: "de grondprijs is vastgesteld door B&W en goedgekeurd door de gemeenteraad, en op die beslissing kan niet worden teruggekomen").
Een subsidie van 5000 is wel lekker, maar op een bedrag van 1/4 miljoen voor de bouwgrond alleen al, is toch echt van de zotte; ALS wij gaan bouwen, zitten wij straks met de gebakken peren.
Criticus - NL
@ A.Noniem

250.000,- voor de grond en nog eens 200.000,- voor de bouw van een huis. Dan heeft u voor 450.000,- een vrijstaand huis op eigen grond (>500m2)

Gezien de marktwaarde van de in verkoop staande nieuwbouwwoningen, lijkt mij dat een reele vraagprijs.
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
De uitwerking van de crisis op de bouwwereld heeft een grote impact. Toch heeft deze situatie zeker zijn ook zijn voordelen. Gemeenten kunnen nu meer bindende afspraken maken met ontwikkelaars over de kwaliteit van de woningen en de veiligheidsnormen die van groot belang voor de toekomst zijn. Daarmee doel ik onder andere op de beleidsmatige inbedding en toepassing van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Tot op heden wordt dit veiligheidslabel minder dan 5% toegepast bij nieuwbouwprojecten op landelijk niveau. Een duidelijke inhaalslag valt hier grootschalig te behalen in relatie tot de geplande subsidieprojecten.
Advertentie